JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Competență materială. Acțiune în pretenții prin care s-a solicitat plata unei diferențe din suma stabilita prin decizia emisă de Comisia centrală pentru stabilirea despăgubirilor

4 oct. 2017
Vizualizari: 81
  • NCPC: art. 131

Referitor la verificarea competenței, alin. (1) al art. 131 C. proc. civ. stipulează în sensul că „la primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate în fața primei instanțe, judecătorul este obligat, din oficiu, să verifice și să stabilească dacă instanța sesizată este competentă general, material și teritorial să judece pricina, consemnând în cuprinsul încheierii de ședință temeiurile de drept pentru care constată competența instanței sesizate. încheierea are caracter interlocutoriu”.
În speță, după înregistrarea cauzei pe rolul secției I civile a Tribunalului Galați (urmare admiterii excepției necompetenței funcționale a secției de contencios administrativ fiscal din cadrul Tribunalului Galați), instanța a procedat la introducerea în cauză, în calitate de pârât, a Ministerului Finanțelor Publice, prin încheierea din 18 mai 2016, iar la 20 septembrie 2016 a soluționat cauza, prin anularea cererii în pretenții pentru lipsa dovezii calității de reprezentant.
Ca atare, Tribunalul Galați nu mai putea reveni asupra competenței soluționării cauzei, devenind și sub acest aspect instanța competentă teritorial să judece actuala pricină, nema.iputându-se dezînvesti ulterior, în speță ca urmare a deciziei curții de apel prin care cauza i-a fost trimisă spre rejudecare.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1465 din 4 octombrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Competență materială. Acțiune în pretenții prin care s-a solicitat plata unei diferențe din suma stabilita prin decizia emisă de Comisia centrală pentru stabilirea despăgubirilor was last modified: aprilie 4th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.