JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de împrumut. Acțiune în răspundere contractuală. Competența teritorială

1 oct. 2022
Vizualizari: 82
  • NCPC: art. 107
  • NCPC: art. 1123 alin. 1 pct. 3

Dispozițiile art. 113 alin. (1) pct. 3 C.proc.civ. nu sunt aplicabile decât în situația în care părțile au predeterminat în actul juridic pe care l-au încheiat locul executării obligației, în caz contrar, competența teritorială nu mai este alternativă, neputându-se stabili care este instanța locului prevăzut în contract pentru executarea, fie chiar în parte, a obligației. Competența de soluționare în aceste cazuri se determină în temeiul art.107 C.proc.civ., conform căruia cererea se face la instanța domiciliului pârâtului.
Astfel, determinarea instanței competente să soluționeze acțiunea prin care se solicită restituirea unei sume de bani în baza unui pretins contract de împrumut încheiat verbal între părți, fără a exista un înscris în care să fie prevăzut locul pentru executarea, fie chiar în parte, a obligației, pentru a fi incident cazul de competență alternativă prevăzut de art. 113 alin. (1) pct.3 C.proc.civ., se face potrivit regulii generale prevăzute de art. 107 alin. (1) C.proc.civ.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 1840 din 1 1octombrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de împrumut. Acțiune în răspundere contractuală. Competența teritorială was last modified: noiembrie 4th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.