JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Certificat de moştenitor. Constatarea nulității absolute. Acte de acceptare a moștenirii. Calitate de moștenitor. Succesibil. Concubin. Lipsa calităţii procesuale active

18 feb. 2021
Vizualizari: 42
  • NCC: art. 1134
  • NCC: art. 962-963

Codul civil stabilește, la art. 962, că, pentru a putea moșteni, o persoană trebuie să aibă calitatea cerută de lege sau să fi fost desemnată de către defunct, prin testament; prin art. 963 alin. (1) din același cod sunt enumerate persoanele care au vocație la moștenire, acestea fiind soțul supraviețuitor și rudele defunctului (descendenții, ascendenții și colateralii acestuia, după caz). Or, recurenta nu face parte din categoriile enunțate, din afirmațiile sale rezultând că a fost concubina defunctului, calitate pentru care dispozițiile în materie nu prevăd un drept legal de succesiune.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 385 din 18 februarie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Certificat de moștenitor. Constatarea nulității absolute. Acte de acceptare a moștenirii. Calitate de moștenitor. Succesibil. Concubin. Lipsa calității procesuale active was last modified: noiembrie 15th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.