Transmisie Live [CUM A FOST] Dezbaterile Universul Juridic: Digitalizarea Sistemului Judiciar - Utilizarea semnăturii electronice în sistemul judiciar

2910       0

[CUM A FOST] Dezbaterile Universul Juridic: Digitalizarea Sistemului Judiciar – Utilizarea semnăturii electronice în sistemul judiciar 📅 22 mai 2020 [CUM A FOST] Dezbaterile Universul Juridic: Digitalizarea Sistemului Judiciar – Utilizarea semnăturii electronice în sistemul judiciar

Data 22 mai 2020
Locația

Baroul Timiș, Universul Juridic și Wolters Kluwer România au încheiat seria dezbaterilor pe tema „Digitalizarea sistemului judiciar” în data de 22 mai 2020, printr-o transmisie directă cu acces liber pe platforma www.universuljuridic.ro, cu cea de-a treia temă – „Utilizarea semnăturii electronice în sistemul judiciar”. Partenerii principali ai seriei au fost companiile Noletter și EASYLAW, în timp ce Monitor Dosare, Trans Sped și certSIGN au fost parteneri. Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România a fost, de asemenea, partener instituțional pe parcursul întregii serii de dezbateri.

Seria respectivă de evenimente și-a propus să pună în discuție posibilitățile prin care justiția se poate folosi de noile soluții software digitale pentru a răspunde nevoilor celor implicați în realizarea actului de justiție, generând beneficii tangențiale pentru sistem și justițiabili, incluzând mai multe corecții, rezolvări mai rapide, timpi de răspuns mai reduși, dar și o experiență generală îmbunătățită.

Pe 8 mai 2020 s-a dezbătut tema „Este posibilă implementarea și utilizarea sistemului de videoconferință în sistemul judiciar?”, la care a participat și Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, iar pe 14 mai 2020 s-a discutat despre „Implementarea, utilizarea, accesarea dosarului electronic”. Toate cele trei evenimente au înregistrat audiențe online record pe portalul www.universuljuridic.ro, dar și pe platformele Facebook și Youtube.

Seria acestor trei dezbateri a însemnat aproape 12 ore de emisie live, a reunit 30 de speakeri proeminenți, a expus sute de idei și a generat zeci de mii de vizualizări în mediul online.

Evenimentul din 22 mai 2020, desfășurat pe parcursul a aproape patru ore, s-a bucurat de participarea unor personalități marcante din cadrul Parlamentului României, Consiliului Superior al Magistraturii, președinți și vicepreședinți ai unor instanțe de judecată din București și din țară, reprezentanți ai unor Uniuni ale profesiilor juridice, dar și a unor reputați furnizori de soluții software digitale de avangardă.

Moderatorii evenimentului au fost av. dr. Sergiu Stănilă, decanul Baroului Timiș; Nicolae Cîrstea, președintele Grupului Editorial Universul Juridic; av. Antonio Iordan, cofondator EASYLAW; av. Radu Zaharia, Noletter; Adrian Măntoiu, director general, Wolters Kluwer România.

Cu maximă parcimonie, am selectat câteva dintre cele mai interesante idei și opinii ale participanților la eveniment:

 Camelia Ivan, CEO, Trans Sped

„Precum se știe, există trei tipuri de semnătură electronică: certificatele digitale simple, cele avansate și cele calificate. Certificatele care există pe piața din România sunt guvernate de Regulamentul european 910/2014 (Regulamentul eIDAS), care, conform Constituției României și Tratatului de aderare la UE, are supremație asupra legislației naționale. Astfel, Legea nr. 455/2001, o lege de aproape 20 de ani, a fost completată, dacă nu înlocuită de Regulamentul european. Cele trei tipuri de semnătură electronică diferă prin valoarea juridică și prin gradul de securitate oferit utilizatorilor. Dintre cele trei, doar certificatele calificate au valoare juridică și suplinesc complet documentele cu semnătură olografă, fiind nonrepudiabile. Cu un astfel de certificat se poate identifica în mod sigur identitatea utilizatorului.

Pentru obținerea unui certificat calificat cu cheia criptografică stocată pe un token sau în cloud este necesară identificarea certă a utilizatorului, care se face printr-o întâlnire, fie una fizică, față în față, fie printr-o soluție de videoidentificare certificată conform Regulamentului eIDAS. Cheia criptografică privată este în posesia exclusivă a utilizatorului, iar cheia publică este, de regulă, de tip one-time-password (OTP), pe care autoritatea de certificare o trimite la fiecare semnătură. Toate documentele semnate electronic cu certificat digital calificat sunt păstrate de către prestatorul de servicii de încredere timp de 10 ani și jumătate, astfel încât se poate face dovada validității și valabilității certificatului la momentul semnării. Celelalte două tipuri de semnături sunt prevăzute și acestea în Regulamentul european, având un grad mai mic de încredere, folosindu-se mai mult pentru fluxurile interne de documente, fără valoare juridică.”

 

Av. Sergiu Marin Capisizu, Baroul București, membru al Consiliului UNBR

„Pe lângă cele menționate anterior, din perspectiva legislației naționale, ar trebui să amintim și de O.U.G. nr. 38/2020, ordonanță de urgență care reglementează cadrul general pentru utilizarea la nivelul autorităților și instituțiilor publice a semnăturii electronice și a documentelor electronice. Oricum, dezbaterea pe tema digitalizării justiției nu se va opri cu siguranță la cele trei teme propuse de organizatori. Va trebui să discutăm pe mai departe despre identitatea digitală, despre sigiliul electronic, marca temporală, autentificarea site-urilor web etc.

Trebuie spus aici faptul că, în momentul de față, se află în dezbatere publică rezolvarea nodului național eIDAS; sunt în dezbatere parlamentară Proiectul de Lege privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice (PL-x nr. 475/2019) și un alt Proiect de Lege privind măsurile de punere în aplicare a cerințelor specificate a fi implementate la nivel național de Regulamentul UE nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă si de abrogare a Directivei 1999/93/CE (PL-x nr. 30/2020). Se mai află pe masa Guvernului o ordonanță privind stabilirea unor măsuri în legătură cu utilizarea înscrisurilor în formă electronică de către factorii implicați în activitățile de amenajare a teritoriului, urbanism, arhitectură și unele profesii liberale/juridice.”

 

Robert-Marius Cazanciuc, Președinte, Senatul României, și fost Ministru al Justiției

„Legislația actuală trebuie modificată cel puțin din perspectiva utilizării semnăturii electronice în instanțe. Nu aș fi de părere că ar trebui plecat la drum cu un proiect foarte mare, ci cu un proiect-pilot, care să permită înțelegerea lucrurilor în profunzime și ajustarea lor. Va fi nevoie de un înalt grad de securitate, poate similar cu cel la care operează sistemul bancar. Cred că trebuie colaborat îndeaproape și cu Autoritatea pentru România Digitală, trebuie văzut care sunt criteriile de selectare optimă a furnizorilor de astfel de servicii la nivel național.”

 

Camelia Ivan, CEO, Trans Sped

„Trebuie subliniate câteva lucruri importante: după anul 2004, tehnologiile au evoluat, iar cheile nu se mai stochează în mod curent pe un token, pe un stick, nu mai există problema instalării laborioase a driverelor. Soluția cea mai facilă se referă la stocarea cheilor de criptare pe principiul sistemelor HSM (criptat pe sistemul cloud fără ca furnizorul să o poată decripta) și a cheilor de semnare, să fie direct pe smartphone, tabletă sau laptop, accesul făcându-se printr-o autorizare care utilizează factorul dual. Azi, un certificat calificat de semnătură electronica se poate obține ușor, din fața terminalului.

Cred că problema care va rămâne de discutat serios pe mai departe se referă la serviciul de conservare a documentelor digitale. Ce facem cu documentele semnate digital și cum le vom putea dovedi validitatea după 20 de ani?”

 

 Aurel Meiroșu, Business Development Manager certSIGN

„Cadrul legal este prezent în mai multe forme. Există și o decizie a Comisiei Europene, nr. 1506/2015, care clarifică din perspectivă tehnică cum trebuie să arate o semnătură electronică. Legea nr. 455/2001 face curând 20 de ani, Regulamentul eIDAS este în vigoare, există inițiative legislative pe masa Camerei Deputaților – iată că se profilează un moment T zero în România, când vom avea create toate premisele pentru a avansa cu încredere în această direcție. Doar 4% din populația României deține acum un certificat calificat de semnătură electronică. 300.000 de certificate reprezintă încă extrem de puțin, avem un drum lung în față. Să fie costurile semnăturii electronice un factor declanșator în România? Greu de spus, cert este că prețul poate deveni unul competitiv!

Dacă vorbim despre ceea ce oferă presatorii de servicii de pe piață, trebuie să știți că aceștia sunt acreditați eIDAS și că această acreditare este un proces foarte complex, care se face în mod obligatoriu o dată la doi ani. Garantăm securitatea și valabilitatea documentelor semnate digital și toate proiectele noastre la nivel național au dat rezultate recunoscute.”

 

Jud. Mihai Bălan, Membru CSM

„Semnătura electronică este o componentă esențială în procesul de digitalizare a justiției. Este deosebit de importantă, fiindcă, în prezent, un document care nu are semnătură olografă nu poate fi atribuit unei persoane. Până acum s-a folosit timid, cele mai multe dintre instanțe nu sunt dotate cu astfel de certificate. Semnale de luptă există, unele instanțe au fost și sunt mai deschise față de noile tehnologii și au integrat semnături electronice soluțiilor digitale pe care le-au implementat. Ba chiar și în cazul forurilor înalte se petrec lucruri. Îmi amintesc de o situație când Înalta Curte de Casație și Justiție a respins o cerere de recurs semnată olograf, scanată și trimisă prin e-mail, cerând să fie transmisă în original, semnată olograf sau electronic, dacă este semnată digital! (…) Va fi o luptă grea, inerția este mare, oamenii renunță greu la ștampilă fiindcă aceasta are un trecut de vedetă! Va trebui să preluăm din experiența altor state care au avansat serios în privința digitalizării. Dacă, în anumite țări, poți să declari electronic, de la distanță, nașterea copilului, dacă se poate face vămuirea mărfurilor sau se pot încheia căsătorii civile online, de ce nu am putea progresa și noi în ritm mai rapid, începând cu dosarul electronic, cu semnătura electronică?”

 

Jud. Cosmin-Răzvan Mihăilă, Președinte, Curtea de Apel Galați

„Dacă vom adopta semnături electronice în justiție, acelea vor trebui să fie cu siguranță din cele cu certificate calificate. Deocamdată există rețineri, comentarii, rezistență pe toată linia. Nu cred că în instanțe avem mai mult de 1% din documente semnate electronic. Costurile de achiziție sunt încă o problemă. Știu că sunt prețuri mai mari ale certificatelor calificate în Europa Occidentală decât cele medii din România (30 euro anual), dar există și state unde costul este mult mai mic, ex. India – cca. 10 dolari. Recent, STS a anunțat că va oferi certificate calificate gratuite instituțiilor și autorităților publice. Aceasta poate fi o lovitură pentru furnizori! (…) Ne-am bucurat că există și varianta cheilor de criptare în nor, acest lucru elimină vechile token-uri, greu de folosit și ușor de uzat!”

 

Jud. Ioan Marius Lupea, Vicepreședinte, Tribunalul Cluj

„Folosim cu încredere semnătura digitală cu certificat calificat. Acest certificat este achiziționat pe numele președintelui Tribunalului. Avem toate condițiile, premisele și experiența necesare pentru a trece în timp la semnarea documentelor din instanțe cu certificate digitale.”

 

 Nicolae Guzu, Specialist IT, Tribunalul Cluj

„Din 2015 s-a discutat cu avocații să înceapă să depună documentele la dosar semnate electronic. Am dezvoltat pe parcurs și facilitatea de a consulta filele electronice ale dosarelor într-un fel de registratură electronică. În ciuda unui interes cvasigeneral exprimat formal la început, lucrurile nu au avansat așa cum ne așteptam. Fiind vorba despre unele investiții, cei implicați au preferat transmiterea la registratură a documentelor în maniera clasică. Este limpede că un viitor dosar electronic autentic va depinde direct de folosirea semnăturii electronice. Vor fi necesare investiții majore în infrastructura instanțelor și o bază legislativă solidă.”

 

Jud. Virgiliu Flavius Bradin, Vicepreședinte, Tribunalul Arad

„Legislația actuală în vigoare lasă la voia întâmplării sau chiar pune frână folosirii semnăturii electronice. Aceasta pune accent pe documentele clasice, pe suport de hârtie. Chiar dacă avem și folosim semnătură electronică, documentele trebuie încă tipărite și înregistrate pe filiera bine cunoscută, altfel nu sunt luate în considerație. Instanțele iau (sau vor lua) de bune documentele semnate electronic, dar ne trebuie un cadru legislativ care să impună sau să permită folosirea și recunoașterea acestor documente. La noi, la Arad, dar și Cluj, funcționează deja o registratură virtuală, unde se pot depune documente în format electronic. Mai nou, putem oferi la distanță, în premieră națională, părților hotărâri semnate electronic ale instanțelor de judecată!”

 

Raul Baltă, Specialist IT, Tribunalul Arad

„Dacă vorbim despre documente semnate electronic, cu siguranță acestea sunt mult mai greu de falsificat. Vehiculând documente în format electronic, vom crește substanțial eficiența, viteza și nivelul economiilor în cadrul instanțelor. Într-un viitor apropiat, ar fi de dorit ca toată comunicarea să se facă electronic, folosindu-se certificate digitale de semnătură electronică. La Arad nu ne împiedică nimic să primim acte semnate electronic. Putem introduce fără probleme în ECRIS astfel de documente în format PDF semnate electronic. Se mai tipăresc documente, e drept, traversăm o etapă de tranziție. Dacă mi-e permisă o comparație, deocamdată funcționăm ca o mașină hibridă, deși e limpede că viitorul aparține mașinilor electrice!”

 

 Stan Tîrnoveanu, Prim-vicepreședinte UNPIR

„Semnătura electronică este parte integrantă din ceea ce va fi dosarul electronic. Unii vor pune la îndoială criptarea, securitatea soluției. Știm că orice încuietoare inventată își găsește, până la urmă, și o cheie falsă, deși tehnologiile folosite garantează validitatea și identitatea semnatarului. Va fi extrem de utilă, ne va ajuta să câștigăm timp, să comprimăm distanțele, să urmăm procedurile din diferite locații, fără a ne deplasa. Să ne uităm câte avantaje ne oferă arhivele electronice actuale, Depozitarul Central. Sunt absolut sigur că generațiile mai tinere vor folosi și accesa din ce în ce mai ușor documentele în format digital. Să ne propunem să ajungem ca Estonia, care își rezolvă cele mai multe probleme pe cale online!”

 

În final, s-a mai discutat despre „cartierul digital al justiției” (av. Sergiu Marin Capisizu), despre digitalizarea justiției ca despre „o autostradă cu sens unic, pe care trebuie să menții viteza de croazieră pentru a rămâne în trafic” (Aurel Meiroșu), despre „descătușarea justiției” (jud. Mihai Bălan), despre piață, cea care „pune preț pe ceea ce nu se pune preț” (jud. Cosmin-Răzvan Mihăilă).

Turul de forță al celor trei ediții a fost închis de președintele Grupului Universul Juridic, Nicolae Cîrstea, cel care a conchis sec: „Am demonstrat că știm ce și cum să dezbatem. Nu ne oprim aici!”

Cele trei evenimente din seria „Digitalizarea sistemului judiciar” pot fi revăzute la adresele:

https://www.universuljuridic.ro/dezbaterile-universul-juridic-digitalizarea-sistemului-judiciar-este-posibila-implementarea-si-utilizarea-sistemului-de-videoconferinta-in-sistemul-judiciar/

https://www.universuljuridic.ro/dezbaterile-universul-juridic-digitalizarea-sistemului-judiciar-implementarea-utilizarea-accesarea-dosarului-electronic/

https://www.universuljuridic.ro/dezbaterile-universul-juridic-digitalizarea-sistemului-judiciar-utilizarea-semnaturii-electronice-in-sistemul-judiciar/


Baroul Timiș, Editura Universul Juridic și Wolters Kluwer România organizează vineri, 22 mai, începând cu ora 15:00, a treia conferință din seria: Dezbaterile Universul Juridic: Digitalizarea Sistemului Judiciar – Utilizarea semnăturii electronice în sistemul judiciar.

 

Parteneri:

Parteneri principali: Noletter și EASYLAW

Parteneri: Monitor Dosare, Trans Sped, certSIGN 

Partener instituțional: Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România

 

Speakerii invitați:

 

1. Camelia Ivan, CEO, Trans Sped

2. Robert-Marius Cazanciuc, Președinte, Senatul României și fost Ministru al Justiției

3. Jud. Mihai Bălan, Membru, CSM

4. Jud. Cosmin-Răzvan Mihăilă, Președinte, Curtea de Apel Galați

5. Jud. Virgiliu Flavius Bradin, Vicepreședinte, Tribunalul Arad

6. Jud. Ioan Marius Lupea, Vicepreședinte, Tribunalul Cluj

7. Stan Tîrnoveanu, Prim-vicepreședinte UNPIR

8. Raul Baltă, Specialist IT, Tribunalul Arad

9. Nicolae Guzu, Specialist IT, Curtea de Apel Cluj

10. General de brigadă ing. Mădălin Mihai, Adjunct tehnic al Directorului STS

11. Av. coordonator Antonio Iordan, Cofondator EASYLAW

12. Av. Sergiu Marin Capisizu, Baroul București, membru al Consiliului UNBR

13. Av. Radu Zaharia, Noletter

14. Aurel Meiroșu, Business Development Manager certSIGN

15. Adrian Măntoiu, Director general, Wolters Kluwer România

16. Av. dr. Sergiu Stănilă, Decan, Baroul Timiș

17. Nicolae Cîrstea, Președinte, Universul Juridic

 

Moderatori: Av. dr. Sergiu Stănilă, decan Baroul Timiș; Nicolae Cîrstea, președinte Universul Juridic; Av. coordonator Antonio Iordan, cofondator EASYLAW; Av. Radu Zaharia, Noletter; Adrian Măntoiu, director general Wolters Kluwer România.

 


Baroul Timiș, Universul Juridic și Wolters Kluwer România inițiază DEZBATERILE UNIVERSUL JURIDIC organizând o serie de trei evenimente cu tema „Digitalizarea sistemului judiciar”. Primul eveniment se va desfășura vineri, 8 mai 2020, începând cu ora 15.00.

Având în vedere provocările la care este chemat să răspundă sistemul judiciar din România în contextul actual, luând în considerare necesitatea soluționării cu celeritate și în timp util a spețelor de pe rolul instanțelor de judecată, având în vedere dezideratul asigurării unui act de justiție de calitate și centrat pe justițiabil, Baroul Timiș, Universul Juridic și Wolters Kluwer România au decis organizarea unei serii de evenimente care propun să dezbată public posibilitățile prin care justiția se poate folosi de noile platforme și soluții software digitale pentru a răspunde nevoilor celor implicați în realizarea actului de justiție și ale justițiabililor, generând beneficii tangențiale pentru sistem, incluzând mai multe corecții, rezolvări mai rapide, timpi de răspuns mai reduși, dar și o experiență generală îmbunătățită.

Seria evenimentelor va debuta pe 8 mai 2020, cu tema „Este posibilă implementarea și utilizarea sistemului de videoconferință în sistemul judiciar?” și va continua în zilele de 14 și 22 mai 2020 cu alte două teme de interes general: „Implementarea, utilizarea, accesarea dosarului electronic”, respectiv „Utilizarea semnăturii electronice în sistemul judiciar”.

Digitalizarea justiției a făcut pași semnificativi pe linia modernizării, existând instanțe care folosesc deja de o perioadă de timp dosarele electronice și/sau semnături electronice cu certificat calificat.

Ne vom bucura să avem alături personalități marcante din cadrul Guvernului României, Parlamentului, Consiliului Superior al Magistraturii, președinți ai unor înalte instanțe de judecată din București și din țară, reprezentanți de prim rang ai unor Uniuni ale profesiilor juridice, specialiști din Serviciul de Telecomunicații Speciale, dar și reputați antreprenori care dezvoltă soluții software digitale de avangardă.

Moderatorii evenimentelor vor fi: Av. dr. Sergiu Stănilă, decanul Baroului Timiș; Nicolae Cîrstea, președintele Universul Juridic; Av. Antonio Iordan, cofondator EASYLAW; Av. Radu Zaharia, Noletter; Adrian Măntoiu, director general Wolters Kluwer România.

Vom afla opiniile factorilor de decizie din comunitatea juridică, dornici să-și exprime puncte de vedere pertinente și constructive pe această temă, urmărind în ce măsură ar fi posibilă uniformizarea procesului de digitalizare a justiției la nivel național. Cu ajutorul specialiștilor, vom evidenția și vom trece în revistă soluțiile care sunt deja funcționale și probate, cele care asigură un suport efectiv al acestui demers de repoziționare.

Mediul juridic este recunoscut ca fiind unul tradiționalist, iar funcționarea sistemului judiciar respectă încă niște cutume conservatoare, dar actuala criză sanitară a impus și mediului juridic folosirea tehnologiilor emergente pentru a susține cu succes procesele judiciare în cadrul unor instanțe. Toți cei implicați în derularea proceselor penale, dar și nonpenale sunt direct interesați în a găsi cele mai potrivite căi de a studia, adopta și utiliza soluțiile adecvate de digitalizare, care să conducă la o funcționare eficientă a procesului de justiție, aliniat noilor rigori.

Suntem convinși că această inițiativă de real interes pentru întreaga comunitate juridică va contribui la lămurirea multor aspecte aflate în dezbatere publică și va susține implicit eforturile de analiză și evaluare a noilor soluții digitale, necesare unei justiții care se repoziționează adecvat în această etapă de dezvoltare a umanității.


Transmisia LIVE este disponibilă pentru toate persoanele interesate. Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a înregistrării se fac doar pe Portalul Universul Juridic. Aveți nevoie doar de o conexiune la internet și nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale.

Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:

0733.674.555conferintele@universuljuridic.ro
[CUM A FOST] Dezbaterile Universul Juridic: Digitalizarea Sistemului Judiciar – Utilizarea semnăturii electronice în sistemul judiciar was last modified: mai 25th, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: