JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Răspunderea patrimonială a salariatului, consilier juridic. Prescripția dreptului material la acțiunea în recuperarea prejudiciului. Momentul de început al curgerii termenului de prescripție. Acordarea de despăgubiri pentru a indemniza prejudiciul pierderii unei şanse

11 sept. 2017
Vizualizari: 83
  • C. muncii: art. 268
  • C.muncii: art. 254
  • Legea nr. 62/2011: art. 211
  • NCC: art. 1385

Dreptul la acțiune al apelantei reclamante s-a născut la data producerii pagubei care a coincis cu data la care societatea a pierdut definitiv șansa de a recupera prejudiciul. Momentul este marcat de producerea prejudiciul final prin respingerea irevocabilă a cererii de chemare în judecată pentru recuperarea prejudiciului. Totodată, apelanta reclamantă avea posibilitatea să identifice pe autorul pagubei și să se îndrepte împotriva acestuia cu cerere de despăgubiri. 
Angajarea răspunderii patrimoniale a salariatului consilier juridic derivă din încălcarea obligațiilor stabilite prin fișa postului, obligații de diligență cât privește reprezentarea societății în dosare. 
Având în vedere că reclamanta a dovedit probabilitatea obținerii avantajului, a dovedit înregistrarea prejudiciul final în contabilitate, precum și încălcarea de către pârât a atribuțiilor de serviciu în legătură de cauzalitate cu prejudiciul final, rezultă că sunt întrunite toate condițiile pentru angajarea răspunderii patrimoniale a pârâtului și repararea prejudiciului pierderii șansei. 

(Curtea de Apel București, s. a VII-a, decizia nr. 4258 din 11 septembrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Răspunderea patrimonială a salariatului, consilier juridic. Prescripția dreptului material la acțiunea în recuperarea prejudiciului. Momentul de început al curgerii termenului de prescripție. Acordarea de despăgubiri pentru a indemniza prejudiciul pierderii unei șanse was last modified: aprilie 19th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.