JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Achitarea în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza întâi C. pr. pen., pentru infracţiunea de instigare la infracţiunea de complicitate la trafic ilicit de droguri de risc, prev. de art. 47 C. pen. raportat la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, prima infracţiune fiind reţinută şi ca act material al celei de a doua infracţiuni, prev. şi ped. de art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 35 alin. (1) C. pen., comisă de inculpat în calitate de autor

16 iul. 2019
Vizualizari: 64

„Ca formă a participației penale, instigarea constă în fapta unei persoane care, cu intenție, determină, prin orice mijloace, o altă persoană să săvârșească, în calitate de autor, o faptă prevăzută de legea penală, definiție care se desprinde din cuprinsul dispozițiilor art. 47 C. pen., potrivit cărora: instigatorul este persoana care, cu intenție, determină o altă persoană să săvârșească o faptă prevăzută de legea penală.
Pentru existența instigării ca formă de participație penală, trebuie să fie întrunite cumulativ mai multe condiții, printre care, relevantă în cauză este cea vizând existența a cel puțin două persoane care să participe la comiterea faptei prevăzută de legea penală, o persoană în calitate de instigator, iar cea de a doua persoană în calitate de autor al infracțiunii.
Pe cale de consecință, participația penală sub forma instigării presupune implicarea participantului într o faptă, a altei persoane, aceasta din urmă săvârșind fapta în calitate de autor, de aici rezultând și caracterul accesoriu al participației care exprimă dependența conduitei instigatorului de fapta principală a autorului.
Pe cale de consecință, participația penală sub forma instigării (sau a complicității) presupune implicarea participantului într o faptă a altei persoane aceasta din urmă săvârșind fapta în calitate de autor.
O dublă incriminare a aceleiași fapte penale săvârșită de o persoană în calitate de autor al faptei tipice, în speță autor al infracțiunii de trafic ilicit de droguri de risc în formă continuată, prev. de art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, cu aplic. art. 35 alin. (1) C. pen., precum și de instigator la complicitate la trafic ilicit de droguri de risc faptă prev. și ped. de art. 47 C. pen. raportat la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, nu este reglementată de legiuitorul penal.
În această situație actele de îndemn, determinare, solicitare de ajutor adresate de autorul faptei penale, unui terț, în speță, inculpatei F. A., sunt absorbite, în mod natural, în actele de autorat.”

(Curtea de Apel București, s. I pen., Decizia penală nr. 989/A din data de 16 iulie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Achitarea în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza întâi C. pr. pen., pentru infracțiunea de instigare la infracțiunea de complicitate la trafic ilicit de droguri de risc, prev. de art. 47 C. pen. raportat la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, prima infracțiune fiind reținută și ca act material al celei de a doua infracțiuni, prev. și ped. de art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 35 alin. (1) C. pen., comisă de inculpat în calitate de autor was last modified: decembrie 12th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.