Cerere privind obligarea pârâtei la plata drepturilor salariale aferente orelor lucrate suplimentar cu luarea în considerare a sporurilor, precum şi actualizarea acestor drepturi cu indicele de inflaţie şi dobânda legală de la data de la care trebuiau plătite orele suplimentare şi până la plata lor efectivă

9 oct. 2023
Vizualizari: 277
  • NCPC: art. 181 alin. (1) pct. 3 teza I
  • NCPC: art. 185 alin. (1) teza I
  • NCPC: art. 509 alin. (1) pct. 8
  • NCPC: art. 511 alin. (1) pct. 8
  • NCPC: art. 513 alin. (1)

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj la 27 aprilie 2015, sub nr. x/2015, reclamantul A. a solicitat obligarea pârâtei DISTRIBUȚIE ENERGIE OLTENIA S.A. la plata drepturilor salariale aferente orelor lucrate suplimentar în perioada cuprinsă între 27 aprilie 2012 și 31 decembrie 2014, cu luarea în considerare a sporurilor prevăzute de Codul muncii, precum și actualizarea acestor drepturi cu indicele de inflație și dobânda legală de la data de la care trebuiau plătite orele suplimentare și până la plata lor efectivă.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 946 din 3 mai 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În același sens poate fi evocată și decizia nr. 366 din 3 iunie 2021, prin care Curtea Constituțională a constatat că prevederile art. 511 alin. (1) pct. 8 din C. proc. civ. sunt constituționale, reținând următoarele:

„faptul că termenul de introducere a cererii de revizuire curge de la pronunțarea ultimei hotărâri nu împiedică accesul la justiție al părții și nici dreptul la apărare, întrucât demonstrarea existenței motivului de revizuire prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 8 din C. proc. civ. nu presupune cu necesitate cunoașterea considerentelor dezvoltate de instanța care a pronunțat ultima hotărâre, ci implică doar argumentarea existenței identității de părți, obiect și cauză din cele două procese, lucru posibil și în lipsa motivării hotărârii a cărei revizuire se solicită” (paragraful 24).

Pornind de la aceste considerații, Înalta Curte reține că termenul de o lună prevăzut de art. 511 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ. a început să curgă la 11 iunie 2019, când a fost pronunțată decizia atacată cu revizuire.

Fiind un termen stabilit pe luni, devin incidente dispozițiile art. 181 alin. (1) pct. 3 teza I C. proc. civ. care prevăd că termenele socotite pe luni se împlinesc în ziua corespunzătoare din ultima lună.

Având în vedere că termenul de revizuire de o lună a început să curgă la 11 iunie 2019, rezultă că ultima zi în care putea fi formulată cererea de revizuire era la 11 iulie 2019.

Or, cererea de revizuire a fost formulată la 15 martie 2022, conform mențiunii de la dosarul de revizuire, fiind astfel depășit termenul imperativ de o lună prevăzut de art. 509 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ.

În aceste condiții, devine incidentă sancțiunea instituită de art. 185 alin. (1) teza I C. proc. civ. potrivit căruia, „când un drept procesual trebuie exercitat într-un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decăderea din exercitarea dreptului, în afară de cazul în care legea dispune altfel”.

Pentru aceste motive, în temeiul art. 511 alin. (1) pct. 8 raportat la art. 513 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte va respinge ca tardivă cererea de revizuire formulată împotriva deciziei instanței de apel.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere privind obligarea pârâtei la plata drepturilor salariale aferente orelor lucrate suplimentar cu luarea în considerare a sporurilor, precum și actualizarea acestor drepturi cu indicele de inflație și dobânda legală de la data de la care trebuiau plătite orele suplimentare și până la plata lor efectivă was last modified: octombrie 8th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.