Între legalitate și abuz nu este decât o linie foarte subțire

Vizualizari: 2006
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Spunem bine vă găsim la Congresul Avocaților 2018 dlui decan Sergiu Bratu, Baroul Giurgiu, și colegului dumneavoastră mai tânăr, dl av. Virgil Nicolae Ruse. Dle decan, cu ce gânduri la acest congres, cu ce proiecte, cu ce idei?

Sergiu Bratu: Înainte de toate bine v-am regăsit și noi. Colegul Ruse Virgil Nicolae este delegat din partea baroului pentru a participa la acest congres. În mod cert că acest congres, și din partea corpului profesional al Baroului Giurgiu, este marcat și adus în prim-plan prin evocarea marelui act al Unirii de la 1918, actul de reîntregire a neamului, situație în care și noi venim în congres și încercăm să prezentăm punctul de vedere al avocaților ce formează Baroul Giurgiu și să contribuim la proiectul și realizarea temei congresului din acest an, în mod cert și în ceea ce privește dezbaterea problemei ce ține de păstrarea secretului profesional în actuala conjunctură socială din România.

Nicolae Cîrstea: Dle Ruse, cum se vede, din punctul dumneavoastră de vedere, congresul de până acum, dacă sunt idei sau proiecte care v-au atras atenția, poate discursuri ale invitaților, care au fost în deschiderea festivă?

Virgil Nicolae Ruse: Pentru mine este ceva nou, reprezint aripa tânără, să zic așa, a avocaturii din România…

Nicolae Cîrstea: Și de perspectivă.

Virgil Nicolae Ruse: Da, tinerele speranțe, ca să spun așa. Această temă, a secretului profesional, care este o temă extrem de delicată în ceea ce privește profesia noastră… Așa cum se știe, profesia noastră… noi suntem vânați, începând cu mass-media și chiar de opinia publică, noi reprezentăm oarecum răul în această profesie juridică, prin prisma faptului că trebuie să apărăm așa-zișii rău-făcători. Astăzi distinșii mei colegi au atins această problemă delicată. Să sperăm că se vor găsi soluții și nu vom mai fi atât de expuși ca până acum față de organele de cercetare penală. Noi avem – și nu trebuie să ne ascundem – această frustrare, că am ajuns să fim tratați uneori mai rău decât inculpații în fața organelor de cercetare penală și eu spun că trebuie cineva să se implice și să pună capăt acestei situații, care nu este deloc normală.

Nicolae Cîrstea: Dle decan, dezbateri interesante, într-adevăr, cum spunea colegul dumneavoastră, pe această tematică a congresului, secretul profesional. Ridică atât de multe probleme în practică? Sau riscurile, dacă acest secret profesional n-ar fi apărat, sunt atât de mari încât merită să fii prevăzător și să vorbești despre asta în apărarea lui?

Sergiu Bratu: Conducerea Uniunii, conducerea executivă, cât și Consiliul, au sesizat în mod evident și foarte clar existența acestui pericol, raportat și la semnalele care au venit din întreaga țară, că în relaționarea inter-instituțională există un risc major și, sub invocarea pretextului pericolului atacului terorist, practic experiența anilor trecuți a demonstrat – a se vedea și ideea cu lupta împotriva corupției – că între legalitate și abuz nu este decât o linie foarte subțire, care, din păcate, în România, noi, avocații, am constatat în nenumărate rânduri că a fost încălcată, fără a exista nicio posibilitate de a se sancționa o asemenea conduită, situație care nu poate să conducă decât la încălcarea flagrantă a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Evident că profesia de avocat este ultimul bastion în apărarea drepturilor cetățenilor și, mai ales în această țară, ne confruntăm și cu faptul că distinșii și iubiții cetățeni ai acestui stat nu conștientizează și nu realizează că avocatul și avocatura nu cer nimic pentru avocat și pentru avocatură, ci cer doar pentru protejarea cetățenilor, pentru protejarea propriilor interese. Și ajungem la atitudini semi-sinucigașe din partea distinșilor cetățeni, care preferă să rămână expuși, doar de dragul de a blama profesia de avocat și acceptă să devină niște ținte în mișcare, nerealizând, sub nicio formă, că, odată perpetuat un asemenea fenomen, nu mai poate fi oprit în viitor. Iar când ajung să fie atinși de acest flagel, își readuc aminte de existența profesiei de avocat, de avocat, însă cu siguranță este mult prea târziu.

Nicolae Cîrstea: Dle Ruse, sunteți la început de carieră. Cât de grea este profesia de avocat și, mai ales, poate fi profesia de avocat făcută în afara Bucureștiului?

Virgil Nicolae Ruse: N-aș spune că sunt chiar la început, am mai multe de 10 ani de când profesez. Da, într-adevăr, pentru noi, cei din provincie, este mult mai greu să profesăm în avocatură, deoarece, fiind un oraș destul de mic – mă refer la Giurgiu –, nu-ți permite, cum ar fi normal, să ai o specializare. Pentru noi ar fi destul de greu să fim specializați pe o anumită ramură – am risca să avem doar 1-2 dosare pe lună. Astfel, suntem nevoiți să intrăm în tot felul de spețe, și penal, și civil. Mai grav este că lumea a devenit destul de… aș spune că, în principal, și datorită mass-mediei și dezinformării, lumea deja își pierde încrederea în breasla noastră, a avocaților, și asta spun că e, iar, o problemă delicată, care ar trebui ridicată organelor de conducere ale UNBR, pentru că această profesie este una onorabilă și trebuie apărată și ar trebui să se bucure de un respect major.

Nicolae Cîrstea: Dle decan, în încheiere un mesaj din partea colegilor din Baroul Giurgiu pentru Congresul Avocaților 2018?

Sergiu Bratu: Mesajul pe care-l adresez în numele colegilor avocați din Baroul Giurgiu către congres este că membrii baroului vor continua, cum au făcut și până în zilele acestea, să își exercite cu demnitate profesia de avocat, să caute să limiteze existența abuzurilor și a încălcărilor drepturilor fundamentale ale cetățeanului și, în același timp, vor căuta să reziste, ca profesie într-un oraș în care piața prestației profesionale este extrem de redusă și din care foarte, foarte greu reușesc să obțină mijloacele financiare pentru a-și întreține familiile pe care le au. Este un act – și să nu vi se pară deloc deplasat – de eroism cotidian în prestația profesională a corpului profesional al avocaților giurgiuveni și, cu certitudine, noi vom merge înainte, îndeplinindu-ne misiunea pe care ne-am ales-o, aceea de a fi ultimele bastioane în fața abuzurilor reprezentanților statului față de cetățeni.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și vă doresc succes.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Sergiu Bratu: Și noi vă mulțumim mult de tot.

Între legalitate și abuz nu este decât o linie foarte subțire was last modified: iunie 8th, 2018 by Sergiu George Bratu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Sergiu George Bratu

Sergiu George Bratu

Este avocat în cadrul Baroului Giurgiu și fost decan al baroului în perioada 2011-2019, lector formator al INPPA București.
A mai scris:
Virgil Nicolae Ruse

Virgil Nicolae Ruse

Este avocat în cadrul Baroului Giurgiu.