JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acceptarea negocierii colective ca modalitate de stabilire a preţurilor şi tarifelor. Caracterul anticoncurenţial al faptei
- Legea nr. 21/1996: art. 5 alin. (1) Legea nr. 21/1996: art. 5 alin. (1)
Constituie o restrângere a concurenței, în sensul art. 5 alin. (1) din Legea nr. 21/1996, participarea și acceptarea unor negocieri de către o companie națională – organizată ca societate comercială pe acțiuni – cu un organism de reprezentare colectivă a drepturilor și intereselor agenților economici din domeniul său de activitate, în vederea stabilirii tarifelor aferente serviciilor sale, negocierea colectivă iar nu individuală, cu fiecare agent economic în parte, fiind de natură să afecteze jocul liber al cererii și ofertei, ce trebuie să stea la baza stabilirii tuturor prețurilor și tarifelor serviciilor și lucrărilor, potrivit principiului consacrat de art. 4 din Legea concurenței nr. 21/1996.
Faptul că negocierile nu au fost urmate de încheierea unui contract-cadru nu prezintă relevanță din perspectiva existenței faptei anticoncurențiale. Întrucât practicile prohibite prin dispozițiile art. 5 alin. (1) din Legea nr. 21/1996 sunt prin ele însele dăunătoare mediului concurențial normal, este suficientă dovedirea existenței lor, iar nu și a efectelor restrictive de concurență.
(I.C.C.J., secția de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 2425 din 11 mai 2010 )
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!