Insolvența și pandemia. Noutăți legislative

27 dec. 2023
Vizualizari: 395
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Analizând textul legal, trebuie observat că, potrivit art. 111 alin. (6) din Legea nr. 85/2014, numai judecătorul sindic este cel care stabilește caracterul provizoriu al înscrierii. În al doilea rând, determinarea stării de provizorat este justificată strict din perspectiva complexității probatoriului. Cu alte cuvinte, numai o astfel de argumentație poate să conducă la soluția înscrierii provizorii. Nu în ultimul rând, soluția înscrierii provizorii a creanței trebuie privită în corelație cu respectarea termenului aferent procedurii de observație, acela de 1 an.

În acest context, faptul că creanțele fiscale constatate printr-un act administrativ fiscal contestat și a cărui executare silită nu a fost suspendată prin hotărâre judecătorească definitivă vor fi admise la masa credală și trecute provizoriu până la finalizarea contestației de către instanța de contencios administrativ va fi de natură să determine incertitudine și prelungirea în mod nepermis a regimului juridic al unor asemenea creanțe, fiind de notorietate lentoarea cu care sunt soluționate de către instanțele de contencios administrativ asemenea litigii, ceea ce va conduce la blocaje și întârzieri semnificative în derularea procedurilor de insolvență.

În final, apreciem că anul 2020 a fost unul cu modificări legislative importante în domeniul insolvenței și, în contextul în care Directiva (UE) 2019/1023 din 20 iunie 2019 privind cadrele de restructurare preventivă, remiterea de datorie și decăderile, precum și măsurile de sporire a eficienței procedurilor de restructurare, de insolvență și de remitere de datorie și de modificare a Directivei (UE) 2017/1132 (Directiva privind restructurarea și insolvența) prevede că statele membre adoptă și publică, până la 17 iulie 2021, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma acesteia, considerăm că anul 2021 va fi un an al marilor provocări în materia procedurilor de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Insolvența și pandemia. Noutăți legislative was last modified: decembrie 21st, 2023 by Florin Moțiu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Florin Moțiu

Florin Moțiu

Este prof. univ. dr. la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara și doctor în drept comercial al Universității de Vest din Timișoara din 2005, cu distincția Magna Cum Laude, cu teza „Contractele comerciale de intermediere fără reprezentare”.
A mai scris: