JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Schemă de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Obligația de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Nerespectare. Sancțiune. Natura juridică a penalității de 100 Euro prevăzută de art. 28 alin. (1) şi (4) din HG nr. 780/2006. Imposibilitatea ajustării cuantumului penalității

23 mart. 2021
Vizualizari: 58
  • HG nr. 780 /2006: art. 28 alin. (1)
  • OUG nr. 196 /2005

Având în vedere scopul urmărit de legiuitor prin instituirea penalității prevăzute de art. 28 alin. (1) și (4) din HG nr. 780/2006, acela al sancționării operatorilor care nu-și îndeplinesc obligațiile referitoare la generarea de emisii de gaze cu efect de seră în exces, natura juridică a acestei penalități este cea a unei sancțiuni contravenționale.
În aplicarea penalității prevăzute de art. 28 alin. (1) și (4) din HG nr. 780/2006 nu sunt aplicabile dispozițiile art. 21 alin. (3) din OG nr. 2/2001, care stabilesc criteriile de individualizare a sancțiunii contravenționale, trimiterea făcută de art. 29 din HG nr. 780 /2006 la dispozițiile OG nr. 2/2001 referindu-se strict la contravențiile prevăzute la art. 281 din același act normativ, or penalitatea în discuție este reglementată de art. 28, nefiindu-i aplicabilă această trimitere. Ca urmare, nu se aplică criteriile de individualizare a sancțiunii contravenționale, un argument suplimentar în acest sens fiind împrejurarea că art. 28 reglementează un cuantum fix al penalității. De altfel, imposibilitatea ajustării penalității rezultă și din jurisprudența consolidată a CJUE prin care s-a stabilit că sistemul de sancțiuni prevăzut la articolul 16 din Directiva 2003/87 nu încalcă principiul proporționalității.

(ICCJ, Secția de contencios administrative și fiscal, decizia nr. 1799 din 23 martie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Schemă de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Obligația de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Nerespectare. Sancțiune. Natura juridică a penalității de 100 Euro prevăzută de art. 28 alin. (1) și (4) din HG nr. 780/2006. Imposibilitatea ajustării cuantumului penalității was last modified: noiembrie 14th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.