JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de restituire a cauţiunii. Citarea părţilor. Condiţii şi efecte

22 iun. 2022
Vizualizari: 77
  • C. proc. civ. 1865: art. 304 pct. 5
  • C. proc. civ. 1865: art. 306 alin. (2)
  • C. proc. civ. 1865: art. 338 alin. (1)
  • C. proc. civ. 1865: art. 723^1 alin. (3)
  • C. proc. civ. 1865: art. 85

Conform dispozițiilor art. 338 alin. (1) C. proc. civ., procedura de judecată a cererilor necontencioase se întregește cu dispozițiile aplicabile procedurii contencioase, în măsura în care nu sunt potrivnice naturii necontencioase a procedurii. În acest sens, fără a fi contrare naturii necontencioase a procedurii și ca regulă de principiu a procesului, dispozițiile art. 85 C. proc. civ. impun regula citării părților la proces, de la care nu există, în această privință, o normă derogatorie.
Astfel, în cazul în care măsura suspendării executării sentinței a fost dispusă în favoarea pârâtei, reclamanta fiind partea care putea formula cererea de despăgubiri pentru prejudiciile suferite prin luarea acestei măsuri, se impunea ca instanța învestită cu soluționarea cererii de restituire a cauțiunii să citeze ambele părți, iar nu doar pârâta, deoarece poziția procesuală a reclamantei putea influența soluția dată cererii.

(ICCJ, Secția a II-a civilă, decizia nr. 1597 din 22 iunie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de restituire a cauțiunii. Citarea părților. Condiții și efecte was last modified: noiembrie 18th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.