JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Obligaţie de plată asumată printr-un angajament de plată. Natura juridică a înscrisului şi efectele juridice care decurg din aceasta

8 mart. 2023
Vizualizari: 109
  • NCC: art. 1166
  • NCC: art. 1171
  • NCC: art. 1324
  • NCC: art. 1325
  • NCC: art. 1327 alin. (1)
  • NCC: art. 1350 alin. (3)

Potrivit dispozițiilor art. 1324 C.civ., „Este unilateral actul juridic care presupune numai manifestarea de voință a autorului său”, iar conform celor ale art. 1325 din același cod, „Dacă prin lege nu se prevede altfel, dispozițiile legale privitoare la contracte se aplică în mod corespunzător.”
Angajamentul de plată prin care administratorul special și-a asumat obligația de a plăti eșalonat suma de bani pe care a ridicat-o nejustificat din casieria societății în procedura de insolvență are natura juridică a actului unilateral, întrucât a dat naștere unui raport juridic obligațional care leagă două persoane ca urmare a manifestării de voință a unei singure părți, emitentul actului. Astfel, având natura actului juridic unilateral, acest înscris este valabil independent de acceptarea creditoarei, însă ca efect al acceptării beneficiului acestui angajament, creditoarea a dobândit dreptul să pretindă executarea obligației asumate de debitor, în condițiile generate de principiul forței obligatorii a contractului.
Astfel, instanța de apel a stabilit corect că angajamentul de plată este izvor de obligații.

(ICCJ, Secția a II-a civilă, decizia nr. 519 din 8 martie 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Obligație de plată asumată printr-un angajament de plată. Natura juridică a înscrisului și efectele juridice care decurg din aceasta was last modified: noiembrie 10th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.