Stabilirea plăţii unor despăgubiri în sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice (Legea nr. 10/2016)

22 ian. 2016
Vizualizari: 1321

Despre

  • M. Of. nr. 41 din 19 ianuarie 2016
  • Legea nr. 10/2016
  • Stabilirea plăţii unor despăgubiri în sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945

Actul normativSumar
Legea nr. 10/2016
(M. Of. nr. 41 din 19 ianuarie 2016)
Art. 1-4

 

În M. Of. nr. 41 din 19 ianuarie 2016, s-a publicat Legea nr. 10/2016 privind stabilirea plății unor despăgubiri în sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru săvârșirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945.

Art. 1 Legea nr. 10/2016

Art. 1 prevede la primul alineat faptul că prin respectiva lege se constituie un fond destinat plății drepturilor cuvenite, potrivit legii, persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945, gestionat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Potrivit alineatului următor, fondul este alimentat din sumele plătite cu titlu de despăgubire potrivit art. 2 și 3 și se utilizează pentru completarea sumelor plătite de la bugetul de stat, potrivit legii, persoanelor prevăzute la alin. (1).

La ultimul alineat se prevede faptul că modul de constituire și de administrare a fondului prevăzut la alin. (1) se stabilește prin hotărâre a Guvernului.

Art. 2 Legea nr. 10/2016

Art. 2 prevede la primul alineat faptul că persoanele condamnate definitiv pentru săvârșirea, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, a unor fapte care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală, producerea unor dureri ori suferințe puternice, fizice ori psihice, persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945 sunt obligate la plata unor prestații bănești lunare, cu titlu de despăgubire.

Conform alineatului următor, dispozițiile de mai sus se aplică indiferent de forma de participare penală reținută în sarcina persoanei condamnate.

În sfârșit, la ultimul alineat se stabilește faptul că hotărârea definitivă de condamnare se comunică de instanța de executare Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Art. 3 Legea nr. 10/2016

Art. 3 dispunea următoarele:

„(1) Instanța de judecată, prin hotărârea de condamnare, stabilește durata pentru care se dispune plata despăgubirii, precum și cuantumul lunar al despăgubirii.

(2) Durata pentru care se dispune plata despăgubirii nu poate fi mai mică de 5 ani.

(3) Cuantumul lunar al despăgubirii nu poate fi mai mic de 50% din venitul lunar net al persoanei condamnate și nici mai mare de 75% din acest venit. Prin venit lunar net, în sensul prezentei legi, se înțelege venitul net provenit din pensii, salarii, chirii, drepturi de autor și alte venituri lunare periodice.

(4) La stabilirea cuantumului lunar al despăgubirii și a duratei, instanța are în vedere criterii precum: fapta săvârșită, poziția deținută de persoana condamnată în aparatul de represiune al regimului totalitar comunist, amploarea activității acesteia, măsura în care, prin activitatea desfășurată de aceasta, au fost lezate drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor”.

Art. 4 Legea nr. 10/2016

Conform art. 4, în vederea garantării executării obligației de plată a despăgubirii, luarea măsurii asigurătorii a popririi asupra veniturilor prevăzute la art. 3 alin. (3) este obligatorie și se dispune de către procuror ori, după caz, de instanța de judecată, în condițiile Codului de procedură penală.

Stabilirea plății unor despăgubiri în sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru săvârșirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice (Legea nr. 10/2016) was last modified: ianuarie 21st, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.