JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ TVA – Înregistrare din oficiu în scop de TVA a persoanei juridice nerezidente. Transport de bunuri reprezentând rack uri folosite în domeniul auto pentru a fixa produse în timpul transportului între diverse locaţii, între state membre. Nontransfer

27 iun. 2019
Vizualizari: 27
  • H.G. nr. 44/2004 privind Normele de aplicare a codului fiscal
  • Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
  • Regulamentul Comisiei (UE) nr. 2015/2446

Operațiunea de calificare a unui transport de bunuri drept livrare intracomunitară de bunuri nu are legătură cu modul în care a fost finalizat importul, ci are legătură cu modul de utilizare a bunurilor, durata utilizării și natura bunurilor transportate, fiind necesar ca acestea să facă parte din categoria celor care ar beneficia, în cazul importului dintr un stat terț, de regimul vamal de admitere temporară cu scutire integrală de drepturi de import.
Împrejurarea dobândirii de către persoana juridică nerezidentă a unui drept de proprietate asupra bunului ca urmare a importului nu prezintă relevanță prin prisma analizei regimului fiscal aplicabil circulației acestor bunuri. Astfel, prin raportare la prevederile art. 153 alin. (4) din Legea nr. 571/2003, persoana impozabilă nestabilită în România și neînregistrată în scop de TVA în România poate solicita înregistrarea dacă efectuează un import de bunuri, însă textul reglementează un drept iar nu o obligație a persoanei impozabile de a proceda în acest sens. Obligația de înregistrare în scop de TVA intervine doar dacă ulterior persoana neimpozabilă realizează operațiunile de la art. 153 alin 5, printre care și livrarea intracomunitară de bunuri.

(Curtea de Apel București, s. a IX-a Contencios Administrativ și Fiscal, decizia civilă nr. 379 din data de 27 iunie 2019, definitivă)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ TVA – Înregistrare din oficiu în scop de TVA a persoanei juridice nerezidente. Transport de bunuri reprezentând rack uri folosite în domeniul auto pentru a fixa produse în timpul transportului între diverse locații, între state membre. Nontransfer was last modified: decembrie 26th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.