JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Dispută privind accesul la rețeaua electrică. Act întocmit de un organ administrativ jurisdicțional. Imposibilitatea subscrierii actului noțiunii de înscris autentic

1 nov. 2022
Vizualizari: 21
  • H.G. nr. 90/2008: art. 18
  • Legea nr. 123/2012: art. 153 alin. (4)
  • Legea nr. 123/2012: art. 23
  • Legea nr. 123/2012: art. 25
  • Legea nr. 123/2012: art. 26
  • Ordin A.N.R.E. nr. 85/2014

Potrivit art. 25 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, accesul la rețelele electrice de interes public reprezintă un serviciu obligatoriu, în condiții reglementate, pe care trebuie să îl îndeplinească operatorul de transport și de sistem, precum și operatorul de distribuție conform art. 23 alin. (3) din același act normativ, disputele privind accesul la rețeaua electrică soluționându-se de autoritatea competentă prin emiterea unei decizii obligatorii pentru părți.
Conform art. 153 din Legea nr. 123/2012, pentru soluționarea pe cale administrativ jurisdicțională a disputelor de acces la sistem, s-a constituit în cadrul A.N.R.E. o comisie de specialitate, ale cărei hotărâri sunt, în condițiile art. 153 alin. (4), obligatorii pentru părți și pot fi atacate potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.
Decizia prin care s-a respins o astfel de dispută ca fiind lipsită de obiect întrucât, la data formulării cererii, reclamanta avea deja acces la rețeaua electrică a operatorului de distribuție nu poate fi subscrisă noțiunii de înscris autentic întrucât nu îndeplinește condiția prevăzută de art. 269 C. proc. civ. de a fi întocmit „în forma și condițiile stabilite de lege”. Aceasta întrucât au caracter autentic doar actele întocmite de funcționarii publici în limitele atribuțiilor lor de serviciu.
Astfel, în condițiile în care prin această decizie s-a reținut că disputa cu care a fost învestită comisia de specialitate din cadrul A.N.R.E. nu intră în domeniul de competență al acesteia, decizia nu poate fi subscrisă noțiunii de înscris autentic.
În consecință, este vorba de o probă fără o valoare doveditoare prestabilită de lege, a cărei apreciere se face în mod liber, potrivit convingerii instanțelor devolutive, în condițiile art. 264 C. proc.civ.

(ICCJ, Secția a II-a civilă, decizia nr. 2218 din 1 noiembrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Dispută privind accesul la rețeaua electrică. Act întocmit de un organ administrativ jurisdicțional. Imposibilitatea subscrierii actului noțiunii de înscris autentic was last modified: noiembrie 10th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.