JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Bancrută frauduloasă. Condiții

29 dec. 2012
Vizualizari: 31
  • Legea nr. 85/2006: art. 143 alin. (2) lit. c)

Infracțiunea de bancrută frauduloasă prevăzută de art. 143 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 85/2006 impune existența unei situații premisă -„insolvența debitorului”, sintagmă pe care o preia din vechea reglementare a bancrutei frauduloase [art. 141 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 64/1995]. Literatura și jurisprudența au fost unanime asupra dublei semnificații a insolvenței: atât ca stare juridică (ens juris) în care se găsește un profesionist împotriva căruia s-a pronunțat o hotărâre declarativă de insolvență, cât și ca stare de fapt (ens facti) în care se află profesionistul care a încetat plățile. Cu toate acestea și în ciuda divergențelor doctrinare, jurisprudența instanțelor, inclusiv a instanței supreme, s-a consolidat în sensul îndeplinirii situației premisă a infracțiunii de bancrută frauduloasă doar în ipoteza în care insolvența debitorului era constatată printr-o hotărâre a judecătorului sindic, excluzând teza după care și o isolvență de fapt este suficientă să realizeze situația premisă.

(Curtea de Apel Targu Mureș, secția penală, decizia nr.92 din 29 decembrie 2012)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Bancrută frauduloasă. Condiții was last modified: februarie 4th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.