JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de transport maritim internațional. Acțiune în regres formulată de asigurătorul beneficiarului transportului. Necompetența generală a instanțelor române

12 dec. 2019
Vizualizari: 163
  • C. civ.: art. 2210
  • C. proc. civ.: art. 3 alin. (1)-(2)
  • C. proc. civ.: art. 4
  • C. proc. civ.: art. 5
  • Convenția de la Hamburg din 1978: art. 21 alin. (5)

Împrejurarea că prin contractul de transport maritim internațional părțile au stabilit, pe de o parte, ca, pentru transporturile către SUA, orice litigiu cu privire la acest conosament să fie reglementat de legislația americană, iar în toate celelalte cazuri, să fie guvernat și interpretat în conformitate cu legislația engleză, cu excluderea competențelor instanțelor din altă țară, înseamnă că, prin acceptarea acestui conosament inclusiv de către destinatarul și de către beneficiarul mărfurilor, au fost acceptați și termenii privitori la competența de soluționare a eventualelor litigii. Prin urmare, în mod corect a fost admisă excepția necompetenței generale a instanțelor române în cazul acțiunii în regres formulată de asigurătorul beneficiarului transportului, neputând fi primite susținerile acestuia în sensul că în măsura subrogării în drepturile beneficiarului mărfurilor, în limita indemnizației plătite, nu îi sunt opozabile și obligațiile asumate de către asiguratul său, deoarece așa ar dispune prevederile art. 2210 C. civ.
Prevederile art. 2210 C. civ. au în vedere doar dreptul asigurătorului de a recupera suma plătită cu titlu de indemnizație către asiguratul său de la cei răspunzători de producerea pagubei; pagubă în considerarea căreia s-a și încheiat contractul de asigurare (riscul asigurat).

(I.C.C.J., secția a II-a civilă, decizia nr. 2359 din 12 decembrie 2019 )


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de transport maritim internațional. Acțiune în regres formulată de asigurătorul beneficiarului transportului. Necompetența generală a instanțelor române was last modified: martie 31st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.