JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de schimb imobiliar. Acțiune în rezoluțiune. Repunerea părţilor în situaţia anterioară. Executarea prin echivalent a obligaţiei de restituire a prestaţiei în cazul imposibilităţii executării în natură

1 nov. 2022
Vizualizari: 33
  • C.civ. 1864: art. 1073
  • C.civ. 1864: art. 1075
  • C.civ. 1864: art. 969
  • C.civ. 1864: art. 970

În condițiile în care s-a constatat că pârâtul nu își poate îndeplini obligația de restituire în natură a terenului, întrucât imobilul este afectat edificării unei construcții, iar reclamanta a solicitat, în ceea ce privește obligația generată de rezoluțiune în sarcina pârâtului, să se dispună executarea acesteia prin echivalent, instanța de apel nu a făcut o corectă și completă aplicare a normei de la art. 1073 din Codul civil, respingând cererea de obligarea a acestuia la plata contravalorii terenului. Aceasta întrucât, obligarea pârâtului la dezdăunări pentru imposibilitatea de îndeplinire în natură a obligației sale, generate de sancțiunea rezoluțiunii contractului de schimb, nu avea menirea de a asigura îndeplinirea în natură a obligației, ci constituia însăși dezdăunarea reclamantei (executarea prin echivalent) a obligației antrenate în sarcina pârâtului de aplicarea rezoluțiunii, ca urmare a imposibilității îndeplinirii obligației de restituire în natură a trenului, împrejurare ce a constituit însuși scopul mediat (causa remota) sau motivul determinant al încheierii contractului de schimb.
Prin urmare, instanța de apel a făcut o greșită aplicare a dispozițiilor art. 1073 și art. 1075 din Codul civil 1864, prin înțelesul conceptual vădit restrictiv dat noțiunii de repunere a părților în situația anterioară, obligație care, în cazul pârâtului, se concretiza atât într-o obligație de a da (transmiterea proprietății), cât și într-o obligație de a face (obligația de predare a bunului imobil).

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 2068 din 1 noiembrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de schimb imobiliar. Acțiune în rezoluțiune. Repunerea părților în situația anterioară. Executarea prin echivalent a obligației de restituire a prestației în cazul imposibilității executării în natură was last modified: noiembrie 5th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.