JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ actiune in rezolutiune) Acţiune în rezoluţiunea unui contract de vânzare-cumpărare. Termenul de prescripţie aplicabil în raport de calificarea naturii juridice a actului

29 ian. 2013
116 views
  • C. civ. din 1864: art. 1368
  • Decretul nr. 167/1958: art. 7 alin. (2)

În cazul unei acțiuni în rezoluțiunea unui act juridic denumit de părți „contract de vânzare-cumpărare”, în care obligațiile principale specifice unui astfel de act : plata prețului și predarea bunurilor au fost executate, dar în care s-a prevăzut obligația vânzătorului de a se prezenta la notariat pentru autentificare, obligație esențială și de natură să conducă la rezoluțiunea unui antecontract de vânzare-cumpărare, incidența Decretului nr. 167/1958 se apreciază în raport de calificarea naturii juridice a actului dedus judecății. Ca atare, admiterea excepției prescripției dreptului material la acțiune de către instanța de fond, soluție menținută de instanța de apel, în considerarea conținutului acestei clauze și a prevederilor Decretului nr. 167/1958, dar și a calificării actului juridic dedus judecății ca și contract de vânzare-cumpărare este greșită deoarece, conform art. 1368 C. civ., acțiunea în rezoluțiunea vânzării este o acțiune reală, nu personal patrimonială aflată sub incidența Codului civil, nu a Decretului nr. 167/1958.

(I.C.C.J., secția a II-a civilă, decizia nr. 260 din 29 ianuarie 2013)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ actiune in rezolutiune) Acțiune în rezoluțiunea unui contract de vânzare-cumpărare. Termenul de prescripție aplicabil în raport de calificarea naturii juridice a actului was last modified: februarie 10th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.