[UPDATE: Săptămâna educației juridice în școli, 8-12 octombrie 2018] Ministerul Justiției. Protocol pentru educaţia juridică în şcoli

10 oct. 2018
Vizualizari: 3763
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 10 octombrie 2018: Săptămâna educației juridice în școli, 8-12 octombrie 2018

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.just.ro), în perioada 8-12 octombrie 2018, Ministerul Justiției, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii și Înalta Curte de Casație și Justiție organizează Săptămâna educației juridice în școli, proiect la care participă practicieni ai dreptului din toate profesiile juridice.

Astfel, activitățile desfășurate în cadrul acestei săptămâni constau atât în expuneri ale voluntarilor experți din domeniul juridic, cât și în vizite la sedii ale instanțelor și parchetelor.

La precedentele acțiuni de educație juridică desfășurate în baza Protocolului de colaborare privind educația juridică în școli, în luna noiembrie 2017, proiectul s-a desfășurat în peste 729 de unități de învățământ preuniversitar, din care 42% școli gimnaziale și 58% licee și colegii și au participat peste 554 voluntari (http://www.just.ro/wp-content/uploads/2017/11/Raport-anual-2017-protocolul-de-colaborare-privind-educatia-juridica-in-scoli.pdf).

Totodată, în luna martie 2018, proiectul s-a desfășurat în 1.222 unități de învățământ preuniversitar, din care 56% școli gimnaziale și 44% licee și colegii, la activități participând peste 1.024 de voluntari judecători, procurori, avocați, notari publici, executori judecătorești, consilieri juridici și practicieni în insolvență (http://www.just.ro/wp-content/uploads/2017/11/Raport-activitati-educatie-juridica-05-09-martie-2018.pdf).

Educația juridică reprezintă o prioritate în formarea tinerelor generații, astfel că Ministerul Justiției organizează și stagii de practică de specialitate și participă anual la Programul de Internship al Guvernului României (http://www.just.ro/internship/).

Sursa informației


Update 6 martie 2018: Săptămâna educației juridice în școli, 5-9 martie 2018

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Justiției, în perioada 5-9 martie 2018, se va derula săptămâna educației juridice în școli.

Acest eveniment este organizat de Ministerul Justiției, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii și Înalta Curte de Casație și Justiție, în baza Protocolului de colaborare privind educația juridică în școli, la care au aderat uniunile profesionale din domeniul juridic și reprezentanți ai societății civile.

Vezi și [UPDATE: Materiale transmise la UNBR de Ministerul Justiției, cu privire la acțiunile de educație juridică – 5-9 martie 2018] UNBR. Declarație de aderare la Protocolul de colaborare privind educația juridică

În perioada 5-9 martie 2018, judecători, procurori, avocați, notari, executori judecătorești, consilieri juridici și mediatori cu studii juridice vor fi prezenți în școli, pe bază de voluntariat, pentru a susține cursuri de educație juridică pe teme de interes pentru elevi și profesori, ca de exemplu: drepturile copilului, familia și violența în familie, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, consecințele propriilor fapte, răspunderea penală, comunicarea și spațiul public virtual, aspecte generale privind cadrul juridic național, european și internațional, fenomenul „bullying”, sistemul judiciar din România, cetățenia națională și cetățenia unională, dreptul la muncă și voluntariatul, traficul de ființe umane, consumul de droguri, implicarea în procesul judiciar, medierea ca formă alternativă de soluționare a conflictelor.

Vezi Consiliul de Mediere participă în mod proactiv la implementarea proiectului privind educația juridică în școli

Activități similare s-au desfășurat și în perioada 13-17 noiembrie 2017, în baza aceluiași Protocol.

Vezi și UNEJ a aderat la Protocolul de colaborare privind educația juridică în școli

Încheierea Protocolului pentru educația juridică în școli reprezintă unul din demersurile întreprinse de Ministerul Justiției în vederea formării generațiilor tinere, acestuia adăugând-se programele de internship și stagiile de practică organizate în cadrul instituției.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare Raportul anual al Protocolului de colaborare privind educația juridică în școli (2017), astfel cum a fost publicat de către Ministerul Justiției:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/03/Raport-anual-2017-protocolul-de-colaborare-privind-educatia-juridica-in-scoli.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Ministerul Justiției. Protocol pentru educația juridică în școli

Potrivit comunicatului din data de 23 iulie 2017, Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Public au elaborat protocolul care va sta la baza educației juridice în școli.

Astfel, educația juridică în școli va fi adaptată, potrivit respectivului protocol, la realitățile cu care se confruntă elevii zi de zi. Aceștia își vor cunoaște mai bine drepturile, dar și obligațiile de cetățeni.

Conceptul de educație juridică în școli este menit să promoveze statul de drept și democrația în societate, în general, și în rândul tinerelor generații, în special, prin comunicarea de noțiuni de educație juridică adaptate la nivelurile de învățământ primar, secundar și liceal, într-o manieră atractivă care să conțină informații relevante pentru elevi și profesori.

Printre domeniile care vor face obiectul educației juridice în unitățile de învățământ preuniversitar sunt: Constituția României, drepturi, libertăți și îndatoriri fundamentale, aspecte privind procesul legislativ, aspecte cu caracter general privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil și penal, formele răspunderii juridice, unele aspecte privind organizații și relații internaționale, elemente de prevenire și combatere a corupției.

De asemenea, educația juridică în școli va susține, totodată, implicarea altor parteneri ai justiției în acest demers – instituții și autorități publice cu relevanță pentru domeniul justiției, reprezentanți ai profesiilor liberale precum: avocați, notari publici, executori judecătorești, mediatori, practicieni în insolvență, precum și reprezentanți ai societății civile care sunt invitați să adere la obiectivul promovării educației juridice în unitățile de învățământ preuniversitar.

În cadrul programului de educație juridică în școli, pe lângă partea teoretică, vor fi organizate vizite ale elevilor la Ministerul Justiției, la Ministerul Public, la sedii ale altor autorități și instituții publice cu relevanță pentru domeniul justiției, precum și la instanțe și parchete.

Încheierea protocolului pentru educația juridică în școli este unul dintre demersurile la care Ministerul Justiției contribuie pentru instruirea generațiilor tinere alături de programele de internship și stagiile de practică organizate în cadrul instituției.

Sursa informației

[UPDATE: Săptămâna educației juridice în școli, 8-12 octombrie 2018] Ministerul Justiției. Protocol pentru educația juridică în școli was last modified: octombrie 10th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: