Cariera universitară şi cea de avocat se completează
Bună seara. Stăm de vorbă cu dl av. Flaviu Ciopec, din Baroul Timiș.
Flaviu Ciopec: Bună seara!
Universul Juridic: Ne puteți spune câteva cuvinte despre tema prezentată în cadrul conferinței de astăzi?
Flaviu Ciopec: Da. Am salutat inițiativa d-lui decan de la Baroul Dolj, Lucian Săuleanu, de a prezenta în cadrul acestei conferințe cu mai mulți invitați – eu așa m-am gândit – practica evaziunii fiscale și jurisprudența din raza Curții de Apel Timișoara. Cel puțin, eu așa am înțeles, ca avocat, să fac, în sensul de a aduce colegilor mei și specialiștilor care au fost prezenți al conferință, câteva indicii despre cum, în probleme controversate – de aceea am și intitulat intervenția mea Aporii jurisprudențiale – adică chestiuni de inflexiune, de articulare, acolo unde s-ar impune o dezbatere sau unde anumite soluții din jurisprudență nu sunt încă satisfăcătoare.
Universul Juridic: Care considerați că sunt principalele diferențe între practica din Timișoara și cea din restul țării?
Flaviu Ciopec: Aș fi vrut să lămuresc această chestiune, inclusiv personal. Nu cred că am reușit, pentru că în esență s-au discutat lucruri la nivel general și n-am fost în măsură să-mi dau seama dacă într-adevăr diferențele sunt esențiale. În linii mari, însă, chiar dacă lucrurile s-au discutat la nivel general, am înțeles că în principiu se pun cam aceleași probleme. Dar diferențele, din păcate, n-am reușit să le depistez.
Universul Juridic: Dacă ar trebui să alegeți între cariera universitară și cea de avocat, la care dintre cele două ați rămâne?
Flaviu Ciopec: Eu alegerea asta am făcut-o demult, acum vreo 15 ani, și am hotărât să merg cu ele împreună. Acum, să repun în discuție o chestiune pe care o credeam tranșată pare un lucru foarte greu. Nu aș face lucrul ăsta pentru că realmente cred că cele două se leagă foarte mult, în sensul că ideile pe care le-am prezentat astăzi la conferință au fost idei care au venit din practica mea ca avocat, deși, evident, dacă n-aș fi avut background-ul universitar, posibil că interpretarea lor sau punerea lor în ordine sau formularea lor ca probleme de discuție n-ar mai fi fost atât de eficientă. Prin urmare, cred că cele două realmente se completează și ideea unei separări în cazul meu chiar nu se putea.