JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Restituirea permisului de conducere în termen de 30 de zile de la data la care a fost predat, măsură care să fie dispusă până la soluţionarea definitivă a acțiunii în anulare ce reprezintă refuzul de restituire a permisului de conducere. Principiului neretroactivităţii legii noi. Aplicarea legii contravenționale mai favorabile

13 apr. 2022
Vizualizari: 28
  • NCC: art. 6 alin. (2)
  • NCPC: art. 997 alin. (1)
  • OUG nr. 195/2002: art. 104 alin. (3)

În raport de faptul că reducerea perioadei de suspendare, reglementă de art. 104 alin. (3) din OUG nr. 195/2002, este o măsură în legătură cu o sancțiune contravențională complementară și având în vedere art. 6 alin. (2) NCC, art. 12 alin. (2) din OG nr. 2/2001, care reglementează aplicarea legii contravenționale mai favorabile, precum și Decizia Curții Constituționale nr. 228/2007, care stabilește că legea mai favorabilă se aplică și în cadrul executării sancțiunii contravenționale, Curtea apreciază că aparența dreptului este în favoarea reclamantului, care pretinde că suspendarea dreptului de conducere trebuia redusă la 30 de zile, conform legii în vigoare la data săvârșirii contravenției (11.07.2021) și care este mai favorabilă decât legea de la data soluționării cererii de reducere a sancțiunii complementare.
Clarificarea chestiunii referitoare la legea aplicabilă în cazul măsurii contestate de reclamant se va face în cadrul acțiunii în anularea actului, aspectele mai sus reținute nefiind de natură a prejudeca fondul dreptului, ci doar de a crea aparența acestuia. Totodată, se constată că măsura solicitată de reclamant este urgentă, întrucât îi afectează ireparabil în natură dreptul de conducere al autovehiculului, și vremelnică, restituirea permisului de conducere, dispusă pe cale de ordonanță președințială, urmând a produce efecte până la soluționarea definitivă a dosarului aflat pe rolul Tribunalului Bihor, având ca obiect anularea refuzului de restituire al permisului la expirarea unei perioade de suspendare de 30 de zile.

(Curtea de Apel Oradea, Secția de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 842 din 13 aprilie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Restituirea permisului de conducere în termen de 30 de zile de la data la care a fost predat, măsură care să fie dispusă până la soluționarea definitivă a acțiunii în anulare ce reprezintă refuzul de restituire a permisului de conducere. Principiului neretroactivității legii noi. Aplicarea legii contravenționale mai favorabile was last modified: noiembrie 15th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.