JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cauțiune consemnată în vederea soluționării cererii de suspendare a unui act administrativ-fiscal. Cerere de restituire. Condiții

2 mart. 2022
Vizualizari: 123
  • NCPC: art. 1064

Se observă o diferență de reglementare a procedurii de eliberare a cauțiunii, după cum măsura suspendării a fost admisă [caz reglementat de alineatele (1) și (2) ale art. 1064], sau cererea de suspendare, pentru a cărei soluționare a fost consemnată cauțiunea, a fost respinsă [caz reglementat de alineatul (4) al art. 1064]. Astfel, în situația admiterii cererii de suspendare se solicită îndeplinirea unui cumul de condiții pentru a se putea dispune restituirea cauțiunii și anume: să existe o cerere a persoanei îndreptățite; cauza să fie definitiv soluționată; să nu existe o cerere pentru plata despăgubirilor, formulată de partea în defavoarea căreia s-a dispus suspendarea în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Pe de altă parte, în situația respingerii cererii de suspendare, textul de lege nu prevede vreo condiție pentru restituirea cauțiunii, această măsură putând fiind dispusă din oficiu.
Prin urmare, în situația respingerii cererii de suspendare nu poate fi reținut argumentul în sensul că pentru restituirea cauțiunii ar fi fost necesară finalizarea litigiului având ca obiect anularea actului, câtă vreme dispozițiile art. 1064 alin. (4) NCPC nu prevăd o astfel de condiție, fiind suficientă pronunțarea unei soluții de respingere a cererii de suspendare.

(ICCJ, secția de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 1214 din 2 martie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cauțiune consemnată în vederea soluționării cererii de suspendare a unui act administrativ-fiscal. Cerere de restituire. Condiții was last modified: noiembrie 18th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.