Din nou despre camera preliminară

11 mart. 2024
Articol UJ Premium
Vizualizari: 277
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

1. Sumare elemente introductive

Una dintre atribuțiile esențiale ale judecătorului de cameră preliminară, când analizează regularitatea rechizitoriului, o reprezintă verificarea întrunirii cumulative a condițiilor de formă și de fond ale acestuia.

Condițiile de formă se referă la conținutul sau cuprinsul rechizitoriului, adică la verificarea art. 328[1] din Codul de procedură penală, titlu marginal Cuprinsul rechizitoriului. Noțiunea de regularitate ridică din punct de vedere gramatical niște semne de întrebare.

Potrivit DEX[2], regularitatea este însușirea sau starea a ceea ce este regulat, în conformitate cu o regulă sau cu o ordine fixată dinainte sau proprietatea unui sistem sau a evoluției unor fenomene de a respecta o regulă dintr-un anumit punct de vedere ori simetrie, proporție, uniformitate din franțuzescul Regularite. Credem că, mai degrabă, chiar dacă și în vechea reglementare se folosea aceiași expresie, ar trebui folosită noțiunea de legalitatea rechizitoriului, ceea ce verifică în fapt potrivit art. 328 Cod procedură penală și prim-procurorul.

2. Evaluarea condițiilor de fond

Apreciem că în evaluarea condițiilor de fond ale actului de sesizare judecătorul de cameră preliminară analizează:

a) Claritatea acuzației,

b) Locul și data comiterii faptelor. Orice activitate umană care se traduce printr-o manifestare externă, prin însuși această exteriorizare, se plasează în spațiu și se desfășoară în timp. Infracțiunea concretă fiind și ea un fapt, adică o activitate umană exteriorizată, firesc și inevitabil își are un „loc” în spațiu și o „durată” în timp. De aceea în raport de orice infracțiune, ne putem întreba, „unde” și „când” a fost comisă[3]. Pentru că nu ne raportam în acest demers decât din perspectiva unor aspecte practice privind procedura camerei preliminare pentru aprofundare recomandăm și Tratatul de drept și procedură penală vol. I Ioan Tanoviceau[4] despre întinderea legii penale în timp (pp. 259-264) și întinderea legii penale în spațiu (p. 305 și urm.). Nu de puține ori în actele de sesizare întâlnim expresii de genul: „începând cu anul….”, „în a doua jumătate a lunii…..”, „către sfârșitul anului…..”, „probabil la începutul lunii…” Implicațiile sunt evidente cel puțin din perspectiva intervenției termenului de prescripție, spre exemplu;

c) Prezentarea faptelor cu suficientă precizie, astfel încât să rezulte concordanța cu norma de incriminare cu scopul de a asigura inculpatului posibilitatea de a-și pregăti o apărare concretă și eficientă;

d) În dispozitivul rechizitoriului să se regăsească întocmai cuprinsul ordonanței acre descrie fapta/faptele.

Din perspectiva dreptului la apărare și a unei apărări efective, rechizitoriul trebuie să descrie fapta în mod amănunțit sau cel puțin să precizeze suficient modalitatea de săvărșire și a circumstanțelor de timp și de loc în așa fel încât inculpatul să înțeleagă conținutul acuzației, altfel dreptul la apărare este lipsit de conținutul său esențial.

Codul de procedură penală este certat de multe ori cu limba română și cu gramatica, dar nu zăbovim asupra acestui aspect, poate cu altă ocazie.

Folosirea modului gerunziu (mod verbal care exprimă o acțiune în desfășurare, fără referire la autorul și la momentul acțiunii)[5], fără a exista un verb la un mod personal (predicativ), devine dificil de distins acțiunea pretins a fi comisă de către inculpat și în consecință conținutul concret al acuzației.

Spre cinstea lui, într-o motivare un magistrat sesizează aceste aspecte. Cu trecerea timpului însă ne vom îndepărta de gramatică și nu vom mai sesiza astfel de aspecte.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

,,Astfel, în ceea ce îl privește pe inculpatul Ț.M., s-a reținut în fapt că la data de ……….., cu ocazia semnării Procesului verbal de recepție nr. 1 încheiat între…… în calitate de Beneficiar și S.C…………. prin administrator P.M., în calitate de Prestator atestând astfel, în mod nereal, recepția serviciilor de organizare tabără conform contract nr._______, pentru elevii ………..în perioada………, în condițiile în care au participat 19 copii, pentru 4 nopți”[6].

Pentru a fi, spre exemplu, în prezența unei infracțiuni de fals intellectual, în rechizitoriu trebuie să se descrie amănunțit care sunt împrejurările necorespunzătoare adevărului despre care procurorul reține că au fost atestate în cuprinsului înscrisului astfel să rezulte concordanță cu norma de incriminare.

3. Concluzii

În concluzie, apreciem că modalitatea de a prezenta acuzația trebuie să fie clară, concisă, precisă în așa fel încât inculpatul să înțeleagă faptele concrete pentru care este acuzat.

Mai mult, într-o astfel de ipoteză chiar și asistența juridică specializată este greu de asigurat și de formulat.

În final, considerăm că față de cele ce preced nu se respectă standardul impus de art. 6 paragraful 3 lit.a ) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului cu privire la dreptul inculpatului de a fi informat în mod amănunțit asupra naturii și cauzei acuzației aduse împotriva sa astfel încât să îi permite să beneficieze de sprijinul unor specialiști ai dreptului și să înțeleagă ce anume i se reproșează și care este semnificația penală a conduitei sale.

Bibliografie

1. Dongoroz Vintilă, Drept penal (Reeditarea ediției din 1939), Asociația Română de Științe Penale, București, 2000;

2. Convenția Europeană a Drepturilor Omului,

3. Codul de procedură penală,

4. DEX – Dicționarul explicativ al limbii române, Univers Enciclopedic, Ediția a II-a, București, 1998;

5. Încheiere din 05.12.2023, pronunțată de Tribunalul București, Secția I Penală, Cameră preliminară/Fond, în dosarul nr. 5033/3/2023/a1, nepublicată;

6. Tanoviceanu Ioan, Tratat de drept și procedură penală, vol. I, Editura Curierul Judiciar, București, Strada Artei 5, lângă Palatul Justiției 1924.


[1] Cuprinsul rechizitoriului:

(1) Rechizitoriul se limitează la fapta și persoana pentru care s-a efectuat urmărirea penală și cuprinde în mod corespunzător mențiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), datele privitoare la fapta reținută în sarcina inculpatului și încadrarea juridică a acesteia, probele și mijloacele de probă, cheltuielile judiciare, mențiunile prevăzute la art. 330 și 331, dispoziția de trimitere în judecată, precum și alte mențiuni necesare pentru soluționarea cauzei. Rechizitoriul este verificat sub aspectul legalității și temeiniciei de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, iar când a fost întocmit de acesta, verificarea se face de procurorul ierarhic superior. Când a fost întocmit de un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, rechizitoriul este verificat de procurorul-șef de secție, iar când a fost întocmit de acesta, verificarea se face de către procurorul general al acestui parchet. În cauzele cu arestați, verificarea se face de urgență și înainte de expirarea duratei arestării preventive.
(la data 01-feb-2014 Art. 328, alin. (1) din partea 2, titlul I, capitolul V modificat de Art. 102, punctul 213. din titlul III din Legea nr. 255/2013 )

(2) În rechizitoriu se arată numele și prenumele persoanelor care trebuie citate în instanță, cu indicarea calității lor în proces, și locul unde urmează a fi citate.

(3) Procurorul întocmește un singur rechizitoriu chiar dacă lucrările urmăririi penale privesc mai multe fapte ori mai mulți suspecți și inculpați și chiar dacă se dau acestora rezolvări diferite, potrivit art. 327.

[2] Dex – Dicționarul explicativ al limbii române, Univers Enciclopedic, Ediția a II a, București, 1998, p. 910.

[3] Vintilă Dongoroz, Drept penal (Reeditarea ediției din 1939), Asociația Română de Științe Penale, București, 2000, p. 169.

[4] Ioan Tanoviceanu, Tratat de drept și procedură penală, vol. I, Editura Curierul Judiciar, București ,Strada Artei 5, lângă Palatul Justiției 1924. Cu o memorabilă dedicație pe care o redăm: Memoriei soției mele LUCIA TANOVICEANU – Ție care m-ai îndemnat și m-ai încurajat să tipăresc această operă, dar care nu ai avut mulțumirea să o vezi publicată, îți închin fructul unei însemnate părți a vieții mele. Veți fi de acum veșnic împreună și supuse aceleiași soarte de amintire și de uitare.

[5] DEX, Dicționarul explicativ al limbii române, Univers Enciclopedic, Ediția a II-a,  București, 1998, p. 420.

[6] Încheiere din 05.12.2023, pronunțată de Tribunalul București, Secția I Penală, Cameră preliminară/Fond, în dosarul nr. 5033/3/2023/a1, nepublicată.

Din nou despre camera preliminară was last modified: martie 11th, 2024 by George Coca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice