JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Şantaj. Trafic de influenţă. Verificarea legalităţii reţinerii şi a arestării preventive în caz de achitare

14 mai 2019
Vizualizari: 169
  • C. pen.: art. 207
  • C. pen.: art. 291
  • C. proc. pen.: art. 539

1) În cazul infracțiunii de șantaj prevăzute în art. 207 alin. (1) C. pen., acțiunea de constrângere poate fi realizată printr-o amenințare, de natură să-i producă persoanei vătămate o stare de temere. Introducerea unor acțiuni în fața instanțelor civile, având ca obiect rezolvarea diferendelor dintre foștii soți privind legăturile cu copiii minori, nu echivalează cu o acțiune de constrângere, prin amenințare, în sensul dispozițiilor art. 207 alin. (1) C. pen.
2) În cazul infracțiunii de trafic de influență prevăzută în art. 291 alin. (1) C. pen., în varianta normativă a acceptării promisiunii de bani sau alte foloase, acțiunea traficantului de influență se realizează în vederea determinării funcționarului public să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze sau să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu ori să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri și, prin urmare, acțiunea de acceptare a promisiunii trebuie să fie anterioară sau concomitentă în raport cu conduita funcționarului public. În consecință, acțiunea de acceptare a promisiunii de bani sau alte foloase, ulterioară îndeplinirii de către funcționarul public a actului ce intră în îndatoririle sale de serviciu, nu constituie infracțiunea de trafic de influență.
3) Obținerea unei funcții de conducere într-o instituție financiară, pentru o altă persoană, reprezintă un folos pentru altul, în accepțiunea dispozițiilor art. 291 alin. (1) C. pen. referitoare la infracțiunea de trafic de influență.
4) În scopul respectării exigențelor impuse prin dispozițiile art. 539 C. proc. pen., instanța de apel care menține o soluție de achitare examinează legalitatea reținerii și a arestării preventive a persoanei achitate și se pronunță asupra legalității acestor măsuri preventive privative de libertate dispuse în cursul procesului penal.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 171/A din 14 mai 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Șantaj. Trafic de influență. Verificarea legalității reținerii și a arestării preventive în caz de achitare was last modified: iulie 17th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.