Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat – modificări (Legea nr. 25/2017)

29 mart. 2017
Vizualizari: 7845
Art. 66 lit. u), v) și x) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

 

Noua reglementare

La art. 66, după lit. t), se introduc trei noi litere, lit. u), v) și x).

Potrivit noii reglementări, art. 66 lit. u), v) și x) dispune următoarele:

„u) emite hotărâri cu caracter interpretativ pentru aplicarea corectă și unitară a Statutului profesiei de avocat, a Statutului C.A.A. și a altor acte normative emise în baza acestora;

v) aprobă bugetul anual al Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților și execuția bugetară anuală a acestuia.

x) adoptă, cu caracter de recomandare, tabloul onorariilor minimale pentru serviciile prestate potrivit legii de formele de exercitare a profesiei de avocat”.

 

Art. 68 alin. (1) lit. c^1) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

 

Noua reglementare

La art. 68 alin. (1), după lit. c), se introduce o nouă literă, lit. c^1).

Potrivit noii reglementări, art. 68, alin. (1), lit. c^1) dispune următoarele:

„c^1) aprobă organigramele și statele de funcții ale U.N.B.R., Casei de Asigurări a Avocaților și Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, la propunerea, după caz, a Comisiei permanente a U.N.B.R., Consiliului de administrație al C.A.A. și, respectiv, a Consiliului de conducere al INPPA;”.

 

Art. 68 alin. (1) lit. d^1) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

 

Noua reglementare

La art. 68 alin. (1), după lit. d), se introduce o nouă literă, lit. d^1).

Potrivit noii reglementări, art. 68, alin. (1), lit. d^1) dispune următoarele:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„d^1) exercită atribuțiile prevăzute de lege cu privire la adunările generale ale acționarilor/asociaților societăților înființate pentru folosirea patrimoniului U.N.B.R. în activități producătoare de venituri;”.

 

Art. 68 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

 

Noua reglementare

La art. 68 alin. (1), după lit. g), se introduce o nouă literă, lit. h).

Potrivit noii reglementări, art. 68, alin. (1), lit. h) dispune următoarele:

„h) are obligația să apere reputația profesională a avocatului, la cererea acestuia, pe baza cercetărilor și a propunerilor înaintate de consiliul baroului din care face parte”.

 

Art. 85 alin. (1) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 85 alin. (1) prevedea faptul că:
„(1) Onorariile pentru asistența judiciară acordată în oricare dintre formele prevăzute de prezentul capitol se stabilesc prin protocolul încheiat între U.N.B.R. și Ministerul Justiției, în condițiile legii”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 85 alin. (1) dispune următoarele:

„Art. 85

(1) Onorariile pentru asistența judiciară acordată în oricare dintre formele prevăzute de prezentul capitol se stabilesc prin protocolul încheiat între U.N.B.R., Ministerul Justiției și Ministerul Public”.

 

Art. 85 alin. (1^1) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

 

Noua reglementare

La art. 85, după alin. (1), se introduce un nou alineat, alin. (1^1).

Potrivit noii reglementări, art. 85 alin. (1^1) dispune următoarele:

„(1^1) Plata onorariilor prevăzute la alin. (1) se face în termen de 45 de zile de la data depunerii deconturilor de către barouri la organul judiciar competent. Pentru întârzierea la plată a onorariilor se calculează și se plătesc dobânzi/penalități la nivelul prevăzut de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la bugetul de stat. Plata dobânzilor/penalităților se face la cererea barourilor”.

 

Art. 85 alin. (2) și (3) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 85 alin. (2) și (3) prevedea faptul că:
„(2) Fondurile necesare pentru plata onorariilor prevăzute la alin. (1) se asigură potrivit art. 26 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Pentru cheltuielile curente necesare funcționării serviciilor de asistență judiciară din cadrul barourilor, din sumele virate lunar pentru plata onorariilor cuvenite pentru asistența judiciară, fiecare barou își constituie un fond prin reținerea a 1% din valoarea acestor sume, aprobate și efectiv vărsate. Reținerea procentului de 1% se face la achitarea efectivă a onorariului către avocatul îndreptățit”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 85 alin. (2) și (3) dispune următoarele:

„(2) Fondurile necesare pentru plata onorariilor prevăzute la alin. (1) se asigură din sumele prevăzute la art. 47 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Pentru cheltuielile curente necesare funcționării serviciilor de asistență judiciară a barourilor, din sumele virate lunar pentru remunerarea avocaților, fiecare barou își constituie un fond prin reținerea a 2% din valoarea acestor sume aprobate și efectiv vărsate, conform regulilor stabilite prin Statutul profesiei de avocat. Reținerea procentului de 2% se face la achitarea efectivă a onorariului către avocatul îndreptățit”.

 

Art. 86 alin. (1) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 86 alin. (1) prevedea faptul că:

„(1) Avocatul răspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi sau ale statutului, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale baroului sau ale uniunii, precum și pentru orice fapte săvârșite în legătură cu profesia sau în afara acesteia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea și prestigiul profesiei sau ale instituției”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 86 alin. (1) dispune următoarele:

„Art. 86

(1) Avocatul răspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi sau ale statutului, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale baroului sau ale uniunii, precum și pentru orice fapte săvârșite în legătură cu profesia sau în afara acesteia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea și prestigiul profesiei, ale corpului de avocați sau ale instituției”.

 

Art. 86 alin. (4) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

 

Noua reglementare

La art. 86, după alin. (3), se introduce un nou alineat, alin. (4).

Potrivit noii reglementări, art. 86 alin. (4) dispune următoarele:

„(4) Constituie abatere disciplinară gravă încălcarea dispozițiilor din lege și din Statutul profesiei de avocat care prevăd expres o astfel de calificare”.

 

Art. 87 alin. (4) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 87 alin. (4) prevedea faptul că:

„(4) În toate cazurile acțiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de cel mult un an de la data săvârșirii abaterii”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 87 alin. (4) dispune următoarele:

„(4) În toate cazurile, acțiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de cel mult un an de la data luării la cunoștință, de către consiliul baroului, despre săvârșirea abaterii, dar nu mai târziu de 3 ani de la data săvârșirii acesteia”.

 

Art. 89 alin. (1), lit. c) din Legea nr. 51/1995 (modificată prin Legea nr. 25/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 89 alin. (1), lit. c) prevedea faptul că:

„c) amendă de la 50 lei la 500 lei, care se face venit la bugetul baroului. Plata amenzii se va face în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii disciplinare. Neachitarea în acest termen atrage suspendarea de drept din exercițiul profesiei, până la achitarea sumei. Limitele amenzii disciplinare se actualizează periodic de către Consiliul U.N.B.R., în funcție de rata inflației”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 89 alin. (1), lit. c)  dispune următoarele:

„c) amendă de la 500 lei la 5.000 lei, care se face venit la bugetul baroului. Plata amenzii se va face în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii disciplinare. Neachitarea în acest termen atrage suspendarea de drept din exercițiul profesiei, până la achitarea sumei. Limitele amenzii disciplinare se actualizează periodic de către Consiliul U.N.B.R., în funcție de rata inflației;”.

 

Alte prevederi relevante din Legea nr. 25/2017

Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 98 din 7 februarie 2011, cu modificările ulterioare, precum și cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat – modificări (Legea nr. 25/2017) was last modified: martie 29th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.