Efectele pandemiei prin prisma raportului CSM privind starea justiției în 2020: scădere puternică a numărului insolvențelor, creștere a litigiilor de muncă, iniţierea procesului de digitalizare în justiţie

9 nov. 2021
Vizualizari: 216

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat recent raportul anual privind starea justiției, care conține informații și statistici privind activitatea tuturor instanțelor din România în anul 2020. Concluziile raportului reflectă în primul rând efectele majore ale pandemiei asupra sistemului de justiție, printre care scăderea volumului de activitate și a indicatorilor de eficiență la nivelul tuturor instanțelor din țară. Însă o analiză a raportului duce și la alte concluzii interesante, cum ar fi creșterea unor tipuri de litigii sau, dimpotrivă, scăderea unor domenii care în trecut generau mai multă activitate judecătorească, precum și imaginea zonelor țării unde se concentrează cea mai mare parte a activității de instanță. Nu în ultimul rând, se remarcă inițierea procesului de digitalizare în justiție pe fondul pandemiei, dar și necesitatea sporirii fondurilor și infrastructurii care să permită continuarea acestei reforme.

După ce, în ultimii patru ani, activitatea instanțelor s-a menținut la un volum relativ constant, indicând un anumit nivel de maturizare și stabilizare a sistemului nostru de justiție, în 2020 s-a înregistrat o scădere de aproape 10% a dosarelor nou înregistrate pe rolul instanțelor. De asemenea, anul trecut au fost soluționate cu aproximativ 240.000 de dosare mai puțin decât în anul precedent (o scădere de 12%) la nivelul întregii țări. Ambele situații sunt explicate de CSM prin prisma barierelor logistice și a climatului de insecuritate sanitară generate de pandemia de COVID-19. De altfel, raportul indică și faptul că pandemia a cauzat creșterea duratei de soluționare a dosarelor în 2020, precum și a duratei de desfășurare a ședințelor de judecată sau nerespectarea termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești.

Majoritatea tipurilor de litigii au înregistrat o scădere la toate nivelurile de instanță din țară în cursul anului trecut. În mod surprinzător, deși la începutul pandemiei, estimările privind insolvențele erau sumbre, din cauza problemelor de lichiditate, în realitate, numărul procedurilor de insolvență s-a prăbușit, fiind înregistrate în 2020 cu aproximativ 25% mai puține dosare de insolvență decât în anul precedent. Este cea mai puternică scădere a numărului dosarelor de insolvență din 2016. Această evoluție poate fi explicată printr-o anumită eficacitate a măsurilor statului de combatere a măsurilor economice negative ale pandemiei, precum și prin maturitatea companiilor care trecuseră și prin criza financiară globală din 2008 și prin rapiditatea măsurilor implementate de acestea (…).

Materialul integral este disponibil aici.

Efectele pandemiei prin prisma raportului CSM privind starea justiției în 2020: scădere puternică a numărului insolvențelor, creștere a litigiilor de muncă, inițierea procesului de digitalizare în justiție was last modified: noiembrie 9th, 2021 by Mihnea Galgoțiu-Săraru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice