Competența instanțelor române de a soluționa o acțiune în răspundere civilă extracontractuală decurgând din importul paralel al unor mărfuri în vederea comercializării fără acordul titularului mărcii, în prezența unui element de extraneitate

29 ian. 2013
Vizualizari: 29
  • 149
  • Legea nr. 105/1992: art. 148
  • Legea nr. 84/1998: art. 36

În prezența unui raport juridic cu element de extraneitate în care una dintre părți nu este stat membru al Uniunii Europene, devin aplicabile dispozițiile Legii nr. 105/1992 privind reglementarea raporturilor de drept internațional privat.
Instanța română este competentă, față de dispozițiile art. 148-149 pct. 5 din Legea nr. 105/1992, să soluționeze acțiunea întemeiată pe art. 36 alin.(3) lit. e) din Legea nr.84/1998, care prevede că titularul mărcii poate cere să fie interzis terților punerea în liberă circulație, exportul, importul, plasarea sub un regim vamal suspensiv sau economic, precum și acordarea oricărei alte destinații vamale, (…), produselor sub acest semn, acțiune care pune în discuție o formă de răspundere civilă extracontractuală, întrucât locul unde a intervenit faptul juridic din care se pretinde că decurg obligații extracontractuale sau efectele sale este un port românesc.

(I.C.C.J., secția a I civilă, decizia nr. 322 din 29 ianuarie 2013)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Competența instanțelor române de a soluționa o acțiune în răspundere civilă extracontractuală decurgând din importul paralel al unor mărfuri în vederea comercializării fără acordul titularului mărcii, în prezența unui element de extraneitate was last modified: februarie 19th, 2024 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.