Discursul domnului Florin Iordache cu ocazia Conferinței Naționale de Dreptul Muncii „Ion Traian Ștefănescu”

19 apr. 2022
Vizualizari: 506

Domnule rector, domnilor decani, onorat prezidiu, stimați invitați, stimată doamnă Profesor Brândușa Ștefănescu, care văd că participați alături de noi în mediul online!

Sunt bucuros și vreau să vă spun că sunt onorat că particip la această primă ediție, care marchează pe domnul Profesor Ion Traian Ștefănescu, personalitate marcantă a vieții academice românești. Jurist de o deosebită erudiție, cu o activitate didactică și științifică impresionantă în domeniul Dreptului Muncii, Profesorul Ion Traian Ștefănescu este o personalitate de primă mărime, recunoscută și afirmată pe deplin în elita dreptului românesc. Absolvent ca șef de promoție al Facultății de Drept, promoția 1965, doctor în Drept din 1979, cadru didactic, prof. univ. dr. Ion Traian Ștefănescu a îndrumat, cu rigoare și pasiune, multe generații de juriști.

Prin opera sa, a contribuit substanțial la dezvoltarea Dreptului Muncii în țara noastră, fiind autorul unor lucrări juridice de importanță majoră. Este vorba de zeci de tratate, monografii, cursuri universitare, sute de studii de specialitate și articole prin care a realizat sistematizarea Dreptului Muncii și a adus în dezbatere problemele fundamentale ale acestui domeniu. Astfel, în atenția Domniei Sale s-au aflat reperele noilor forme de prestare a muncii, noile aranjamente contractuale, flexibilizarea reglementărilor în materia de muncă, dar și dimensiunea europeană a Dreptului Muncii. A abordat aspecte legale de Constituția pentru Europa, dreptul comunitar al muncii, a analizat impactul Cartei Albe a Uniunii Europene asupra legislației române a muncii, implicarea Uniunii Europene prin adoptarea de norme corespunzătoare în materia Dreptului Muncii și extinderea competențelor sale de reglementare în domenii precum salarizarea, organizarea sindicală și patronatele sau greva.

S-a aplecat cu obiectivitate asupra temelor de actualitate din Dreptul Muncii, precum răspunderea juridică, interdicția discriminării în materia raporturilor de muncă, timpul de muncă, timpul de odihnă, contractele de muncă, abuzul de drept, protecția salariaților, rolul sindicatelor și al reprezentanților angajaților în desfășurarea raporturilor de muncă.

Profesorul Ion Traian Ștefănescu a susținut nu numai modificarea și completarea Codului Muncii, ci și ideea că este necesar un nou Cod al Muncii, într-o altă viziune decât cea care a existat până în prezent, pentru a fi corespunzător nevoilor economice sociale, realităților actuale, și pentru a apăra cu adevărat dreptul la muncă, în condițiile în care relațiile de muncă se află într-o continuă schimbare. De remarcat faptul că era preocupat de dinamica modificărilor legislative în domeniile reglementării raporturilor de muncă, de ceea ce Domnia Sa numea „veșmântul juridic al muncii”, dar și direcția în care se îndreaptă societatea în ansamblul său.

Astfel, Profesorul susținea că, pentru o viață socială eficientă, ar fi necesare câteva condiții. În primul rând, o legislație coerentă și clară. O altă condiție, instituții statele puternice, iar în al treilea rând, o justiție independentă în mod real. Cred că suntem cu toții de acord că avea foarte multă dreptate.

Aș vrea să precizez și câteva lucruri mai puțin cunoscute, pentru că toți de la acest prezidiu vorbesc despre cariera didactică, despre ceea ce a făcut dumnealui atunci când a fost la catedră și nu numai. Eu aș vrea să fac referire la faptul că, în 1989, a fost ultimul prim-secretar de la Dolj, un om cu aplecare asupra oamenilor și problemelor județului Dolj. Vreau să vă spun că a avut o contribuție importantă atunci când Gigă Popescu, unul dintre cei mai buni fotbaliști ai noștri, a revenit la Universitatea Craiova, cu sprijinul nemijlocit al prim-secretarului Ion Traian Ștefănescu, pentru că îl dorea Steaua la acel moment. Tot Traian Ștefănescu s-a implicat la Dolj la rămânerea statuii lui Ion Oblemenco lângă stadion, pentru că, la acel moment, liderii locali doreau ca această statuie să fie mutată și să fie desființată. Deci iată că Ion Traian Ștefănescu a fost nu numai un jurist de renume mondial și un profesor aplecat la problematica Dreptului, dar s-a preocupat și de chestiunile care vizează viața în ansamblu și organizarea societății.

Împreună cu Doamna Profesor Brândușa Ștefănescu, fost judecător la Înalta Curte, un specialist al comerțului internațional, o familie de juriști de renume, pot să spun, au făcut cinste mediului academic, au făcut cinste juriștilor și, repet, sunt bucuros că am avut astăzi ocazia să particip, împreună cu dumneavoastră și cu cei care vor lua cuvântul în continuare, la o manifestare de cultură dedicată unui om special, Ion Traian Ștefănescu.

Vă mulțumesc mult pentru atenție!


* Discurs susținut în deschiderea Conferinței Naționale de Dreptul Muncii „Ion Traian Ștefănescu”, 12 aprilie 2022, Aula Magna, Academia de Studii Economice din București.

 

Discursul domnului Florin Iordache cu ocazia Conferinței Naționale de Dreptul Muncii „Ion Traian Ștefănescu” was last modified: aprilie 19th, 2022 by Florin Iordache

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Florin Iordache

Florin Iordache

Este fost ministru al justiţiei, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, deputat din anul 2000 şi arbitru la Curtea de Arbitraj Internaţional.
A mai scris: