Discursul domnului Eugen Chelaru cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2021

17 oct. 2022
Vizualizari: 497

Dle prof. Valeriu Stoica, dle prof. Cercel, domnilor profesori, dragi colegi! Este un moment emoționant și de satisfacție atunci când primești un premiu, un premiu cu asemenea importanță încât să ți se spună la sfârșitul unei ceremonii în care s-au acordat atâtea premii importante pentru lucrări atât de valoroase, ca acesta fiind cel mai important moment al serii.

Îi mulțumesc dlui prof. Cercel pentru laudatio și vreau să-i spun că dacă n-aș fi recunoscut reperele cu care am fost prezentat eram tentat să mă uit în jur și să văd despre cine vorbește, atât de multe laude mi s-au adus.

(…)

S-au rostit aici câteva butade foarte reușite, butade juridice. Am să fac și eu apel la una dintre butade care nu este juridică, în care se spune că succesul este 1% inspirație și 99% transpirație. Desigur, autorul a avut în vedere când s-a referit la inspirație, la inspirația ideii, ideea aceea scânteietoare pe care o clipă de geniu o conferă și pe urmă începe munca pentru a fundamenta teoretic ceea ce într-o străfulgerare a reușit să vadă cu ochii minții.

Aș merge mai departe și aș spune că nu este doar atât. Este și inspirația alegerii, apropos de alegeri, una dintre ele v-am menționat-o mai înainte. Și sigur, fiind un Premiu Opera Omnia nu pot decât să mă duc un pic și să vă rog să acceptați acest lucru, să punctez câteva repere din istoricul reușitei mele, până la urmă. Având un premiu pot să spun că acest premiu important că este vorba de o reușită.

(…)

Un reper important a fost acela când m-am hotărât să dau, în sfârșit, examenul de doctorat, să mă înscriu la doctorat și vreau să-i mulțumesc dlui prof. Corneliu Bîrsan, care mi-a fost îndrumător și care m-a ajutat să-mi aleg tema. O temă care, într-adevăr a trezit un mare interes în lumea juridică, nu doar în cea academică, în momentul în care am publicat-o. Această lucrare este „Circulația juridică a terenurilor”, care după ce a apărut în librării s-a epuizat într-un timp foarte scurt încât am început să primesc telefoane din țară, să fiu întrebat de unde ar putea să și-o procure cei în cauză. Desigur, dacă cei care au înființat Revista Română de Drept Privat ar fi avut la vremea respectivă nu doar capacitatea de folosință, ci ar fi fost deja juriști consacrați, eu cred că aș fi primit chiar atunci premiul Revistei Române de Drept Privat. Nestând lucrurile așa a trebuit să mai aștept câteva zeci de ani, dar niciodată nu este prea târziu.

Un alt moment important, aș spune eu, a fost acela când m-am decis să îmbrățișez cariera academică. De fapt, dacă e să o luăm în ordine cronologică, întâi am ales cariera academică și pe urmă am dat examen de doctorat, la vremea respectivă nefiind o condiție să fii doctor în drept pentru a deveni cadru didactic. Sigur, am început să scriu, am început să scriu articole, am început să scriu cărți, monografii.

Ajung la momentul în care dl prof. Baias mă contactează și mă întreabă dacă nu aș fi de acord să fac parte dintr-un colectiv de patru cadre didactice care să coordoneze și desigur să și scrie o parte din lucrarea Codul Civil comentat și adnotat. Prima lucrare consacrată, cap coadă Noului Cod Civil, de fapt comentări ale Codului Civil, are un anumit calapod. Și mi-am dat seama că va fi de muncă, apropo despre comoditatea de care v-am adus aminte mai înainte. Am cam ezitat, dar dânsul a fost foarte tranșant și a zis „Dle vii sau nu vii?” nu avea timp de pierdut. Și am zis „Vin!”. Cred că și acela a fost un moment foarte important în consolidarea imaginii mele în domeniul juridic, pentru că a fost o lucrare care s-a bucurat de succes.

Ultimul moment pe care aș vrea să-l evoc a fost acela în care dl prof. Valeriu Stoica m-a invitat să mă alătur, să fac parte din cercul select al celor care participau la conferințele pe care dânsul le organizează în fiecare lună, în fiecare toamnă. Aceasta a fost pentru mine un semnal că într-adevăr mă bucur de recunoaștere pentru că eram conștient de faptul că fiind eu cadru didactic la o universitate mai mică, este mai greu să devii vizibil, sau chiar dacă devii vizibil este mai greu să ți se recunoască meritele. Și, de aceea, îi mulțumesc încă o dată Dlui Profesor, nu doar pentru cuvintele frumoase pe care le-a adresat astăzi ci pentru acel moment care m-a determinat să scriu și să public și în revista Română de Drept Privat pe care până atunci o apreciam. Este o revistă și a fost de la început și acum a devenit cu atât mai mult, este o revistă excepțională, dar eu eram deja în colectivul redacțional al Revistei Dreptul și atunci publicam mai mult acolo.

Mă onorează acest premiu (…). Vă mulțumesc și dvs. pentru răbdarea cu care m-ați ascultat. Vă mulțumesc!

Domnul prof. univ. dr. Eugen Chelaru a fost laureatul Premiului „Matei Barbu Cantacuzino”, acordat în colaborare cu Uniunea Națională a Barourilor din România pentru întreaga activitate în domeniul dreptului privat – Opera Omnia –.

Fragment din alocuțiunea domnului Eugen Chelaru cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2021.

Discursul domnului Eugen Chelaru cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2021 was last modified: octombrie 17th, 2022 by Eugen Chelaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice