JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Hotărârile judecătorești. Îndreptarea, lămurirea şi completarea hotărârii

23 feb. 2018
Vizualizari: 147
  • C. proc. civ. din 1865: art. 261 alin. (1) pct. 5
  • C. proc. civ. din 1865: art. 281 alin. (1)
  • C. proc. civ. din 1865: art. 281^2 alin. (1)

Potrivit dispozițiilor art. 2812 alin.1 C. proc. civ., dacă prin hotărârea dată instanța a omis să se pronunțe asupra unui capăt de cerere principal sau accesoriu, ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotărârii în același termen în care se poate declara, după caz, apel sau recurs, în cazul hotărârii date în fond, după casare cu reținere, în termen de 15 zile de la pronunțare.
În cazul în care instanța a înțeles să grupeze printr-un raționament juridic de sinteză fie argumentele folosite de parte în dezvoltarea unuia și aceluiași motiv al cererii sale, pentru a le răspunde printr-un considerent comun, fie considerentele reținute de aceasta în argumentarea soluției, nu se poate reproșa instanței o omisiune de a motiva hotărârea, căci nemotivarea nu există în situația în care instanța a analizat grupat argumentele reținute.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 507 din 23 februarie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Hotărârile judecătorești. Îndreptarea, lămurirea și completarea hotărârii was last modified: iulie 5th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.