JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Renunţare frauduloasă la moştenire. Acţiune în revocarea actului de opţiune succesorală

13 apr. 2022
Vizualizari: 75
  • NCC: art. 1122

Reglementând o formă particulară a acțiunii pauliene în materie succesorală, dispozițiile art. 1122 C.civ. dau posibilitatea creditorilor succesibilului care a renunțat la moștenire în frauda lor să ceară revocarea renunțării în ceea ce îi privește, urmând ca admiterea acțiunii în revocare să producă efectele acceptării moștenirii de către succesibilul debitor, în privința creditorului reclamant și în limita creanței acestuia.
În ce privește frauda, condiție de admisibilitate a acțiunii revocatorii, aceasta nu presupune, în mod necesar, o intenție calificată a debitorului de a crea un prejudiciu creditorului prin încheierea actului atacat, fiind suficientă cunoașterea că prin perfectarea respectivului act este cauzat un astfel de prejudiciu.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 843 din 13 aprilie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Renunțare frauduloasă la moștenire. Acțiune în revocarea actului de opțiune succesorală was last modified: noiembrie 4th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.