Transmisie Live [CUM A FOST] Dezbaterile Universul Juridic: Digitalizarea Sistemului Judiciar - Este posibilă implementarea și utilizarea sistemului de videoconferință în sistemul judiciar?

2228       0
2 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 5 (2 votes, average: 4,50 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.

[CUM A FOST] Dezbaterile Universul Juridic: Digitalizarea Sistemului Judiciar –  Este posibilă implementarea și utilizarea sistemului de videoconferință în sistemul judiciar? 📅 08 mai 2020 [CUM A FOST] Dezbaterile Universul Juridic: Digitalizarea Sistemului Judiciar – Este posibilă implementarea și utilizarea sistemului de videoconferință în sistemul judiciar?

Data 08 mai 2020
Locația

Pentru a adresa întrebări speakerilor vă rugăm să utilizați zona de comentarii. Întrebările dvs vor fi abordate în măsura timpului disponibil.

Baroul Timiș, Universul Juridic și Wolters Kluwer România au organizat pe 8 mai, începând cu ora 15.00, primul eveniment transmis live din seria DEZBATERILE UNIVERSUL JURIDIC pe tema „Digitalizarea sistemului judiciar”, cu tema „Este posibilă implementarea și utilizarea sistemului de videoconferință în sistemul judiciar?”.  Partenerii principali care au făcut posibilă realizarea seriei sunt companiile Noletter și easyLaw, iar Dosar Monitorizare este Partener.

Dezbaterea de 200 de minute a avut o audiență record pe platformele www.universuljuridic.ro, Facebook și Youtube, bucurându-se de participarea unor personalități marcante din cadrul Guvernului României, Parlamentului, Consiliului Superior al Magistraturii, președinți ai unor înalte instanțe de judecată din București și din țară, reprezentanți de prim rang ai unor Uniuni ale profesiilor juridice, specialiști din Serviciului de Telecomunicații Speciale, dar și reputați antreprenori care dezvoltă soluții software digitale de avangardă.

Moderatorii întâlnirii au fost av. dr. Sergiu Stănilă, decanul Baroul Timiș, Nicolae Cîrstea, președintele Grupului Editorial Universul Juridic, av. Antonio Iordan, co-fondator easyLAW, av. Radu Zaharia, fondatorul Noletter Project și Adrian Măntoiu, directorul general al Wolters Kluwer România.

Au existat opinii argumentate și apreciate, în favoarea trecerii la digitalizare și la dematerializarea documentelor, a fost enumerat un lung șir de precauții și temeri cu privire la adoptarea soluțiilor în discuție din perspectiva unor profesii juridice, au fost enumerate și împărtășite experiențe deja consumate în instanțele din țară, s-au definit unele constrângeri de ordin tehnic, legislative sau psihologic, s-a vorbit despre soluțiile IT deja funcționale, care asigură o comunicație securizată și optimizată, s-au evaluat șansele și perspectivele de funcționare a sistemului judiciar după schimbarea de paradigmă.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a deschis dezbaterea punctând câteva lucruri de real interes: „Digitalizarea administrației și a unor activități din sistemul judiciar se impunea oricum, chiar și fără constrângerile induse de starea de urgență din România. Acest context neprevăzut a adus presiuni suplimentare și a prioritizat adoptarea unor soluții digitale. Digitalizarea nu înseamnă doar dosare electronice sau videoconferințe, ci un întreg ansamblu de proceduri integrate, bazate pe soluții IT viabile și sigure. S-au făcut pași importanți în direcția modernizării și dotării sistemului judiciar. În 2019, 109 instanțe au ajuns la un nivel superior de dotare, iar anul acesta, până în luna octombrie, structurile Ministerului Justiției beneficiază gratuit facilitățile liniei de servicii tip abonament Office 365 de la Microsoft (…) Digitalizarea sistemului judiciar va fi un proces de durată, care va fi dus la bun sfârșit prin dialog și dezbateri, parteneriate publice-private, o cooperare fructuoasă între Ministerul de Justiție, CSM, Ministerul Public, uniunile profesiilor juridice, Agenția pentru Agenda Digitală etc. Va trebui să vedem și cât de departe e cazul să mergem cu digitalizarea. În fine, problemele cele mai complicate țin de coerență și de compatibilitatea tehnică a soluțiilor, de respectarea stării de Drept. Nu ar fi simplu să se renunțe la principiile de Drept valabile de mii de ani, la oralitate, la solemnitate și la acele creuzete de trăiri și idei care sunt sălile de judecată. Va fi un drum lung și sinuos până vom ajunge la un consens general privind digitalizarea, în avantajul sistemului și al justițiabilului”.

La rândul său, președintele Senatului României și fost ministru al Justiției, senatorul Robert-Marius Cazanciuc,  a rememorat pașii făcuți de sistemul judiciar în ultimii ani, când s-a trecut de la procedeele laborioase de scanare a dosarelor la sistemul de gestiune a dosarului în instanță – ECRIS CDMS și la introducerea unor infrastructuri informatice mai evoluate, până la adoptarea sistemelor de videoconferințe pentru audierile din centrele  de detenție și penitenciare, care rezolvă problema deplasărilor. „Există suficiente experiențe deja în sistem, astfel încât să vorbim despre o infrastructură hard & soft care să poată fi customizată și adaptată nevoilor sistemului judiciar, care are multe particularități. Salut astfel de dezbateri, fiindcă ele pot conduce la un proiect legislativ deosebit de util în societate!”, a conchis acesta.

Jud. Mihai Bălan, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a spus răspicat că CSM este preocupat de digitalizarea instanțelor și parchetelor din România. „Acesta este viitorul! Soluțiile IT disponibile și-au găsit deja aplicabilitatea. Digitalizarea a venit dinspre sistem către factorii de decizie, nu invers. Sistemul judiciar a avut nevoie de digitalizare în timp de criză și Decretul Prezidențial a oferit calea legală pentru folosirea videoconferințelor pe timpul stării de urgență. Am folosit cu succes în unele situații acest sistem, așa că trebuie să avem încredere pe mai departe în tehnologie. Nu știu dacă va fi sau nu nevoie de reglementări, dar va fi sigur nevoie de detalii tehnice riguroase legate de platforme interoperabile, de elemente de securitate, de discuții serioase interinstituționale și interprofesionale pentru crearea unui cadru în care justiția să înceapă să arate altfel”.

„Este perfect legitimă întrebarea dacă videoconferințele vor putea fi adoptate sau nu de sistemul judiciar pe scară largă în viitor, după încheierea stării de urgență. Această soluție a apărut din experiențele interacțiunilor transfrontaliere, când, din diferite motive obiective, nu a fost posibilă comunicarea directă, audierea unor persoane”, a arătat jud. Luminița Criștiu Ninu, președintele Curții de Apel București. „Trebuie cumpănit foarte atent dacă nu cumva videoconferințele din sistemul judiciar nu ar afecta două principii fundamentale – cel al publicității ședințelor de judecată, care ferește pe justițiabili de riscul unei justiții secrete și oferă posibilitatea oricărui cetățean străin de cauză să ia parte la un proces, cât și cel al nemijlocirii – care face ca o persoană să depună mărturie în instanță sub jurământ, într-un cadru solemn, unul care descurajează lipsa de onestitate. Va trebui o largă consultare în această privință!”, a subliniat președintele Curții de Apel București.

Jud. Denisa Băldean, președintele Curții de Apel Cluj a ridicat și alte probleme sensibile: „În perioada stării de urgență s-au desfășurat procese în sistem de videoconferință, a existat temeiul legal necesar, dar să nu uităm că numărul de procese a fost redus și s-a concentrat în domeniul penal. Practic, azi există 3 variante de videoconferință. Primul este cel cu terminale gestionate de STS în sistem închis, securizat, care face legătura între centrele de detenție și instanțe sau parchete, sistem care nu va fi aplicabil în cazul proceselor civile. Al doilea sistem este asigurat de platformele publice cunoscute (Zoom, Skype, Webbex etc.), dar care nu sunt securizate. Al treilea este cel bazat pe câte un server pentru videoconferințe pentru fiecare instanță, sistem care presupune programare pe ore, parole de intrare etc., algoritm mai greoi și adesea incompatibil cu alte sisteme. Care dintre sisteme va fi cu adevărat utilizabil la scară națională? Cum vom proteja unele drepturi fundamentale ale justițiabililor, cum ar fi cel la apărare, dreptul de a fi prezent, ascultat, de a dezbate etc. Cred că va trebui să facem împreună o analiză a cadrului legislativ în care ne aflăm azi, dar și o dezbatere publică și o adaptare legislativă corespunzătoare pentru atingerea acestui deziderat generos”.

Președintele Curții de Apel Timișoara, jud. Ramona Loredana Ioțcovici, a fost de părere că digitalizarea este utilă și necesară, dar că nu se pune problema să se renunțe la justiția clasică, ci să fie folosite soluțiile și tehnologiile emergente doar ca instrumente complementare, pe care sistemul să le folosească atunci când este necesar.

Președintele Tribunalului București, jud. Laura Radu, Președinte, a captat audiența relatând experiența de ”pionier” a instituției, care a soluționat nu mai puțin de 80 de dosare în sistem de videoconferință pe perioada stării de urgență. „Am avut o bază legală solidă, au fost opinii pro și contra, dar în general președinții de secții ai Tribunalului București și-au manifestat în majoritatea lor disponibilitatea de a folosi acest sistem. A fost o experiență reușită, provocatoare, care s-a bazat pe serviciile securizate de comunicații ale STS și pe unitățile fizice securizate puse la dispoziție de Baroul București. Am demonstrat că se poate opera așa, am deschis un drum și de aici încolo sunt multe de făcut: de ajuns la un consens în plan legislativ, de armonizat ideile, propunerile și interesele celor din comunitatea juridică, de dotat din punct de vedere tehnic sistemul și de instruit personalul auxiliar nefamiliarizat cu digitalizarea”.

„Nu știu dacă breasla avocaților va dori sau nu folosirea sistemului de videoconferințe în sistemul judiciar actual!”, a spus apăsat președintele UNBR, prof. univ. dr., av. Traian Briciu. „Trebuie dezbatere multă până ca avocații să se lămurească dacă acest lucru este bun sau nu, dacă îi avantajează sau nu. Una este digitalizarea, alta este videoconferința. Desigur că avocații vor aplauda soluțiile care elimină cheltuielile suplimentare, munca de rutină și birocrația, folosind dosarul electronic, arhivarea electronică, semnătura electronică etc. Dar altfel se pune problema dacă un avocat dintr-un oraș mare se poate angaja de la distanță, în apărarea prin teleconferință a trei clienți din alte localități mici, luând pâinea de la gură colegilor avocați din zonă!  Mai mult, o cauză judecată prin videoconferință elimină șansele unui avocat de a evalua direct starea de spirit a adversarului, posibilitatea de a-i simți emoția, sudoarea, temperatura. Nu în ultimul rând, există riscul capturării de imagini sau de conținut video din timpul unui proces, posibilitatea de mistificare, prelucrare și diseminare a unor atitudini sau greșeli, chestiuni care pot fi fatale pentru credibilitatea sistemului. Cred că videoconferința va putea fi utilizată parțial, convențional și condiționat de anumite reglementări, pentru a nu duce în derizoriu procesele din instanțe.”, a adăugat președintele UNBR.

Prim-vicepreședintele UNPIR, av. Stan Tîrnoveanu, a adăugat că în activitatea practicienilor în insolvență există deja ”un embrion al digitalizării”, că se folosesc deja în comunitatea pe care o reprezintă soluții de platforme digitale care sprijină procedura insolvenței și că cei din breaslă au o înclinație tehnică vădită. „Vor exista constrângeri și limitări impuse de migrarea spre digital. Va fi nevoie de reglementări clare, dar și de depășirea unor praguri psihologice inerente”, a subliniat oficialul UNPIR.

Generalul de brigadă ing. Mădălin Mihai, adjunctul tehnic al directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), a adus în eveniment elemente de exclusivitate: „STS administrează o platformă proprie prin care asigură servicii de videoconferință pentru autoritățile statului. Față de platformele publice, sesiunile de videoconferință pot fi organizate via internet, dar și strict în rețeaua criptată proprie a STS. Oferim în mod curent astfel de servicii structurilor din Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public. În prezent, capacitatea platformei este limitată, dar ne aflăm în plin proces de modernizare și dublare a capacității privind numărul de participanți. Ne vom interconecta curând și cu una dintre platformele publice și vom oferi chiar și streaming video. Dispunem actualmente de 320 de terminale hardware și 370 terminale software, care au făcut față unei creșteri semnificative a cererii de servicii de acest fel. Dacă în martie 2019 am avut 80 de solicitări în cadrul structurilor Ministerului de Justiție, în martie 2020 acesta au crescut la 584 de solicitări. Față de aprilie 2019, când numărul solicitărilor a fost de 78, în aprilie 2020 numărul a crescut la 591! Creșteri semnificative de solicitări onorate au fost și în cazul Ministerului Public, dar și al Î.C.C.J. Rămânem un partener de încredere pentru sistem și pe mai departe!”, a conchis generalul Mădălin Mihai.

 

Prezentarea evenimentului și agenda acestui prim eveniment se găsesc aici:

 

* 8 mai 2020 – ora 15.00  – Este posibilă implementarea și utilizarea sistemului de videoconferință în sistemul judiciar?

 

Urmează alte două ediții de maxim interes, în aceeași serie de dezbateri:

 

* 14 mai 2020 – ora 15.00 –  Implementarea, utilizarea, accesarea dosarului electronic

* 22 mai 2020 – ora 15.00  – Utilizarea semnăturii electronice în sistemul judiciar


Baroul TimișEditura Universul Juridic și Wolters Kluwer România  organizează vineri, 8 mai, începând cu ora 15:00, prima conferință din seria: Dezbaterile Universul Juridic: Digitalizarea Sistemului Judiciar – Este posibilă implementarea și utilizarea sistemului de videoconferință în sistemul judiciar?

 

Parteneri:

Parteneri principali: Noletter și EASYLAW

Partener: Monitor Dosare

Partener instituțional: Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România

 

Speakerii invitați:

1. jud. Denisa Băldean, Președinte, Curtea de Apel Cluj

2. jud. Luminița Criștiu-Ninu, Președinte, Curtea de Apel București

3. jud. Ramona Loredana Ioțcovici, Președinte, Curtea de Apel Timișoara

4. jud. Laura Radu, Președinte, Tribunalul București

5. Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției

6. Prof. univ. dr., av. Traian Briciu, Președinte, Uniunea Națională a Barourilor din România

7. Robert-Marius Cazanciuc, Președinte, Senatul României și fost Ministru al Justiției

8. jud. Mihai Bălan, Membru, CSM

9. Stan Tîrnoveanu, Prim-vicepreședinte UNPIR

10. General de brigadă ing. Mădălin Mihai, Adjunct tehnic al Directorului STS

11. Av. Antonio Iordan, Cofondator, EASYLAW

12. Av. Radu Zaharia, Noletter

13. Adrian Măntoiu, Director general, Wolters Kluwer România

14. Av. dr. Sergiu Stănilă, Decan, Baroul Timiș

15. Nicolae Cîrstea, Președinte, Universul Juridic

 

Moderatori: Av. dr. Sergiu Stănilă, decan Baroul Timiș; Nicolae Cîrstea, președinte Grup Editorial Universul Juridic; Av. Antonio Iordan, cofondator EASYLAW; Av. Radu Zaharia, Noletter; Adrian Măntoiu, director general Wolters Kluwer România.


Baroul Timiș, Universul Juridic și Wolters Kluwer România inițiază DEZBATERILE UNIVERSUL JURIDIC organizând o serie de trei evenimente cu tema „Digitalizarea sistemului judiciar”. Primul eveniment se va desfășura vineri, 8 mai 2020, începând cu ora 15.00.

Având în vedere provocările la care este chemat să răspundă sistemul judiciar din România în contextul actual, luând în considerare necesitatea soluționării cu celeritate și în timp util a spețelor de pe rolul instanțelor de judecată, având în vedere dezideratul asigurării unui act de justiție de calitate și centrat pe justițiabil, Baroul Timiș, Universul Juridic și Wolters Kluwer România au decis organizarea unei serii de evenimente care propun să dezbată public posibilitățile prin care justiția se poate folosi de noile platforme și soluții software digitale pentru a răspunde nevoilor celor implicați în realizarea actului de justiție și ale justițiabililor, generând beneficii tangențiale pentru sistem, incluzând mai multe corecții, rezolvări mai rapide, timpi de răspuns mai reduși, dar și o experiență generală îmbunătățită.

Seria evenimentelor va debuta pe 8 mai 2020, cu tema „Este posibilă implementarea și utilizarea sistemului de videoconferință în sistemul judiciar?” și va continua în zilele de 14 și 22 mai 2020 cu alte două teme de interes general: „Implementarea, utilizarea, accesarea dosarului electronic”, respectiv „Utilizarea semnăturii electronice în sistemul judiciar”.

Digitalizarea justiției a făcut pași semnificativi pe linia modernizării, existând instanțe care folosesc deja de o perioadă de timp dosarele electronice și/sau semnături electronice cu certificat calificat.

Ne vom bucura să avem alături personalități marcante din cadrul Guvernului României, Parlamentului, Consiliului Superior al Magistraturii, președinți ai unor înalte instanțe de judecată din București și din țară, reprezentanți de prim rang ai unor Uniuni ale profesiilor juridice, specialiști din Serviciul de Telecomunicații Speciale, dar și reputați antreprenori care dezvoltă soluții software digitale de avangardă.

Moderatorii evenimentelor vor fi: Av. dr. Sergiu Stănilă, decanul Baroului Timiș; Nicolae Cîrstea, președintele Universul Juridic; Av. Antonio Iordan, cofondator EASYLAW; Av. Radu Zaharia, Noletter; Adrian Măntoiu, director general Wolters Kluwer România.

Vom afla opiniile factorilor de decizie din comunitatea juridică, dornici să-și exprime puncte de vedere pertinente și constructive pe această temă, urmărind în ce măsură ar fi posibilă uniformizarea procesului de digitalizare a justiției la nivel național. Cu ajutorul specialiștilor, vom evidenția și vom trece în revistă soluțiile care sunt deja funcționale și probate, cele care asigură un suport efectiv al acestui demers de repoziționare.

Mediul juridic este recunoscut ca fiind unul tradiționalist, iar funcționarea sistemului judiciar respectă încă niște cutume conservatoare, dar actuala criză sanitară a impus și mediului juridic folosirea tehnologiilor emergente pentru a susține cu succes procesele judiciare în cadrul unor instanțe. Toți cei implicați în derularea proceselor penale, dar și nonpenale sunt direct interesați în a găsi cele mai potrivite căi de a studia, adopta și utiliza soluțiile adecvate de digitalizare, care să conducă la o funcționare eficientă a procesului de justiție, aliniat noilor rigori.

Suntem convinși că această inițiativă de real interes pentru întreaga comunitate juridică va contribui la lămurirea multor aspecte aflate în dezbatere publică și va susține implicit eforturile de analiză și evaluare a noilor soluții digitale, necesare unei justiții care se repoziționează adecvat în această etapă de dezvoltare a umanității.


Transmisia LIVE este disponibilă pentru toate persoanele interesate. Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a înregistrării se fac doar pe Portalul Universul Juridic. Aveți nevoie doar de o conexiune la internet și nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale.

Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:

0733.674.555[email protected]
[CUM A FOST] Dezbaterile Universul Juridic: Digitalizarea Sistemului Judiciar – Este posibilă implementarea și utilizarea sistemului de videoconferință în sistemul judiciar? was last modified: mai 14th, 2020 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.