JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Suspendarea de drept a cauzei în temeiul art. 29 alin. (5) din Legea nr. 47/1992. Abrogarea textului legal. Cerere de repunere pe rol a cauzei. Inadmisibilitate

14 apr. 2011
Vizualizari: 54
  • C. proc. civ.: art. 725 alin. (1) (4)
  • Constituţe: art. 15 alin. (2)
  • Constituţe: art. 78
  • Legea nr. 177/2010
  • Legea nr. 47/1992: art. 29

Din economia art. 725 C. proc. civ. rezultă că „dispozițiile legii noi de procedură se aplică, din momentul intrării ei în vigoare, și proceselor în curs de judecată începute sub legea veche, precum și executărilor silite începute sub acea lege”, iar „actul de procedură îndeplinit înainte de intrarea în vigoare a legii noi rămâne supus dispozițiilor vechii legi.” Astfel, abrogarea alin. (5) al art. 29 din Legea nr. 47/1992, care reglementa suspendarea de drept a judecării cauzei pe perioada soluționării excepției de neconstituționalitate, nu prezintă relevanță în ceea ce privește soluționarea cererii de repunere pe rol, întrucât, în virtutea principiului neretroactivității legii, noua lege nu se aplică unor fapte constitutive, modificatoare sau extinctive de situații juridice consumate sub imperiul vechii legi, precum și efectelor produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi.

(I.C.C.J., secția comercială, decizia nr. 1622 din 14 aprilie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Suspendarea de drept a cauzei în temeiul art. 29 alin. (5) din Legea nr. 47/1992. Abrogarea textului legal. Cerere de repunere pe rol a cauzei. Inadmisibilitate was last modified: octombrie 26th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.