MF. Proiect: H.G. pentru modificarea Titlului VIII „Accize şi alte taxe speciale” din Normele metodologice privind Codul fiscal

11 aug. 2022
Vizualizari: 260

Ministerul Finanțelor (MF) a supus dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea Titlului VIII „Accize și alte taxe speciale” din Normele metodologice privind Codul fiscal.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului, pe adresa de e-mail: publicinfo@mfinante.gov.ro.

Redăm, în continuare, conținutul Proiectului:

Art. I – Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 13 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La punctul 2 alineatul (2), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„b) în raportul de eveniment prevăzut în ordinul președintelui Autorității Vamale Române în cazul
produselor deplasate în regim suspensiv de accize”.

2. La punctul 2, alineatul (7) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(7) În toate situațiile în care distrugerea sau pierderea produselor accizabile nu se admite ca neimpozabilă, accizele devin exigibile la data emiterii deciziei de impunere de către autoritatea vamală centrală sau teritorială, după caz, și se plătesc în termen de 5 zile de la această dată. Autoritatea vamală centrală sau teritorială, după caz, stabilește cuantumul accizelor datorate și emite decizia de impunere potrivit procedurii stabilite prin ordin al președintelui Autorității Vamale Române”.

(…)

6. La punctul 5, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Persoana care eliberează pentru consum ori importă țigarete în România are obligația de a depune on-line o declarație privind prețurile de vânzare cu amănuntul pe sortimente de țigarete, cu minimum două zile lucrătoare înainte de data practicării acestor prețuri”.

7. La punctul 5, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2¹) cu următorul cuprins:

„(2¹) Persoana care eliberează pentru consum ori importă țigarete în România are obligația, înainte de a depune declarația prevăzută la alin. (2), de a declara sortimentele de țigarete în vederea atribuirii codului de produs utilizat pentru completarea declarației privind prețurile de vânzare cu amănuntul pe sortimente de țigarete.”

(…)

22. La punctul 14, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Orice operator economic aflat în una dintre situațiile prevăzute la alin. (2) este obligat ca înainte de producția, vânzarea sau utilizarea produselor să adreseze o solicitare către autoritatea vamală teritorială competentă pentru autorizare pentru încadrarea produselor respective din punctul de vedere al nivelului accizelor. Solicitarea este însoțită obligatoriu de încadrarea tarifară a produsului efectuată de autoritatea vamală centrală, precum și de avizul unui institut ori al unei societăți prevăzute la pct. 25 alin. (1), referitor la asimilarea produsului respectiv cu un produs energetic echivalent pentru care este stabilit un nivel al accizelor. Asimilarea unui produs cu un produs energetic echivalent pentru care este stabilit un nivel al accizelor produce efecte numai în ceea ce privește nivelul accizelor aplicabil pentru respectivul produs și nu are consecințe în ceea ce privește aplicarea secțiunilor a 9-a „Regimul de antrepozitare” și a 16-a „Deplasarea și primirea produselor accizabile aflate în regim suspensiv de accize”.

(…)

24. La punctul 15, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) În aplicarea prevederilor art. 356 alin. (2) din Codul fiscal, distribuitorii și redistribuitorii prevăzuți la alin. (1) au obligația de înregistrare la autoritatea vamală teritorială competentă pentru autorizare. Înregistrarea se face pe baza unei cereri care se întocmește potrivit modelului prezentat în Anexa nr. 5”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

25. La punctul 16, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) În aplicarea prevederilor art. 357 din Codul fiscal, operatorii economici care extrag cărbune, produc cocs, precum și cei care efectuează achiziții intracomunitare sau importă astfel de produse se înregistrează la autoritatea vamală teritorială competentă pentru autorizare. Înregistrarea se face pe baza unei cereri care se întocmește potrivit modelului prezentat în Anexa nr. 5 și este însoțită de documentele menționate în aceasta.”

(…)

Art. II – Anexele nr. 1 – 4 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. III – Anexele nr. 1, 3 și 4 din Titlul VIII al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă la data de 1 octombrie 2022.

Art. IV – Ordinul ministrului finanțelor prevăzut la pct. 5 alin. (10) și pct. 13 alin. (12) din Titlul VIII al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu modificările și completările aduse prin prezenta hotărâre, se emite în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei hotărâri, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I și intră în vigoare la data de 1 octombrie 2022.

Art. V – (1) Prevederile art. I pct. 87 intră în vigoare în 30 de zile de la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Prevederile art. I pct. 8 și pct. 21 intră în vigoare la data de 1 octombrie 2022.

(3) Prevederile art. I pct. 6, pct. 7, pct. 9, pct. 10 referitor la pct. 5 alin. (10) din Titlul VIII al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu modificările și completările aduse prin prezenta hotărâre, precum și pct. 19, pct. 20 și pct. 85 se aplică de la data de 1 octombrie 2022.

(4) Prevederile art. I pct. 10 referitoare la pct. 5 alin. (11) din Titlul VIII al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu modificările și completările aduse prin prezenta hotărâre, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2031.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

MF. Proiect: Lege pentru aprobarea Acordului-cadru de împrumut

MF. Proiect: H.G. pentru modificarea Titlului VIII „Accize și alte taxe speciale” din Normele metodologice privind Codul fiscal was last modified: august 11th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.