JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Expropriere. Stabilirea cuantumului despăgubirilor

17 nov. 2011
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 43
  • Legea nr. 33/1994: art. 26

Înlăturarea de către instanță a art. 26 alin. (2) din Legea nr. 33/1994, în stabilirea cuantumului despăgubirilor pentru un teren expropriat, pe motiv că ar contraveni art. 44 alin. (3) din Constituția României, care impune să se acorde pentru expropriere o justă și prealabilă despăgubire precum și interpretarea în sensul că despăgubirea ar fi justă numai dacă s-ar ține cont de prețul cu care se vindeau terenuri similare la momentul exproprierii, astfel încât părțile să nu suporte scăderea de preț de pe piața imobiliară, sunt eronate și nu sunt de natură să respecte textul constituțional menționat, care nu îngăduie, pentru determinarea justeții cuantumului despăgubirilor, să se judece în echitate. Ca atare, cuantumul despăgubirilor trebuie stabilit prin raportare la momentul arătat în art. 26 alin. (2) din Legea nr. 33/1994, indiferent după cum prețul imobilelor la data întocmirii raportului de expertiză este mai mic sau mai mare decât prețul de la data hotărârii de expropriere.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 8187 din 17 noiembrie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Expropriere. Stabilirea cuantumului despăgubirilor was last modified: iulie 24th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.