[UPDATE: Forma revizuită – transpunerea Directivei privind restructurarea şi insolvenţa] Ministerul Justiției. Proiect: Lege pentru modificarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței şi de insolvență

2 iun. 2021
Vizualizari: 1009

Update 2 iunie 2021: Forma revizuită – transpunerea Directivei privind restructurarea și insolvența

Potrivit site-ului oficial (www.just.ro), Ministerul Justiției a publicat Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, în forma revizuită, vizând transpunerea Directivei privind restructurarea și insolvența.

Redăm, în continuare, cele mai importante prevederi ale Proiectului de Lege:

Art. I – Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.466 din 25 iunie 2014, cu modificările și completările ulterioare,  se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 2Scopul prezentei legi este instituirea unor proceduri de  prevenire a insolvenței la care pot recurge debitorii aflați în dificultate și, respectiv, a unor proceduri colective de insolvență pentru acoperirea pasivului debitorului, în care, debitorul beneficiază, atunci când este posibil, de șansa de redresare a activității sale.”

(…)

3. Denumirea Capitolului II din Titlul preliminar se modifică și va avea următorul cuprins: „Capitolul II – Principii și definiții”

(…)

5. La articolul 4, după punctul 5 se introduce un nou punct, 51, cu următorul cuprins:

51. protejarea informațiilor de natură concurențială privind afacerea debitorului, fără a împiedica accesul creditorilor la informațiile necesare și relevante care să le permită acestora să adopte o decizie în procedurile de prevenire a insolvenței și de reorganizare judiciară;”

(…)

9. În Titlul preliminar se introduce un nou capitol, Capitolul III, cu următoarea denumire:

„Capitolul III – Avertizarea timpurie”

10.După articolul 5 se introduc  două noi articole, art. 51– 52, cu următorul cuprins:

Art. 51 –  Avertizarea timpurie a debitorilor se realizează în condițiile legii.

Art. 52 – Informațiile cu privire la avertizarea timpurie și la procedurile restructurare preventivă și de insolvență sunt disponibile online publicului, în condițiile legii.”

(…)

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

12. După articolul 6 se introduce un nou articol, art. 61, cu următorul cuprins:

Art. 61 (1) Prevederile generale referitoare la organizarea și funcționarea debitorilor supuși prezentului titlu rămân aplicabile.

(2) Pe durata procedurilor prevăzute de prezentul titlu debitorul își păstrează dreptul de administrare în condițiile dreptului comun.

(3) Drepturile individuale și colective ale salariaților, inclusiv drepturile de informare și consultare, nu sunt afectate de procedurile prevăzute de prezentul titlu.”

(…)

14. Articolul 8 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 8 – (1) Tribunalul în a cărui circumscripție se află sediul social sau profesional al debitorului este competent să soluționeze cererile la care se referă prezentul titlu. Dispozițiile art. 41 alin. (1) – (3) se aplică în mod corespunzător.

(2) Cererile referitoare la procedurile prevăzute de prezentul titlu sunt de competența judecătorului-sindic, desemnat potrivit prevederilor Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Hotărârile pronunțate de judecătorul-sindic, în aplicarea prezentului titlu, sunt executorii.

(4) Hotărârile judecătorului-sindic pot fi atacate de părți numai cu apel, în termen de 7 zile, care se calculează de la comunicare. Partea care formulează apelul trebuie să facă dovada trimiterii acestuia tuturor părților cu interese contrare, în interiorul termenului de apel. Dovada trimiterii apelului se poate depune până cel târziu la primul termen de judecată. În cazul în care instanța de apel va stabili că este necesară comunicarea și către alte părți decât cele cu interese contrare, va dispune comunicarea și către acestea în sarcina apelantului, stabilind un termen pentru îndeplinirea acestei obligații. Neîndeplinirea obligațiilor de comunicare prevăzute de prezentul alineat atrage aplicarea unei amenzi judiciare în condițiile Codului de procedură civilă. Limitele amenzilor judiciare prevăzute de art. 187 din Codul de procedură civilă se dublează.” (…).

Pentru mai multe detalii cu privire la proiect, expunerea de motive și tabelul comparativ, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Potrivit site-ului oficial (www.just.ro), Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Redăm, în continuare, cele mai importante prevederi ale Proiectului de lege, așa cum a fost publicat de Ministerul Justiției:

Art. I – Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 466 din 25 iunie 2014, cu modificările și completările ulterioare,  se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 1 Prezenta lege stabilește regulile în domeniul prevenirii insolvenței și al insolvenței, inclusiv proceduri care conduc la descărcarea de obligații”.

Articolul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 3(1) Procedurile prevăzute de prezenta lege se aplică profesioniștilor, astfel cum sunt definiți la art. 3 alin. (2) din Codul civil, cu excepția celor cu privire la care se prevăd dispoziții speciale în ceea ce privește regimul insolvenței lor.

(2) În cazul în care un profesionist persoană fizică aflat în insolvență are atât datorii personale, cât și datorii profesionale, care fie nu pot fi separate într-un mod rezonabil, fie se află în diviziuni ale patrimoniului constituite conform art. 2324 alin. (3) din Codul Civil, acestea sunt tratate în cadrul prezentei proceduri de insolvență pentru a obține descărcarea de obligații.

(3) În cazul în care un profesionist persoană fizică aflat în insolvență are atât datorii personale, cât și datorii profesionale care fac parte din diviziuni ale patrimoniului constituite conform art. 2324 alin. (4) din Codul Civil, acestea din urmă sunt tratate în cadrul prezentei proceduri de insolvență pentru a obține descărcarea de obligații.

(4) Procedura prevăzută de prezenta lege nu este aplicabilă unităților și instituțiilor de învățământ preuniversitar, universitar și entităților prevăzute la art. 7 din Ordonanța Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările și completările ulterioare.

(5) În materia procedurilor de prevenire a insolvenței, prezenta lege nu afectează drepturile de pensie ocupațională acumulate”.

6. La articolul 4, după punctul 5 se introduce un nou punct, 5^1, cu următorul cuprins:

„5^1. protejarea informațiilor de natură concurențială privind afacerea debitorului, fără a împiedica accesul creditorilor la informațiile necesare și relevante care să le permită acestora să adopte o decizie în procedurile de prevenire a insolvenței și/sau de reorganizare judiciară;”.

12. Articolul 6 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 6 – (1) Prezentul titlu se aplică debitorilor aflați în dificultate.

(2) Se prezumă, în sensul aplicării prezentei legi, că un debitor se află în stare de dificultate în oricare dintre următoarele situații:

a) cifra de afaceri s-a redus cu cel puțin 20% în ultimele șase luni față de aceeași perioadă a anului anterior și a înregistrat un rezultat din exploatare negativ;

b) activul circulant net este negativ;

c) a avut loc orice eveniment care poate conduce, în mod rezonabil, în următoarele șase luni, la unul dintre rezultatele prevăzute la lit. a) sau b).

(3) Termenii «cifră de afaceri», «activ circulant net»,  «rezultat din exploatare», utilizați în prezentul articol, au înțelesul prevăzut de legislația contabilă.

(4) Faptul că debitorul se află într-o procedură prevăzută de prezentul titlu nu aduce atingere unor drepturi sau obligații ale acestuia prevăzute de alte acte normative. Orice decăderi, limitări, interdicții ori altele asemenea instituite prin norme legale pentru ajungerea debitorului în stare de dificultate nu sunt aplicabile, iar prevederile contractuale în acest sens  sunt considerate nescrise.

(5) Prezentul titlu nu se aplică debitorilor care au fost condamnați definitiv în ultimii 3 ani anteriori depunerii cererii de confirmare pentru infracțiuni prevăzute de:

Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare;

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare;

Legea nr. 241/2005pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare ulterioare .

(6) Dacă debitorii au luat măsuri  pentru refacerea evidențelor contabile astfel încât creditorii să aibă acces la informațiile necesare pentru a-și exprima votul asupra acordului/planului de restructurare, interdicția prevăzută la alin. (5) nu se aplică”.

 

De asemenea, propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise la adresa de e-mail: hdumitrescu@just.ro, până la data de 9 aprilie 2021

Pentru mai multe detalii cu privire la proiect, expunerea de motive, tabelul comparativ, și prezentarea comparată a procedurilor de restructurare preventivă, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și [UPDATE: Selectarea membrului național] Ministerul Justiției. Selecție a membrului național la EUROJUST

[UPDATE: Forma revizuită – transpunerea Directivei privind restructurarea și insolvența] Ministerul Justiției. Proiect: Lege pentru modificarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență was last modified: iunie 2nd, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.