JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Sancţionarea refuzului autorităţii publice de a comunica un certificat de urbanism. Inaplicabilitatea Legii nr. 544/2001 privind informaţiile de interes public. Legalitatea refuzului

21 iul. 2020
Vizualizari: 68
  • Legea nr. 50/1991: art. 7 alin. (21)-(23)
  • Ordinul nr. 839/2009: art. 41
  • Ordinul nr. 839/2009: art. 55

Dispozițiile Legii nr. 544/2001 au caracter de normă generală în raport cu prevederile Legii nr. 50/1991 și ale Ordinului nr. 839/2009, care reprezintă norme speciale privind comunicarea documentelor de urbanism emise de autoritățile publice în exercitarea acestor atribuții. Prin urmare, solicitarea reclamantei trebuia soluționată prin raportare la dispozițiile normei speciale, în acord cu principiul de drept speciallia generalibus derogant, care stabilește că asigurarea caracterului public al certificatelor de urbanism se face prin afișarea lunară, la sediu, a unei liste cuprinzând toate certificatele, în ordinea eliberării lor, cu indicarea numărului actului, precum și a datelor de identificare ale imobilului vizat și a scopului pentru care a fost emis. Legiuitorul a stabilit explicit faptul că actele care au stat la baza emiterii acestor certificate pot fi consultate exclusiv ”la cererea solicitanților certificatelor de urbanism”, pe baza unei reglementări proprii.

(Curtea de Apel Brașov, secția de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 432 din 21 iulie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Sancționarea refuzului autorității publice de a comunica un certificat de urbanism. Inaplicabilitatea Legii nr. 544/2001 privind informațiile de interes public. Legalitatea refuzului was last modified: noiembrie 21st, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.