JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune având ca obiect obligația de a face. Lipsa caracterului intuitu personae a obligaţiei. Consecinţe în privinţa posibilității executării obligației în natură

29 sept. 2022
Vizualizari: 52
  • NCC: art. 1266 alin. (2)
  • NCC: art. 1350 alin. (1)
  • NCC: art. 1351 alin. (3)
  • NCC: art. 1516 alin. (1) alin. (2) pct. 1
  • NCC: art. 1527 alin. (1)
  • NCC: art. 1528 alin. (1)
  • NCC: art. 1557
  • NCC: art. 1693 teza I

Potrivit dispozițiilor art. 1527 alin. (1) C. civ., creditorul poate cere întotdeauna ca debitorul să fie constrâns să execute obligația în natură, cu excepția cazului în care o asemenea executare este imposibilă, iar conform celor ale art. 1528 alin. (1) din același cod, în cazul neexecutării unei obligații de a face, creditorul poate, pe cheltuiala debitorului, să execute el însuși ori să facă să fie executată obligația.
Obligația intuitu personae este obligația a cărei executare presupune concursul unor aptitudini intelectuale, morale sau instituționale ale debitorului, ceea ce face ca aceste obligații să nu poată fi duse la îndeplinire de către o altă persoană decât debitorul.
Obligația de predare a unor bunuri mobile nu presupune calități speciale, prin urmare nu poate fi calificată ca fiind o obligație intuitu personae.
În consecință, în mod corect instanța de apel a reținut că această obligație este o obligație de a face susceptibilă de a fi executată în natură, în considerarea faptului că nu s-a făcut dovada imposibilității executării în natură a acestei obligații.

(ICCJ, Secția a II-a civilă, decizia nr. 1825 din 29 septembrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune având ca obiect obligația de a face. Lipsa caracterului intuitu personae a obligației. Consecințe în privința posibilității executării obligației în natură was last modified: noiembrie 10th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.