Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat – modificări (Legea nr. 25/2017)

29 mart. 2017
Vizualizari: 7848
Art. 30 alin. (2) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

 

Noua reglementare

La art. 30, după alin. (1), se introduce un nou alineat, alin. (2).

Potrivit noii reglementări, art. 30 alin. (2) dispune următoarele:

„(2) Nu pot face parte din organele de conducere ale profesiei avocații care au datorii scadente la taxele și contribuțiile stabilite pentru formarea bugetului U.N.B.R. și al baroului, precum și a fondurilor Casei de Asigurări a Avocaților din România și ale filialelor”.

 

Art. 31 alin. (1^1) și (1^2) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

 

Noua reglementare

La art. 31, după alin. (1), se introduc două noi alineate, alin. (1^1) și (1^2).

Potrivit noii reglementări, art. 31 alin. (1^1) și (1^2) dispune următoarele:

„(1^1) Activitatea desfășurată de avocat în condițiile legii și ale Statutului profesiei de avocat, indiferent de forma și modalitatea de exercitare a profesiei, care generează venituri profesionale, nu poate fi reconsiderată ca activitate dependentă în conformitate cu prevederile din Codul fiscal.

(1^2) Avocații pot conveni cu clienții onorarii superioare celor stabilite în tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul U.N.B.R”.

 

Art. 35 alin. (1^1) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

 

Noua reglementare

La art. 35, după alin. (1), se introduce un nou alineat, alin. (1^1).

Potrivit noii reglementări, art. 35 alin. (1^1) dispune următoarele:

„(1^1) Sunt exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri și de la măsura confiscării:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

a) înscrisurile care conțin comunicări între avocat și clientul său;
b) înscrisurile care conțin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client”.

 

Art. 35 alin. (3) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

 

Noua reglementare

La art. 35, după alin. (2), se introduce un nou alineat, alin. (3).

Potrivit noii reglementări, art. 35 alin. (3) dispune următoarele:

„(3) Raportul dintre avocat și persoana pe care o asistă sau o reprezintă nu poate forma obiectul supravegherii tehnice decât dacă există date că avocatul săvârșește ori pregătește săvârșirea unei infracțiuni dintre cele prevăzute în art. 139 alin. (2) din Codul de procedură penală. Dacă pe parcursul sau după executarea măsurii rezultă că activitățile de supraveghere tehnică au vizat și raporturile dintre avocat și suspectul ori inculpatul pe care acesta îl apără, probele obținute nu pot fi folosite în cadrul niciunui proces penal, urmând a fi distruse, de îndată, de către procuror. Judecătorul care a dispus măsura este informat, de îndată, de către procuror. Judecătorul dispune informarea avocatului”.

 

Art. 39 din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 39 prevedea faptul că:
„(1) În exercitarea profesiei, avocații sunt ocrotiți de lege, fără a putea fi asimilați funcționarilor publici, cu excepția situațiilor în care atestă identitatea părților, a conținutului sau datei unui act.

(2) Avocatul este obligat să respecte solemnitatea ședinței de judecată, să nu folosească cuvinte sau expresii de natură a aduce atingere autorității, demnității și onoarei completului de judecată, procurorului, celorlalți avocați și părților ori reprezentanților acestora în proces.

(3) Avocatul nu răspunde penal pentru susținerile făcute oral sau în scris, în forma adecvată și cu respectarea prevederilor alin. (2), în fața instanțelor de judecată, a organelor de urmărire penală sau a altor organe administrative de jurisdicție și nici dacă sunt în legătură cu consultațiile oferite justițiabililor ori cu formularea apărării în acea cauză, dacă ele sunt făcute cu respectarea normelor de deontologie profesională.

(4) Nerespectarea de către avocat a prevederilor alin. (2) și (3) constituie abatere disciplinară gravă. Răspunderea disciplinară nu exclude răspunderea penală sau civilă”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 39 dispune următoarele:

Art. 39

(1) În exercitarea profesiei, avocații sunt parteneri indispensabili ai justiției, ocrotiți de lege, fără a putea fi asimilați funcționarilor publici, cu excepția situațiilor în care atestă identitatea părților, a conținutului sau datei unui act.

(2) Avocatul este obligat să respecte solemnitatea ședinței de judecată, să nu folosească cuvinte sau expresii de natură a aduce atingere demnității judecătorului, procurorului, altor avocați, părților sau reprezentanților acestora în proces.

(3) Avocatul nu răspunde penal pentru susținerile făcute oral sau în scris, în forma adecvată și cu respectarea prevederilor alin. (2), în fața instanțelor de judecată, a organelor de urmărire penală sau a altor organe administrative de jurisdicție și nici dacă sunt în legătură cu consultațiile oferite justițiabililor ori cu formularea apărării în acea cauză ori pentru susținerile făcute în cadrul consultațiilor verbale sau consultațiilor scrise acordate clienților, dacă ele sunt făcute cu respectarea normelor de deontologie profesională.

(4) Nerespectarea de către avocat a prevederilor alin. (2) și (3) constituie abatere disciplinară gravă. Răspunderea disciplinară nu exclude răspunderea penală sau civilă.

(5) Nu constituie abatere disciplinară și nici nu pot atrage alte forme de răspundere juridică a avocatului opiniile juridice ale acestuia, exercitarea drepturilor, îndeplinirea obligațiilor prevăzute de lege și folosirea mijloacelor legale pentru pregătirea și realizarea efectivă a apărării libertăților, drepturilor și intereselor legitime ale clienților săi”.

 

Art. 40 alin. (2) – (4) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

 

Noua reglementare

La art. 40, după alin. (1), se introduc trei noi alineate, alin. (2) – (4).

Potrivit noii reglementări, art. 40 alin. (2) – (4) dispune următoarele:

„(2) Avocatul este obligat să depună toată diligența pentru apărarea drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale clienților și să uzeze de mijloacele prevăzute de lege, pe care le consideră favorabile acestora.

(3) Avocatul este obligat să se abțină de la asistarea și sfătuirea unui client în realizarea de către acesta de acte sau fapte ce ar putea constitui infracțiuni.

(4) Avocatul este îndreptățit să se retragă imediat și să renunțe la asistarea și reprezentarea clientului în cazul în care acțiunile și scopurile acestuia, aparent legale la începutul asistenței și/sau al reprezentării, se dovedesc, pe parcursul acesteia, ca fiind infracționale”.

 

Art. 46 alin. (1^1) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

 

Noua reglementare

La art. 46, după alin. (1), se introduce un nou alineat, alin. (1^1).

Potrivit noii reglementări, art. 46 alin. (1^1) dispune următoarele:

„(1^1) Orice contact dintre avocat și o persoană cu interese contrare în cauza în care avocatul este angajat, reprezentantul acesteia sau un terț care se dovedește că este interesat de soluția ce se va pronunța în cauză nu poate fi realizat decât cu acordul expres, prealabil, al clientului, în prezența clientului sau a persoanei desemnate de acesta”.

 

Art. 46 alin. (1^1) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

 

Noua reglementare

La art. 46, după alin. (4), se introduc trei noi alineate, alin. (4^1) – (4^3).

Potrivit noii reglementări, art. 46 alin. (4^1) – (4^3) dispune următoarele:

„(4^1) Divulgarea de către avocat, fără drept, a unei informații confidențiale din sfera privată a clientului său ori care privește un secret operațional sau comercial care i-a fost încredințat în virtutea aceleiași calități sau de care a putut să ia cunoștință în timpul desfășurării activităților specifice profesiei constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

(4^2) Sunt obligați să respecte secretul profesional și membrii organelor de conducere ale profesiei de avocat cu privire la aspectele de care au luat cunoștință în virtutea exercitării prerogativelor cu care au fost învestiți.

(4^3) Nu constituie infracțiune fapta avocatului de nedenunțare a unor infracțiuni despre care ia cunoștință în exercitarea profesiei, cu excepția următoarelor infracțiuni:

1. omor, ucidere din culpă sau altă infracțiune care a avut ca urmare moartea unei persoane;
2. genocid, infracțiuni contra umanității sau infracțiuni de război contra persoanelor;
3. cele prevăzute de art. 32 – 38 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, cu modificările și completările ulterioare.
În toate cazurile, este exonerat de răspundere avocatul care previne săvârșirea infracțiunii sau consecințele acesteia în alt mod decât denunțarea făptuitorului”.

 

Art. 48 din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 48 prevedea faptul că:
„(1) Este interzis avocatului ca, în mod nemijlocit sau prin persoane interpuse, să folosească procedee incompatibile cu demnitatea profesiei în scopul dobândirii clientelei.

(2) De asemenea, este interzis avocatului să folosească mijloace de reclamă sau de publicitate în același scop. Statutul stabilește cazurile și măsura în care avocatul poate informa publicul cu privire la exercitarea profesiei sale”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 48 dispune următoarele:

„Art. 48

(1) Orice comunicare publică sau orice publicitate făcută de un avocat sau de o formă de exercitare a profesiei este permisă, cu condiția ca aceasta să respecte reglementările profesionale și cele privitoare la independența, demnitatea, integritatea profesiei, păstrarea secretului profesional, să fie obiectivă și să corespundă adevărului.

(2) Statutul profesiei de avocat reglementează detaliat normele aplicabile publicității făcute de avocați sau de formele de exercitare a profesiei de avocat în scopul atragerii clientelei”.

 

Art. 51 alin. (3) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

 

Noua reglementare

La art. 51, după alin. (2), se introduce un nou alineat, alin. (3).

Potrivit noii reglementări, art. 51 alin. (3) dispune următoarele:

„(3) În cadrul fiecărui barou este organizată și funcționează Curtea de Arbitraj Profesional a Avocaților, instituție permanentă de arbitraj, neguvernamentală, fără personalitate juridică, independentă în exercitarea atribuțiilor. Organizarea, funcționarea, precum și atribuțiile Curții de Arbitraj Profesional a Avocaților sunt reglementate potrivit Statutului profesiei de avocat”.

 

Art. 52 alin. (2), lit. c^1) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

 

Noua reglementare

La art. 52 alin. (2), după lit. c), se introduce o nouă literă, lit. c^1).

Potrivit noii reglementări, art. 52 alin. (2), lit. c^1) dispune următoarele:

„c^1) propune candidații pentru Comisia centrală de disciplină;”.

Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat – modificări (Legea nr. 25/2017) was last modified: martie 29th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.