JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Drepturi la disponibilizarea colectivă. Respectarea limitelor minime ale pachetului compensatoriu de la care putea începe negocierea conform CCM la nivel de unitate

4 mai 2011
Vizualizari: 138
  • C. muncii: art. 236 alin. (4)
  • C. muncii: art. 281-291
  • C. muncii: art. 38
  • C. muncii: art. 57 alin. (4)
  • C. muncii: art. 69 alin. (2) lit. f)
  • Legea nr. 130/1996 republicată: art. 30 alin. (1)
  • Legea nr. 130/1996 republicată: art. 7 alin. (1) şi (2)
  • O.U.G. nr. 98/1999: art. 2

Prevederea în contractul colectiv de muncă la nivel de unitate a unui minim al pachetului compensatoriu de la care putea începe negocierea cu sindicatele, pentru situația concedierilor colective, obligă angajatorul la acordarea sa și nu a altui pachet, mult inferior acestuia, doar pe motiv că așa s-a negociat; nelegalitatea negocierii prin prisma unor motive de nulitate absolută poate fi opusă și pe cale de excepție, nu doar pe cale de acțiune.
Încetarea CCM la nivel de unitate anterior emiterii deciziei de concediere nu exonerează angajatorul de plata drepturilor cuvenite la disponibilizare așa cum erau prevăzute în respectivul act, din moment ce întreaga procedură a concedierii colective se întemeiase pe chiar dispozițiile acelui contract colectiv de muncă.

(Curtea de Apel Bacău, s. civ., minori și familie, conflicte de muncă și asigurări sociale, decizia nr. 7405 din 4 mai 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Drepturi la disponibilizarea colectivă. Respectarea limitelor minime ale pachetului compensatoriu de la care putea începe negocierea conform CCM la nivel de unitate was last modified: iulie 20th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.