Discursul domnului Stanciu Cărpenaru în cadrul Zilei practicianului în insolvență 2019 – Aniversare UNPIR 20 de ani

24 mai 2019
Vizualizari: 1098

Nicolae Cîrstea: O să-i rugăm pe invitați, pe măsură ce evenimentul se derulează, să vină alături de mine, să adreseze mesajul domniilor lor și l-aș ruga pe dl prof. Stanciu Cărpenaru să se alăture celor care adresează cuvântul dumnealor manifestării de față. Cred că dl prof. Cărpenaru nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare – este seniorul Dreptului comercial din România și, alături de dl profesor Turcu, a abordat această materie imediat după revoluția din Decembrie 1989.

Stanciu Cărpenaru: Doamnelor și domnilor, sărbătoarea la care participăm omagiază o categorie de profesioniști ai justiției – practicienii în insolvență. Cu toate că eu nu sunt practician în insolvență, organizatorii au găsit de cuviință să mă invite să particip la această sărbătoare a dumneavoastră. Bănuiesc că au avut în vedere un lucru îndeobște cunoscut: Orice activitate practică se bazează pe unele reguli, pe o anumită teorie. Și probabil că au mizat pe calitatea mea – dacă nu este prea mult exagerat – de teoretician al insolvenței.  Mulțumesc pentru această invitație pe care mi-o fac organizatorii, pentru că eu văd în aceasta un omagiu adus activității pe care am desfășurat-o timp de 46 de ani, Dreptului comercial, și aproape 30 de ani Dreptului comercial și implicit Insolvenței. În spirit de solidaritate teorie-practică, felicit călduros pe practicienii în insolvență pentru tot ceea ce au realizat și pentru succesele lor viitoare.

Urmărind ceea ce se publică în interesul cauzei, în publicațiile de specialitate am întâlnit și studii publicate de unii dintre dumneavoastră, legate de analiza unor dispoziții legale referitoare la statutul practicianului în insolvență, obligațiile, atribuțiile… Și mi-am dat seama că, într-adevăr, practicienii în insolvență, ca reprezentanți ai Justiției, participanți la aplicarea procedurii, au un rol deosebit. Ei sunt cei care vin în contact direct cu interesele debitorului și ale creditorilor. Și am reținut pledoariile care se fac pentru pregătirea practicianului în insolvență, nu numai sub aspect juridic, dar și managerial. Pentru că reușita unei proceduri, mai ales de reorganizare judiciară, mizează mult pe măsurile, mijloacele inițiate sau aprobate de practicianul în insolvență în calitate de administrator judiciar.

Încurajat de aceste preocupări teoretice ale practicienilor în insolvență, îndrăznesc să vă rețin atenția cu rugămintea de a vă spune eventual părerea în legătură cu o problemă de stringentă actualitate pentru reglementările privind activitatea profesioniștilor activității comerciale. Este cunoscut că în ultima vreme s-a lansat ideea unei dezbateri asupra necesității și oportunității adoptării unui nou Cod comercial, dar nu în concepția vechiului Cod comercial, ci pe baza Codului civil în vigoare, care se bazează, așa cum știm, pe noi concepte de delimitare a raporturilor comerciale de cele civile. Ar fi interesant de văzut cum recepționați dumneavoastră aceste preocupări și în ce măsură e oportună și necesară o asemenea reglementare. În speranța că voi găsi unele idei care să ajute realizarea acestui deziderat, vă mulțumesc încă o dată pentru invitație și vă doresc din toată inima să aveți multe bucurii și succese în activitatea dumneavoastră profesională!

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumim, dle profesor. Este binecunoscut faptul că, alături de un cerc larg de profesioniști ai dreptului, dl profesor Cărpenaru militează pentru revenirea la această materie a Dreptului comercial, care a fost absorbită, în Codul civil, odată cu reforma și noul Cod civil din anul 2011.

 

Discursul domnului Stanciu Cărpenaru în cadrul Zilei practicianului în insolvență 2019 – Aniversare UNPIR 20 de ani was last modified: iunie 3rd, 2019 by Stanciu Cărpenaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice