JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Prim-procuror. Abuz în serviciu. Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Favorizarea făptuitorului. Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri. Recurs în casaţie. Cazul prevăzut în art. 438 alin. (1) pct. 7 C. proc. pen.

11 dec. 2020
Vizualizari: 43
  • C. pen.: art. 259
  • C. pen.: art. 269
  • C. pen.: art. 275
  • C. pen.: art. 297
  • C. proc. pen.: art. 438 alin. (1) pct. 7
  • Legea nr. 78/2000: art. 13^2

1) Fapta persoanei care, în calitate de prim-procuror, în exercitarea atribuțiilor de serviciu privind verificarea legalității și temeiniciei rechizitoriului, prin încălcarea dispozițiilor art. 304 C. proc. pen. și ale art. 64 alin. (3) din Legea nr. 304/2004, a distrus rechizitoriul întocmit de un procuror din subordine, fără a dispune infirmarea motivată a actului de trimitere în judecată, cu consecința amânării trimiterii în judecată a unui inculpat pentru un interval de timp, realizează elementele de tipicitate ale infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută în art. 13^2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) C. pen. Amânarea trimiterii în judecată a inculpatului pentru un interval de timp, ca efect al distrugerii rechizitoriului, constituie un avantaj nepatrimonial, care se încadrează în noțiunea de folos necuvenit obținut pentru altul, în accepțiunea art. 132 din Legea nr. 78/2000. Fapta intră în concurs cu infracțiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri prevăzută în art. 259 alin. (1) și (2) C. pen., ca infracțiune contra autorității și poate intra în concurs cu infracțiunea de favorizare a făptuitorului prevăzută în art. 269 alin. (1) C. pen., ca infracțiune contra înfăptuirii justiției, în cazul în care implică un ajutor dat inculpatului pentru a îngreuna cercetările în cauza penală, prin întârzierea desfășurării urmăririi penale pentru un interval de timp, până la o nouă trimitere în judecată.
2) Distrugerea unui rechizitoriu, de către persoana care are calitatea de prim-procuror, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute în art. 259 alin. (1) și (2) C. pen. și poate intra în concurs cu infracțiunea prevăzută în art. 269 alin. (1) C. pen., în ipoteza în care implică un act de favorizare a inculpatului trimis în judecată prin rechizitoriul distrus. Distrugerea unui rechizitoriu nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute în art. 275 alin. (1) C. pen., întrucât rechizitoriul nu constituie un înscris cu valoare probatorie, ci actul procesual oficial învestit cu autoritatea emitentului, prin care se finalizează faza urmăririi penale și se dispune sesizarea instanței de judecată, dinamizându-se procesul penal.
3.) Aplicabilitatea sau inaplicabilitatea principiului ultima ratio, potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 405/2016, nu poate fi cenzurată în calea extraordinară de atac a recursului în casație, în cadrul cazului reglementat în art. 438 alin. (1) pct. 7 C. proc. pen., deoarece implică reaprecierea unor elemente de fapt. În cazul infracțiunii de abuz în serviciu, în cadrul procesual limitat specific recursului în casație, Înalta Curte de Casație și Justiție nu poate reevalua elemente de fapt, controlul de legalitate limitându-se la verificarea existenței rezultatului infracțiunii, ca cerință a conținutului obiectiv – chestiune de legalitate, iar nu și a întinderii sau a gravității concrete a rezultatului – chestiune de fapt, care constituie atributul exclusiv al primei instanțe și al instanței de apel.

(ICCJ, Secția penală, decizia nr. 476/RC din 11 decembrie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Prim-procuror. Abuz în serviciu. Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Favorizarea făptuitorului. Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri. Recurs în casație. Cazul prevăzut în art. 438 alin. (1) pct. 7 C. proc. pen. was last modified: noiembrie 23rd, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.