Locurile de muncă bine plătite, cheia fericirii românilor

4 ian. 2017
Vizualizari: 5292

Locurile de muncă bine plătite, cheia fericirii românilor

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Ministrul Justitiei

Interviu publicat în nr. 3 al Revistei Legal Point, 2015.

Conștient de problemele românilor, create de pensiile micșorate abuziv, de calculele  greșite ale funcționarilor, care pot genera drame unor familii, de cuantumul redus al pensiilor de boală sau al indemnizațiilor de handicap, Florin Iordache caută să stabilească un echilibru între propunerile legislative justificate ale colegilor săi și posibilitățile bugetare, din păcate reduse, ale României.

Fericirea românilor depinde de locul de muncă, de salariul care îi cuantifică munca. „Doar prin crearea de locuri de muncă bine plătite putem face românii fericiți!” – ne spune deputatul Florin Iordache.

Pentru a avea locuri de muncă, România trebuie să convingă că are nu numai tineri bine pregătiți profesional, ci și un climat economic favorabil afacerilor. În această direcție se îndreaptă azi acțiunile președintelui Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, care cu minuțiozitate, pas cu pas, pune temelia legislativă a unei Românii fericite.

Cornel Dărvășan

Cornel Dărvășan: Domnule președinte, care sunt cele mai stringente probleme cu care se confruntă în prezent Comisia pentru Muncă și Protecție Socială?

 

Florin Iordache: Pe de o parte, dorința cetățenilor de a avea retribuții și pensii mai mari, indemnizații, fie că discutăm de cele pentru persoane cu handicap sau pentru creșterea copilului, și pe de altă parte, nevoia de a finanța aceste cheltuieli. Ne trezim la Comisie cu inițiative, fie din partea parlamentarilor care se întâlnesc cu foarte mulți cetățeni nemulțumiți de modul în care le-a fost calculată pensia sau veniturile, și atunci vin cu inițiative care nu pot fi susținute pentru că nu găsim sursa, și pe de altă parte inițiative care vor să așeze lucrurile într-o fază normală. În ultima parte, chiar au fost inițiative care au îndreptat anumite nedreptăți făcute de alții, fără să politizăm discuția.

Florin Iordache

Cornel Dărvășan: Am văzut că ați prezentat pe pagina dumneavoastră personală de facebook un sondaj de opinie realizat de o revistă, prin care se spunea că România este pe ultimul loc în ceea ce privește fericirea în lume. Ce legătură există între muncă și fericire? Cum s-ar putea îmbunătăți, din punctul dumneavoastră de vedere, fericirea românilor în contextul unor măsuri importante pe piața muncii?

Florin Iordache: Fericirea este cuantificată de foarte multe ori și prin rezultatele muncii. Românii sunt foarte bine pregătiți și în țară și în străinătate, acolo unde prestează o activitate, o fac în majoritatea locurilor foarte bine, și atunci, pentru a fi și fericiți, ar trebui ca rezultatul muncii lor să fie cuantificat corespunzător, fie printr-un salariu bun, fie printr-o pensie corespunzătoare. Și atunci, din punctul meu de vedere, există o strânsă legătură între fericire și modul în care românii primesc salarii și pensii.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Cornel Dărvășan: Cum caracterizați situația locurilor de muncă în domeniul judiciar? Care sunt cele mai importante deschideri pe piața de muncă avocățească, notarială, a mediatorilor și a executorilor judecătorești de când conduceți comisia de muncă?

Florin Iordache: Din păcate, în sistemul judiciar, piața locurilor de muncă este destul de strânsă, există un anumit monopol. Știți că, în ceea ce privește sistemul notarial, se intră destul de greu. Avem foarte mulți tineri care termină facultatea de drept, iar locurile sunt limitate. Adică, în întreprinderi un consilier juridic este foarte rar, o societate, în cel mai bun caz, angajează un avocat sau o firmă de avocați. Dacă discutăm despre avocați, locurile de muncă sunt foarte puține comparativ cu cei care termină o facultate de drept, ar trebui cumva corelată programa de învățământ cu nevoia locurilor de muncă. Ar trebui să intervenim la Ministerul Muncii și Ministerul Învățământului, dar cred că mai mult de 20 – 30 la sută nu se pot angaja.

Cornel Dărvășan: Există un cerc vicios pe care îl reclamă, atât absolvenții de drept, cât și alți studenți absolvenți, și anume, atunci când se merge la un interviu de angajare este necesară experiența în muncă. V-ați gândit la o îmbinare între școală și practică, măcar în anii terminali, în așa fel încât după absolvire să existe deja o cunoaștere a a locurilor de muncă și a potențialilor candidați?

Florin Iordache: Da, pe bună dreptate, angajatorul, atunci când dorește și cheamă la un interviu un posibil angajat, pune condiția: 3-5 ani în câmpul muncii. Tinerii au un mare handicap, pentru că greu găsesc un loc de muncă. Dacă discutăm de cei care finalizează Politehnica sau Facultatea de Construcții, aceștia își pot găsi mai ușor și pot face o practică înrudită cu ce făceau în facultate, dar dacă discutăm despre sistemul de drept, este puțin probabil ca un tânăr să facă practică în sistemul juridic și apoi să se angajeze în sistemul respectiv. Există câteva inițiative parlamentare și acelea vizează voluntariatul, care se va putea considera o experiență de muncă și pentru a fi un semnal clar pentru cine dorește să lucreze.

Cornel Dărvășan: Cred că ar fi interesant să gândim pe linia unui voluntariat transformat în angajare.

Florin Iordache: Există o inițiativă a Ministerului pentru IMM-uri, astfel încât pentru acele societăți care înființează minimum 20 de locuri de muncă pentru o perioadă de minimum un an, o mare parte din contribuție să fie suportată de stat din fonduri europene. Aceasta cred că este o inițiativă bună pentru că dă posibilitatea ca prin sprijin european să se ajute tinerii.

Cornel Dărvășan: Care ar trebui să fie principalele calități ale unui absolvent de drept pentru a avea  succes pe piața muncii din România?

Florin Iordache: O pregătire temeinică, o cunoaștere foarte bună a schimbărilor legislative (pentru că vedeți că în ultima perioadă s-au adoptat cele patru coduri și tinerii au învățat vechile coduri, iar la examen li se dau subiecte din noile coduri) și o mai bună adaptabilitate la nou și la dorința de nou din România.

Cornel Dărvășan: Cum am putea face ca tinerii absolvenți de școală românească să nu mai plece să lucreze în străinătate? Aveți o strategie în domeniul acesta?

Florin Iordache: Este o strategie națională privind tinerii și creșterea locurilor de muncă. Apariția locurilor de muncă este un prim pas, pentru că ați văzut și în UE este criză, iar tinerii care prestează munci acolo, în general lucrează sub pregătirea pe care o au. Cred că prioritatea noastră trebuie să fie creșterea locurilor de muncă. E păcat, pentru că din punct de vedere academic, avem tineri pregătiți și trebuie să le oferim posibilitatea să rămână acasă.

Cornel Dărvășan: Unii tineri au făcut două facultăți, master, doctorat. Începem să ne confruntăm ca țară cu o problemă, avem mulți tineri supracalificați și nu-și găsesc locul de muncă. V-ați gândit la această încadrare a tinerilor supracalificați? Pe internet, trei sferturi dintre anunțuri sunt dedicate videochaturilor și masajelor erotice. E foarte greu să găsești un loc de muncă. Vă gândiți la o strategie în care să publicați toate locurile de muncă serioase?

Florin Iordache: Pe de-o parte trebuie să existe mai multă transparență de la Agenția Națională prin Agențiile Județene de Ocuparea Forței de Muncă. Sunt câteva județe în care, la nivelul localităților mici, sunt publicate aceste locuri de muncă, dar acestea se adresează clar celor la început de activitate și celor cu o pregătire nu foarte elaborată. Dacă discutăm de oameni cu doctorat, cu două-trei facultăți, greu găsim un job la nivelul pregătirii lor. La nivelul localităților mici, la nivelul societăților obișnuite e greu. Odată cu creșterea vârstei de pensionare până la 65 de ani și la bărbați și la femei, sunt ocupate mai multe locuri de muncă, dar pe de altă parte, dacă i-ai fi scos la pensie, altcineva trebuia să le plătească și lor contribuția, diferența dintre numărul persoanelor implicate direct în locul de muncă și numărul pensionarilor este disproporționată.

Pentru persoanele supracalificate numai în localitățile foarte mari la niște agenți economici și la niște centre de cercetare și-ar putea găsi.

Cornel Dărvășan: Știm că șomajul este deja o problemă europeană, dar care sunt principiile pe care le propuneți pentru a ieși din această criză a locurilor de muncă în România?

Florin Iordache: Dacă vă uitați pe statistica europeană a șomajului, România nu stă foarte rău. România are o politică descurajatoare șomajului. Crearea locurilor de muncă este cea mai bună soluție. De a încuraja investitorii să creeze noi locuri de muncă, numai așa criza ar putea fi depășită. Criză este și în UE și în USA, soluție minune nu a avut nimeni, am fi luat-o și noi, dar prin pași mărunți, prin a veni cu o fiscalitate rezonabilă, prin diminuarea taxelor și a impozitelor, prin sprijinul acordat întreprinderilor mici și mijlocii prin sprijinul acordat celor care creează locuri de muncă, toate acestea concură la un șomaj redus și care, cred eu, s-ar putea ca în perioada următoare să se diminueze!

Locurile de muncă bine plătite, cheia fericirii românilor was last modified: noiembrie 3rd, 2017 by Florin Iordache

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Florin Iordache

Florin Iordache

Este fost ministru al justiţiei, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, deputat din anul 2000 şi arbitru la Curtea de Arbitraj Internaţional.
A mai scris: