JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de credit şi garanţie. Calitatea de consumator. Fapte de comerţ. Interpretarea noţiunii de comerciant. Caracterul profesional

26 ian. 2017
Vizualizari: 66
  • C. com.: art. 3 pct. 1
  • Directiva nr. 93/13/CEE/1993: art. 2 lit. b
  • Legea nr. 193/2000: art. 14
  • Legea nr. 193/2000: art. 2 alin. (1)

1) În conformitate cu dispozițiile art. 14 din Legea nr. 193/2000, se pot prevala de dispozițiile Legii nr. 193/2000 numai acele subiecte de drept care au calitatea de consumator în sensul legii. Potrivit art. 2 alin. (1) din Legea nr. 193/2000, „prin consumator se înțelege orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociații, care, în temeiul unui contract care intră sub incidența prezentei legi, acționează în scopuri din afara activității sale comerciale, industriale sau de producție, artizanale sau liberale.”
2) Potrivit dispozițiilor art. 3 pct. 1 C.com., constituie fapte de comerț obiective cumpărările făcute nu numai în scop de revânzare, dar și de închiriere, în aceeași formă sau într-o formă îmbunătățită, esențială fiind în acest caz intenția de revânzare, manifestată la momentul cumpărării, nefiind relevantă realizarea efectivă ulterioară a acestei finalități.
Pentru dobândirea calității de comerciant de către persoana fizică (exceptată astfel de la protecția legislației speciale incidente) este suficientă probarea situației de fapt specifice, caracterul profesional și nu accidental, izolat al săvârșirii faptelor de comerț. Pentru a determina dacă o persoană are calitatea de consumator, trebuie analizată poziția persoanei în legătură cu un anumit contract, având în vedere natura și scopul respectivului contract, deoarece aceeași persoană poate fi privită ca și consumator în legătură cu anumite tranzacții și ca profesionist în raport cu altele.
În conformitate cu dispozițiile Legii nr.193/2000, subiectele raportului juridic ce intră sub incidența legislației privind protecția consumatorilor sunt profesionistul (comerciantul) care fabrică, distribuie, comercializează un produs, respectiv furnizează un serviciu și pe de altă parte, consumatorul care achiziționează un produs ori beneficiază de un serviciu oferit de un profesionist.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 115 din 26 ianuarie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de credit și garanție. Calitatea de consumator. Fapte de comerț. Interpretarea noțiunii de comerciant. Caracterul profesional was last modified: iunie 27th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.