Discursul domnului Andrei Aurel din cadrul Conferinței naționale „Prevenirea și combaterea spălării banilor. Impactul legii asupra profesiilor liberale”, ediția a V-a

8 feb. 2023
Vizualizari: 309

Vă mulțumesc pentru onoarea de a fi invitat la această conferință, pentru care vă felicit și urez succes în continuare. Inițial făcusem un material foarte lung, mi-am dat seama că n-o să am timp să spun tot ce este de spus, am făcut un material lung, după care unul scurt și unul foarte scurt, ca să mă pot încadra.

Bună dimineața onorat prezidiu, onorați invitați, stimate Doamne, stimați Domni!

Mă numesc Andrei Aurel, sunt Președintele celei mai mari filiale a Corpului Experților Contabili și Contabililor din România, Filiala CECCAR București, cu peste 12.500 de membri, experți contabili și contabili autorizați.

O să încerc să fac o înlănțuire logică a ceea ce vreau să spun și o să încep cu ce înseamnă CECCAR. Înseamnă Corpul Experților Contabili și Contabili Autorizați din România cu peste 100 de ani de tradiție pentru viitor, peste 100 de ani de reglementare a profesiei contabile în România. O profesie nobilă, din categoria profesiilor liberale de tradiție, care a contribuit la construirea României moderne în perioada interbelică, tot suntem într-o clădire interbelică, cu un drum lung până la era digitală, la globalizare și în care pe mai departe, profesionistul contabil, membru al organismului profesional CECCAR, independent, dar trebuie să privească în viitor, pornind de la tradiție și de la realitățile zilelor noastre trebuind să împletească armonios dezvoltarea pe plan național cu dezvoltarea colaborării economice internaționale ceea ce se întâmplă inclusiv astăzi.

Care este rolul CECCAR cu privire la interesul legitim în a se respecta întocmai obligațiile ce revin conform legislației în vigoare cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor? S-a întâmplat ca această conferință să fie pe 31 și pot să vă spun că încep prin a preciza faptul că, în data de 20 ianuarie 2023, s-a publicat în Monitorul Oficial al României, partea întâi, nr. 956, hotărârea numărul 23/701 din data de 12 ianuarie 2023 pentru aprobarea normelor sectoriale privind aplicarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul serviciilor oferite de profesioniștii contabili membri CECCAR. Deci, pe 20 s-a întâmplat publicarea, pe 31 conferința.

Astfel, CECCAR în calitatea de organism de autoreglementare definit, potrivit prevederilor articolului 2 litera i) din Legea nr. 129/2019 are competențe de reglementare a activității membrilor săi, inclusiv în ceea ce privește măsurile pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, finanțării terorismului prin emiterea de regulamente și instrucțiuni privind conduita și etica acestora de control și supraveghere a profesiei contabile, cel puțin în câteva lucruri: organizarea desfășurării activităților profesionale, dezvoltarea de cerințe și mecanisme aplicabile referitoare la informarea reglementărilor reglementate pe care le reprezintă și coordonează, cooperarea cu Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, emiterea de reglementări sectoriale ale activității specifice desfășurate de membrii CECCAR în vederea aplicării dispozițiilor Legii nr. 129/2019, informarea Oficiului atunci când exercitarea atribuțiilor specifice descoperă fapte care ar putea avea legătură cu spălarea banilor sau cu finanțarea terorismului în perspectiva Legii nr. 129/2019.

Acum, bineînțeles că plecând de la organismul profesional, ajungem la obligațiile profesioniștilor contabili așa cum sunt prevăzute în normele noastre sectoriale, astfel: profesioniștii contabili realizează evaluări proprii de risc prin care identifică, evaluează și gestionează riscul de spălare a banilor și de finanțare a terorismului, astfel încât să poată demonstra în mod rezonabil că înțeleg și administrează adecvat riscul de spălare a banilor și de finanțare a terorismului la care sunt sau ar putea fi expuși. Astfel, prin evaluarea de risc, profesioniștii contabili trebuie să asigure identificarea, monitorizarea, diminuarea și raportarea riscurilor luând în considerare vulnerabilitățile serviciilor contabile și indicatorii de risc. Astfel, prin aceste acte sectoriale în aplicarea articolelor din Legea 129/2019 profesioniștii contabili stabilesc politici și norme interne, mecanisme de control intern și proceduri de administrare a riscurilor. Cei care fac parte dintr-un grup astfel de politici și proceduri interne trebuie să le aplice în scopul prevenirii și combaterii spălării banilor, finanțării la nivelul grupului respectiv. De asemenea, profesioniștii contabili desemnează una sau mai multe persoane cu responsabilități în aplicarea acestei legi comunică angajaților politicile, mecanismele și procedurile și, de asemenea, stabilesc mecanisme interne de protejare, foarte important, a persoanelor desemnate să aplice aceste măsuri de prevenire și combatere, precum și a angajaților care raportează încălcări ale legislației, identificând astfel 3 factori de risc, factori de risc privind clienții, factori de risc privind produsele serviciile sau tranzacțiile și factorii de risc geografic.

Elemente importante în acest sens, bineînțeles că mai sunt și, foarte important, verificarea documentelor și a informațiilor, revizuirea periodică a profilului clientului și măsurile suplimentare de cunoaștere a clientelei. De asemenea, profesioniștii contabili monitorizează tranzacțiile clientului în scopul detectării unor tranzacții neobișnuite sau unor tranzacții suspecte prin analiza unor date și informații precum complexitatea tranzacțiilor, tranzacțiile care nu se încadrează în scopul economic, comercial și ilegal, din perspectiva activității derulate de client, a ocupației sale și a sursei declarate a fondurilor, precum elemente de analiză tranzacțională care ies din tiparul obișnuit tranzacțional al clientului, precum și indicatori sau tipologii de tranzacții suspecte prezentate public de Oficiu. Astfel, profesioniștii contabili au obligația de a transmite de îndată către ONPCSB un raport de tranzacții suspecte atunci când au identificat suspiciuni de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului și, de asemenea, au obligația de a transmite inclusiv un raport privind tranzacțiile de numerar atunci când se impune. Toate acestea, cu respectarea datelor cu caracter personal care sunt prelucrate de profesionistul contabil în limitele stabilite prin Legea nr. 129/2019, precum și cu respectarea legislației în vigoare.

Peste toate acestea, CECCAR desfășoară activități de control periodic cu uneori notificarea apelului prealabil a procesului contabil sau un control inopinat al fără notificarea prealabilă atunci când se impune pentru supravegherea modului de aplicare a prevederilor Legii nr. 129/2019 de către profesioniștii contabili. CECCAR publică pe site-ul propriu în atenția profesioniștilor contabili informații comunicate de Oficiu sau plată de pe site-ul Oficiului, iar profesioniștii contabili au obligația de a se informa permanent asupra actualizările acestei legislații. Nu în ultimul rând, apreciem o colaborare foarte bună cu Oficiu, deoarece noi, anual, avem seminarii, întâlniri, pregătiri cu membrii în prezența Oficiului.

În aceeași linie a subiectului nostru de astăzi vă rog să-mi permiteți să aduc în discuție și ceea ce înseamnă, mai nou, un subiect de actualitate, contabilitatea criminalistică, expertul contabil criminalist, angajamentul profesiei contabile din România de a contribui la combaterea corupției și a criminalității economice. În acest sens, doresc să vă precizez următoarele aspecte, de asemenea, extrem de importante, de unde a plecat acest subiect. IFAC, adică ceea ce înseamnă Federația Internațională a Contabililor pe scurt, a lansat la data de 6 septembrie 2022, deci acum câteva luni de zile, un plan de acțiuni pentru combaterea corupției și calității economice la nivel global, în care CECCAR a ales să fie parte a soluției prin extinderea ariei de competență ale experților contabili în combaterea acestor fenomene prin servicii specifice contabilității criminalistice, o combinație de fapt de tehnici contabile și de investigație utilizate pentru a descoperi fraude financiare. În acest sens, expertul contabil criminalist poate fi angajat să efectueze proceduri de colectare, analiză, evaluare sau interpretarea anumitor aspecte probatorii pentru a sprijini părțile interesate să ajungă la o concluzie cu privire la temeinicia preocupărilor privind existența eventualelor fraude. Astfel, acesta trebuie să cunoască în detaliu mecanismele și modelele de business. Considerăm că expertul contabil criminalist este tocmai acel profesionist care deține competența și expertiza necesare, iar CECCAR va implementa la nivel național planul de acțiune pentru combaterea corupției și activități economice, elaborat de IFAC prin contribuția membrilor săi.

Valorificând în interes public independența profesională ce caracterizează expertul contabil se urmărește de fapt, îmbunătățirea contribuției și a sprijinului profesiei contabile la un ecosistem anticorupție robust, la securitatea economică.

La final, aș mai spune câteva cuvinte despre CECCAR, cu o istorie de peste un secol, fiind singurul organism profesional care de fapt, acordă această calificare de expert contabil și, după caz, de contabil autorizat cu reprezentare în fiecare județ al țării și implicit în municipiul București, al cărei Președinte vă spuneam că sunt cu onoare. CECCAR este membru a celor mai importante organizații profesionale de profil la nivel mondial, spuneam, IFAC și ETAF. Cea dea 2-a cu Federația Europeană de Taxe Adviser și nu, în cele din urmă, mai presus de orice doresc să menționez un aspect extrem de important respectiv faptul că pentru a putea să continuăm să ducem la îndeplinire toate aceste deziderate, membrii CECCAR, respectiv profesionistul contabil de altfel că oricare profesionist din toate celelalte profesii liberale, trebuie să își păstreze independența, deoarece independența reprezintă cheia de boltă a profesiei liberale.

Contați pe noi, contați cu noi! și nu uitați de putere prin competența! Cu onoare și mândrie, vă mulțumesc!


Discursul domnului Andrei Aurel din cadrul Conferinței naționale „Prevenirea și combaterea spălării banilor. Impactul legii asupra profesiilor liberale”, ediția a V-a was last modified: februarie 15th, 2023 by Andrei Aurel

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Andrei Aurel

Andrei Aurel

Este președinte, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România – Filiala București (CECCAR).
A mai scris: