Cerere privind aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate

26 oct. 2023
Vizualizari: 202
  • Legea nr. 554/2004: art. 10 alin. (3)
  • NCC: art. 86 alin. (2)
  • NCC: art. 87
  • NCC: art. 91
  • NCPC: art. 135 alin. (1) şi (4)

Prin sentința civilă nr. 403 din 13 septembrie 2022, Curtea de Apel Timișoara, secția contencios administrativ și fiscal a declinat competența de soluționare a cauzei privind pe reclamanții A.-Cabinet Individual Medicină de Familie, A. și Patronatul Medicilor de Familie Iași și pe pârâții Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Guvernul României și Ministerul Sănătății, în favoarea Curții de Apel Iași, secția de contencios administrativ și fiscal.

Învestită prin declinare, Curtea de Apel Iași, secția de contencios administrativ și fiscal, prin sentința civilă nr. 131 din 4 octombrie 2022, a admis excepția necompetenței teritoriale, invocată din oficiu, a declinat judecarea cauzei în favoarea Curții de Apel Timișoara, secția contencios administrativ și fiscal, a constatat invit conflictul negativ de competență, a dispus suspendarea judecării cauzei și a înaintat dosarul la Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea soluționării conflictului negativ de competență.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 277 din 20 ianuarie 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Obiectul cauzei îl reprezintă cererea formulată de reclamanții A.- Cabinet Medical Individual Medicină de Familie și Patronatul Medicilor de Familie Iași de anulare a Hotărârii nr. 696/26.06.2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii nr. 2021-2022 publicată în MO nr. 633/28.06.2021 precum și a Notei de fundamentare emise de către Guvernul României.

Conform art. 10 alin. (3) teza I din Legea nr. 554/2004 reclamantul persoană fizică se adresează instanței de la domiciliul său.

Astfel, în cazul în care reclamantul este o persoană fizică sau juridică de drept privat, competența teritorială revine exclusiv instanței de la domiciliul sau sediul său.

Înalta Curte reține că articolul 10 alin. (3) din Legea nr. 554/2004 stabilește competența teritorială exclusivă a instanței de la domiciliul reclamantului. Cât privește noțiunea de domiciliu, aceasta trebuie interpretată în sens strict, întrucât art. 10 alin. (3) teza I din Legea nr. 554/2004 privește o competență exclusivă.

Articolul 10 alin. (3) teza I din Legea nr. 554/2004 se completează cu dispozițiile din C. civ.

Dispozițiile art. 87 C. civ. prevăd că: „domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertăților sale civile, este locul unde acesta declară că își are locuința principală”.

Conform art. 86 alin. (2) C. civ.: „dacă prin lege nu se prevede altfel, o persoană fizică nu poate să aibă în același timp decât un singur domiciliu și o singură reședință, chiar și atunci când deține mai multe locuințe”.

De asemenea, art. 91 C. civ. prevede că: „Dovada domiciliului și a reședinței se face cu mențiunile cuprinse în cartea de identitate. (2) În lipsa acestor mențiuni ori atunci când acestea nu corespund realității, stabilirea sau schimbarea domiciliului ori a reședinței nu va putea fi opusă altor persoane. (3) Dispozițiile alin. (2) nu se aplică în cazul în care domiciliul sau reședința a fost cunoscută prin alte mijloace de cel căruia i se opune”.

Înalta Curte reține că reclamanții au sediul în Municipiul Iași, astfel că instanța competentă să soluționeze cauza este Curtea de Apel Iași.

În consecință, având în vedere considerentele arătate și în conformitate cu dispozițiile art. 135 alin. (1) și (4) C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei, în favoarea Curții de Apel Iași, secția de contencios administrativ și fiscal.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere privind aprobarea pachetelor de servicii și a contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate was last modified: octombrie 26th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.