Ministerul Justiției. Proiect: Ordin pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Autorității Naționale pentru Cetățenie

15 iun. 2022
Vizualizari: 394

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul Ordin al ministrului Justiției pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Autorității Naționale pentru Cetățenie.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

ART. 1

(1) Autoritatea Națională pentru Cetățenie, denumită în continuare Autoritatea, se organizează și funcționează ca instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiției, finanțată integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Justiției.

(2) Autoritatea are autonomie funcțională și de decizie.

(3) Autoritatea dispune de un aparat administrativ propriu, organizat la nivel de direcții, servicii, birouri și birouri teritoriale.

(4) Organigrama, regulamentul de organizare și funcționare și statul de funcții ale Autorității se stabilesc prin ordin al ministrului justiției.

(5) Repartizarea personalului în cadrul structurilor organizatorice stabilite prin organigramă se aprobă prin ordin al președintelui Autorității.

ART. 2

(1) Autoritatea are sediul în municipiul București, str. Smârdan nr. 3, sectorul 3. Schimbarea sediului se poate realiza prin ordin al ministrului justiției.

(2) La nivel teritorial, în subordinea Autorității, funcționează birourile teritoriale Suceava, Galați și Iași.

ART. 8

(1) Comisia pentru cetățenie, entitate fără personalitate juridică, verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru acordarea, redobândirea, renunțarea sau retragerea cetățeniei române.

(2) Membrii Comisiei pentru cetățenie și președintele acesteia se numesc prin ordin al ministrului justiției, pentru un mandat de 2 ani, și pot fi revocați pe toată durata mandatului prin ordin al ministrului justiției.

(3) Numărul membrilor Comisiei pentru cetățenie se stabilește anual prin ordin al ministrului justiției.

(4) Comisia pentru cetățenie are activitate permanentă și este formată din personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor din cadrul Autorității, unul dintre membri având calitatea de președinte.

(5) Lucrările Comisiei pentru cetățenie nu sunt publice, acestea se desfășoară în prezența a cel puțin 3 membri și sunt prezidate de președinte, iar în lipsa acestuia, de către un membru desemnat de acesta.

(6) Cererile de acordare, de redobândire a cetățeniei române sau de renunțare la cetățenia română, precum și sesizările de retragere a cetățeniei române se adresează Comisiei pentru cetățenie și se înregistrează la compartimentele de specialitate din cadrul Direcției secretariatul tehnic al Comisiei pentru cetățenie.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(7) Lista actelor necesare care trebuie depuse o dată cu cererile privind acordarea, redobândirea sau renunțarea la cetățenia română este stabilită prin Regulamentul Comisiei pentru cetățenie aprobat prin ordin al președintelui Autorității.

(8) Comisia pentru cetățenie se întrunește în plen, trimestrial sau ori de câte ori este necesar, pentru a analiza activitatea desfășurată și pentru a dezbate problemele identificate cu ocazia soluționării cererilor privind cetățenia română, în vederea unificării practicii acesteia, precum și pentru a formula propuneri în vederea îmbunătățirii activității, care vor fi înaintate președintelui Autorității.

(9) Comisia pentu cetățenie propune președintelui Autorității aprobarea sau, după caz, respingerea cererilor de acordare, redobândire, renunțare sau retragere a cetățeniei române.

(10) Îndeplinirea sau, după caz, neîndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea, redobândirea, renunțarea sau retragerea cetățeniei române, se constată printr-un raport motivat, care se adoptă de Comisia pentru cetățenie cu votul majorității celor prezenți. În caz de paritate, votul președintelui Comisiei pentru cetățenie sau al înlocuitorului acestuia
este decisiv.

(11) În cazul cererilor de acordare a cetățeniei române formulate potrivit art. 81 din Legea nr. 21/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Comisia pentru cetățenie constată îndeplinirea sau neîndeplinirea condițiilor pentru acordarea cetățeniei române printr-un raport motivat elaborat cu luarea în considerare a punctului de vedere al
Ministerului Afacerilor Externe, precum și a celorlalte documente necesare soluționării cererii, prevăzute de lege (…).

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect și Referat de aprobare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și Ministerul Justiției. Proiect: Legea privind statutul personalului de probațiune

 

Ministerul Justiției. Proiect: Ordin pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Autorității Naționale pentru Cetățenie was last modified: iunie 14th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.