Imposibilitatea modificării unei hotărâri, prin contestația la executare, aducându-se atingere autorităţii de lucru judecat. Contestație respinsă ca nefondată

23 nov. 2023
Vizualizari: 521
  • NCPP: art. 275 alin. (2)
  • NCPP: art. 598 alin. (1)

Prin decizia penală nr. 45 din 06 mai 2022 a Curții de Apel Pitești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, pronunțată în dosarul nr. x/2021, a fost respinsă, ca inadmisibilă, contestația la executare referitoare la decizia penală nr. 168/A din data de 28 iunie 2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală în dosarul nr. x/2017, formulată de persoanele condamnate A., B., C., D., E., F. și G..

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 525 din 13 septembrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Analizând hotărârea contestată, în raport cu susținerile contestatorilor condamnați și cu actele și lucrările dosarului, Înalta Curte reține următoarele:

Conform dispozițiilor art. 598 alin. (1) din C. proc. pen., contestația împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri: a) când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă; b) când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare; c) când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare; d) când se invocă amnistia, prescripția, grațierea sau orice altă cauză de stingere ori de micșorare a pedepsei.

Prin contestația la executare nu se poate modifica o hotărâre, aducându-se atingere autorității de lucru judecat. Pe această cale se pot invoca numai aspecte ce privesc exclusiv executarea hotărârilor, nu se pot pune în discuție legalitatea și temeinicia hotărârilor în baza cărora se face executarea și nu se poate ajunge la modificarea hotărârilor rămase definitive.

Invocând cazul prevăzut de dispozițiile art. 598 lit. d) din C. proc. pen., contestatorii condamnați A., B., C., D., E., F. și G. au susținut că legiuitorul nu face vreo distincție între prescripția executării pedepsei și prescripția răspunderii penale.

Înalta Curte reține că, astfel cum s-a arătat deja, prin intermediul contestației la executare nu se poate schimba sau modifica soluția care a căpătat autoritate de lucru judecat. Acest mijloc procesual, cu caracter jurisdicțional, poate fi folosit înainte de punerea în executare a hotărârii penale definitive, dacă s-a ivit un incident prevăzut de lege până în acest moment, în cursul executării pedepsei, dacă incidentul s-a ivit în perioada executării și chiar după ce s-a executat pedeapsa, dar în legătură cu executarea ei. Este un mijloc procesual de a se asigura punerea în executare și executarea propriu-zisă a hotărârii penale definitive în conformitate cu legea, prin aplicarea acelor dispoziții de drept penal și de drept procesual penal care se referă la executarea unei condamnări penale. Datorită acestei naturi juridice, legea prevede mijloacele prin care se asigură aplicarea legii în executarea condamnării, dar exclude posibilitatea ca pe această cale să fie afectată autoritatea de lucru judecat.

Relativ la cele ce precedă, se observă că, prin intermediul cazului de contestație la executare prevăzut de art. 598 alin. (1) lit. d) din C. proc. pen. se poate invoca prescripția executării pedepsei (art. 161 din C. pen.), nu și prescripția răspunderii penale, incidența acesteia din urmă putând fi analizată doar în cadrul unei căi extraordinare de atac (contestația în anulare).

Drept urmare, fiind un mijloc procesual cu caracter jurisdicțional prin intermediul căruia se soluționează anumite incidente limitativ prevăzute de lege, ivite în cursul punerii în executare a hotărârilor penale definitive sau în cursul executării pedepsei, în cadrul contestației la executare nu se poate analiza incidența precripției răspunderii penale.

În raport de considerentele expuse, Înalta Curte urmează să respingă, ca nefondată, contestația formulată de contestatorii A., B., C., D., E., F. și G. împotriva deciziei penale nr. 45 din 06 mai 2022 a Curții de Apel Pitești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, pronunțată în dosarul nr. x/2021.

Conform dispozițiilor art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., vor fi obligați contestatorii la plata sumei de câte 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Imposibilitatea modificării unei hotărâri, prin contestația la executare, aducându-se atingere autorității de lucru judecat. Contestație respinsă ca nefondată was last modified: noiembrie 22nd, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.